Wypowiedzenie - procedura |
Autor |
Wiadomość |
Zofiya
Stanowisko: kasjer
|
Wysłany: 2023-10-20, 14:46 Wypowiedzenie - procedura
|
|
|
Witam,
mam pytanie odnośnie wypowiedzenia umowy o pracę. Nie radzę sobie najlepiej z systemami komputerowymi a kierownik odkąd sie dowiedział że odchodzę na emerturę z życzliwego stał się oryskliwy i nie chce mnie pokierować. czy wystarczy że złożę wypowiedzenie w formie papierowe u kierownika czy też wymagane jest złożenie go przez system? Na portalu Hello JM nie widzę opcji wypowiedzenia... Będę wdzięczna za pomoc |
|
|
|
 |
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4499
2
0
|
Wysłany: 2023-10-20, 18:49
|
|
|
Wystarczy |
_________________ Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego... |
|
|
|
 |
makaro
1
0
|
Wysłany: 2023-11-29, 17:08
|
|
|
Przez system zawsze masz jakieś potwierdzenie, bo jeśli kierownik okaże się świną to powie że nie dostał żadnego wypowiedzenia. Przezornego Pan Bóg strzeże |
|
|
|
 |
~informatyk
0
0
|
Wysłany: 2025-01-18, 22:01
|
|
|
Podepnę się, żeby nie tworzyć nowego tematu.
Miałem chwilowo zaćmienie umysłu i się zatrudniłem na pół etatu jako pracownik sklepu w Biedronce, ale szybko otrzeźwialem i złożyłem wypowiedzenie. No i się zaczęło nakłanianie, żeby to zamienić na porozumienie stron, bo jak wypowiadam to blokuję etat i podsuwanie do podpisu prośby o rozwiązanie umowy bez daty.
Czy jest możliwe, żeby sam tryb rzeczywiście robił różnicę czy też jak się zgodzę to się skończy na tym, że będę krócej pracował i dostanę mniej pieniędzy? |
|
|
|
 |
+marta1
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4499
0
0
|
Wysłany: 2025-01-19, 10:55
|
|
|
Oczywiście, że tryb robi różnicę, wypowiedzenie wiąże się ze sztywno określonym czasem a w przypadku rozwiązania umowy za porozumieniem stron ustalasz z pracodawcą datę zakończenia współpracy. |
_________________ Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego... |
|
|
|
 |
~informatyk
0
0
|
Wysłany: 2025-01-21, 21:13
|
|
|
To rozumiem, ale w żadnym momencie nie powiedziałem, że chcę wcześniej zakończyć pracę i skończyło się na piśmie z tą samą datą końca jak na wypowiedzeniu.
Najpewniej jest to efekt głuchego telefonu, bo pracując w nocy nie miałem kontaktu nawet z kierowniczką sklepu, a tu potrzeba było regionalnej. |
|
|
|
 |
biedronek782
0
0
|
Wysłany: 2025-02-02, 15:34
|
|
|
Z tego co wiem to świadectwo pracy na którym widnieje informacja o wypowiedzeniu umowy o pracę za porozumieniem stron jest podejrzliwie traktowane przez późniejszych pracodawców. Czasami też niektórzy pracodawcy idą na rękę pracownikom i np. zamiast zwolnienia dyscyplinarnego podpisują z nimi wypowiedzenie za porozumieniem stron. |
|
|
|
 |
~informatyk
0
0
|
Wysłany: 2025-02-04, 07:44
|
|
|
Podczas rozmowy o pracę powiedziałem, że kończę pracę w Biedronce to zamiast się pytać o to czemu, rekruter zapewnił mnie, że u nich pracuje się zupełnie inaczej, więc to co będzie na świadectwie pracy nie miało żadnego znaczenia. |
|
|
|
 |
|