To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Kuchnia - Kulinaria

Wiosenka - 2013-04-11, 07:41

Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się sałatki z zupkami Chińskimi.Próbowaliście?
Jak nie to Polecam przepis.

Sałatka z zupek Chińskich
6 zupek Chiński(np.Vifon)
świeża czerwona papryka
kukurydza sweet
fasola czerwona
Filet z kurczaka
ketchup
przyprawa gyros
1 por
majonez

Zupki Chińskie wraz z przyprawami zalewamy wrzątkiem,paprykę i por kroimy na drobno,z kukurydzy i fasoli odsączamy zalewę,filet z kurczaka myjemy,kroimy w drobną kosteczkę,smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie pod koniec dodajemy przyprawę gyros i troszkę ketchupu,odstawiamy do ostygnięcia.Gdy zupki wystygną dodajemy do nich warzywa,filet z kurczaka i majonez.Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.Sałatkę odstawiamy na ok 2 godziny aby składniki przegryzły się.

Do sałatki można także dodać poszatkowaną na drobno kapustę pekińską.
SmaczneGO

[ Dodano: 2013-04-11, 08:44 ]
Polecam wspaniały deser z dodatkiem bezików i truskawek ;-)Bardzo łatwy i bardzo smaczny deser.

Eton Mess

500 g truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią
2 łyżeczki soku z granatów
400 ml śmietanki 30%
6 bez

Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy z nich szypułki,kroimy na ćwiartki,umieszczamy w misce posypujemy cukrem,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy cukier z wanilią.W pucharkach układamy na przemian bezy,śmietankę,truskawki w dwóch warstwach.Na koniec polewamy całość sokiem z granatu. SmaczneGO

[ Dodano: 2013-04-11, 08:50 ]
Roladki z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

1 kg fileta z kurczaka
Suszone pomidory z ziołami
ser mozzarella w kawałku
masło
Pieprz i sól do smaku
przyprawa gyros
Bułka tarta
1 jajo
Rukola
wykałaczki
oliwa do smażenia

Filet z kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z wody.Pierś dzielimy na 4 części,nacieramy przyprawami gyrosem,pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na ok 30 minut tak aby składniki przegryzły się.Suszone pomidory odsączamy z zalewy.Rukolę myjemy.Na filet kładziemy małą kosteczkę masełka,suszone pomidory,małą kostkę sera,zwijamy w roladkę nakłuwamy wykałaczkę tak aby roladka nie rozwaliła się.I tak postępujemy z następnymi filetami.Po zakończeniu roladki obtaczamy w rozmąconym jaju i bułce tartej,smażymy na oliwie dokładnie z każdej strony aż do zrumienienia się.Roladki kroimy na kawałki rozkładamy na talerzu,przybieramy rukolą.

SmaczneGO

Mała82 - 2013-04-11, 09:02

Ja makaronu z zupek chińskich nie zalewam wrzątkiem, tylko sypię surowy, wtedy on nasiąka majonezem i wilgocią warzyw i jest pyszny. I daję jeszcze ogorek konserwowy, a filet wędzony :D
Wiosenka - 2013-04-11, 09:36

Mała82 napisał/a:
Ja makaronu z zupek chińskich nie zalewam wrzątkiem, tylko sypię surowy, wtedy on nasiąka majonezem i wilgocią warzyw i jest pyszny. I daję jeszcze ogorek konserwowy, a filet wędzony :D


Można różnie eksperymentować z sałatkami.Wszystkie chwyty dozwolone

[ Dodano: 2013-04-11, 10:37 ]
Dzisiaj na obiad przyrządzam pizze.

Mała82 - 2013-04-11, 09:42

Dasz kawałek?
Wiosenka - 2013-04-11, 10:01

Mała82 napisał/a:
Dasz kawałek?


Pewnie że dam ;) Zapraszam

Mała82 - 2013-04-11, 10:06

Już idę :em29:
Wiosenka - 2013-04-11, 10:27

Mała82 napisał/a:
Już idę :em29:

Czekam :yeah:

Anonymous - 2013-04-11, 12:42

a u mnie ostatnio dania z porawara :) tylko coś bez smaku ;(
Wiosenka - 2013-04-11, 13:39

asia30 napisał/a:
a u mnie ostatnio dania z porawara :) tylko coś bez smaku ;(


a jak doprawiasz takie dania?Co np.przyrządzasz?

[ Dodano: 2013-04-11, 15:19 ]
Pizza MIX

Pół kosteczki drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
4 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1,5 łyżki cukru
1/2 szklanka wody w temp.pokojowej
Szynka Prosciutto
Kiełbasa Podwawelska
filet z kurczaka
Ser Mozzarella wiórki
kukurydza sweet
fasola czerwona
papryka czerwona świeża
cebulka
ketchup
pieczarki
przyprawa do gyrosa


Do szklanki z wodą 0,5 szklanki dodajemy drożdże i cukier ,konsystencje dobrze wymieszać.Do miski wrzucamy mąkę wymieszane z wodą drożdże cukier i olej,stopniowo dodawać resztę wody tak aby powstała masa nieprzylepiająca się do rąk.Odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki tak samo pieczarki,cebulkę siekamy w piórka,paprykę w drobną kosteczkę.Pieczarki podsmażamy na patelni.Filet kroimy w kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy ,pod koniec gdy filet się usmaży doprawiamy gyrosem i ketchupem tak aby powstała nie duża ilość sosu.Gdy ciasto wyrośnie rozkładamy na blaszce nakłuwamy ciasto widelcem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C ,piec do momentu aż ciasto zacznie nabierać złocistego koloru.Wyjąć pizze ,polać ją ketchupem,ketchup rozsmarować,położyć posiekaną cebulkę,kurczaka,pieczarki,paprykę,fasolę,kukurydzę na koniec kiełbaskę i szynkę prosciutto.Gdy wszystkie składniki się przypieką wierzch posypać obficie serem.

SmaczneGO

Anonymous - 2013-04-11, 18:38

wszystko co się da pakuję do parownika :) oczywiście nie będzie to kaczka czy królik, generalnie mięsko to przyprawiam i jest super ale kurcze jak posolić np brokuły albo kalafiorka?
Wiosenka - 2013-04-11, 18:43

asia30 warzywka takie jak kalafior lub brokuł soli się już po wyjęciu z parowara.
Anonymous - 2013-04-11, 19:15

ale w środku są bez smaku :(
Wiosenka - 2013-04-11, 19:20

asia30 napisał/a:
ale w środku są bez smaku :(


Brokuł i Kalafior sam w sobie jest pyszny a duża ilość soli może to zmienić.Ja lubię bardziej naturalne smaki.

Anonymous - 2013-04-11, 19:52

ziemniaki z parownika są zaje.... fajne :)
marta1 - 2013-04-16, 07:29

najlepsze są ziemniaki pieczone w ognisku :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group