Kuchnia - Kulinaria
Wiosenka - 2013-04-11, 07:41
Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się sałatki z zupkami Chińskimi.Próbowaliście?
Jak nie to Polecam przepis.
Sałatka z zupek Chińskich
6 zupek Chiński(np.Vifon)
świeża czerwona papryka
kukurydza sweet
fasola czerwona
Filet z kurczaka
ketchup
przyprawa gyros
1 por
majonez
Zupki Chińskie wraz z przyprawami zalewamy wrzątkiem,paprykę i por kroimy na drobno,z kukurydzy i fasoli odsączamy zalewę,filet z kurczaka myjemy,kroimy w drobną kosteczkę,smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie pod koniec dodajemy przyprawę gyros i troszkę ketchupu,odstawiamy do ostygnięcia.Gdy zupki wystygną dodajemy do nich warzywa,filet z kurczaka i majonez.Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.Sałatkę odstawiamy na ok 2 godziny aby składniki przegryzły się.
Do sałatki można także dodać poszatkowaną na drobno kapustę pekińską.
SmaczneGO
[ Dodano: 2013-04-11, 08:44 ]
Polecam wspaniały deser z dodatkiem bezików i truskawek ;-)Bardzo łatwy i bardzo smaczny deser.
Eton Mess
500 g truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią
2 łyżeczki soku z granatów
400 ml śmietanki 30%
6 bez
Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy z nich szypułki,kroimy na ćwiartki,umieszczamy w misce posypujemy cukrem,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy cukier z wanilią.W pucharkach układamy na przemian bezy,śmietankę,truskawki w dwóch warstwach.Na koniec polewamy całość sokiem z granatu. SmaczneGO
[ Dodano: 2013-04-11, 08:50 ]
Roladki z suszonymi pomidorami i mozzarellą.
1 kg fileta z kurczaka
Suszone pomidory z ziołami
ser mozzarella w kawałku
masło
Pieprz i sól do smaku
przyprawa gyros
Bułka tarta
1 jajo
Rukola
wykałaczki
oliwa do smażenia
Filet z kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z wody.Pierś dzielimy na 4 części,nacieramy przyprawami gyrosem,pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na ok 30 minut tak aby składniki przegryzły się.Suszone pomidory odsączamy z zalewy.Rukolę myjemy.Na filet kładziemy małą kosteczkę masełka,suszone pomidory,małą kostkę sera,zwijamy w roladkę nakłuwamy wykałaczkę tak aby roladka nie rozwaliła się.I tak postępujemy z następnymi filetami.Po zakończeniu roladki obtaczamy w rozmąconym jaju i bułce tartej,smażymy na oliwie dokładnie z każdej strony aż do zrumienienia się.Roladki kroimy na kawałki rozkładamy na talerzu,przybieramy rukolą.
SmaczneGO
Mała82 - 2013-04-11, 09:02
Ja makaronu z zupek chińskich nie zalewam wrzątkiem, tylko sypię surowy, wtedy on nasiąka majonezem i wilgocią warzyw i jest pyszny. I daję jeszcze ogorek konserwowy, a filet wędzony :D
Wiosenka - 2013-04-11, 09:36
Mała82 napisał/a: | Ja makaronu z zupek chińskich nie zalewam wrzątkiem, tylko sypię surowy, wtedy on nasiąka majonezem i wilgocią warzyw i jest pyszny. I daję jeszcze ogorek konserwowy, a filet wędzony :D |
Można różnie eksperymentować z sałatkami.Wszystkie chwyty dozwolone
[ Dodano: 2013-04-11, 10:37 ]
Dzisiaj na obiad przyrządzam pizze.
Mała82 - 2013-04-11, 09:42
Dasz kawałek?
Wiosenka - 2013-04-11, 10:01
Mała82 napisał/a: | Dasz kawałek? |
Pewnie że dam Zapraszam
Mała82 - 2013-04-11, 10:06
Już idę
Wiosenka - 2013-04-11, 10:27
Mała82 napisał/a: | Już idę |
Czekam
Anonymous - 2013-04-11, 12:42
a u mnie ostatnio dania z porawara tylko coś bez smaku ;(
Wiosenka - 2013-04-11, 13:39
asia30 napisał/a: | a u mnie ostatnio dania z porawara tylko coś bez smaku ;( |
a jak doprawiasz takie dania?Co np.przyrządzasz?
[ Dodano: 2013-04-11, 15:19 ]
Pizza MIX
Pół kosteczki drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
4 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1,5 łyżki cukru
1/2 szklanka wody w temp.pokojowej
Szynka Prosciutto
Kiełbasa Podwawelska
filet z kurczaka
Ser Mozzarella wiórki
kukurydza sweet
fasola czerwona
papryka czerwona świeża
cebulka
ketchup
pieczarki
przyprawa do gyrosa
Do szklanki z wodą 0,5 szklanki dodajemy drożdże i cukier ,konsystencje dobrze wymieszać.Do miski wrzucamy mąkę wymieszane z wodą drożdże cukier i olej,stopniowo dodawać resztę wody tak aby powstała masa nieprzylepiająca się do rąk.Odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki tak samo pieczarki,cebulkę siekamy w piórka,paprykę w drobną kosteczkę.Pieczarki podsmażamy na patelni.Filet kroimy w kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy ,pod koniec gdy filet się usmaży doprawiamy gyrosem i ketchupem tak aby powstała nie duża ilość sosu.Gdy ciasto wyrośnie rozkładamy na blaszce nakłuwamy ciasto widelcem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C ,piec do momentu aż ciasto zacznie nabierać złocistego koloru.Wyjąć pizze ,polać ją ketchupem,ketchup rozsmarować,położyć posiekaną cebulkę,kurczaka,pieczarki,paprykę,fasolę,kukurydzę na koniec kiełbaskę i szynkę prosciutto.Gdy wszystkie składniki się przypieką wierzch posypać obficie serem.
SmaczneGO
Anonymous - 2013-04-11, 18:38
wszystko co się da pakuję do parownika oczywiście nie będzie to kaczka czy królik, generalnie mięsko to przyprawiam i jest super ale kurcze jak posolić np brokuły albo kalafiorka?
Wiosenka - 2013-04-11, 18:43
asia30 warzywka takie jak kalafior lub brokuł soli się już po wyjęciu z parowara.
Anonymous - 2013-04-11, 19:15
ale w środku są bez smaku
Wiosenka - 2013-04-11, 19:20
asia30 napisał/a: | ale w środku są bez smaku |
Brokuł i Kalafior sam w sobie jest pyszny a duża ilość soli może to zmienić.Ja lubię bardziej naturalne smaki.
Anonymous - 2013-04-11, 19:52
ziemniaki z parownika są zaje.... fajne
marta1 - 2013-04-16, 07:29
najlepsze są ziemniaki pieczone w ognisku
|
|
|