Kuchnia - naleśniki
Bartosz - 2010-02-03, 13:25 Temat postu: naleśniki wymagane składniki:
- mleko 1 L
- mąka 1/4 kg.
- jajka 2-3 szt.
- cukier (na oko 2-3 duże łyżki stołowe)
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju/oliwy
wszystko dokładnie wymieszać mikserem i możemy zabrać się do smażenia na uprzednio rozgrzanej patelni
Osobiście lubię naleśniki bez dżemu chyba że własnej roboty, gdyż inaczej są zbyt słodkie.
Do smarowania gotowych naleśników osobiście polecam serek "Zielona Łąka" z Biedronki w żółtym albo białym opakowaniu za 5.49zł - pycha! :D
Patrycja.S. - 2010-02-03, 23:48
nalesniki pychota
chyba zrobie jutro na obiad...
osobiscie uwielbiam z czekolada i dzemem
alinek69 - 2010-02-26, 13:27
właśnie jem ciepłe naleśniki z białym serem >:D
w domu naleśniki robię co piątek
elitom - 2010-05-29, 16:35
Do masy naleśnikowej dodaje wody gazowanej ,to naruralny spulchniacz.Są puszyste .Smaruje serkiem waniliowym ,na środek łyżka powideł i zawijam ruloniki.To jest niedzielne sniadanie.
johaśka - 2011-04-16, 14:52
a ja robie troszkę inaczej
2jajka
2szkl mąki
2szkl mleka (może być nawet 2,5)
łyżeczka proszku do pieczenia, miącham i już
naleśniki robię ze wszystkim: mięskiem, szpinakiem, z kurczakiem fetą i szpinakiem, serem, dżemem.....
nawet kiedyś do ciasta dodałam 3-4łyzki kaszki ryżowej bananowej.... smakowały wszystkim
blablo - 2011-10-04, 10:08
1 szkl mleka,
3 jaja
1 szkl mineralnej wody gazowanej,
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
cukier waniliowy
trochę oleju do ciasta zamiast na patelnię, smacznego
fruzia1 - 2013-02-04, 16:04
na farsz polecam gotowane brokuły z usmażonym gyrosem z kurczaka i żółtym serem a do tego sos czosnkowy- palce lizać
agaF - 2013-02-08, 17:37
do każdych naleśników polecam dodać ok. 0,5-1 szklanki wody muszynianki!!! są pulchniejsze
fruzia1 - 2013-02-08, 20:51
każda gazowana woda doda pulchności
marta1 - 2013-02-08, 21:09
no bąbelki są fajne ja to jeszcze po wymieszaniu wszystkiego daję tej masie tak ok 40min odpoczynku przed smażeniem wtedy naprawdę wychodzą lekkie
Chilloutowy - 2013-02-27, 15:00
bez zapachu migdałowego to nie naleśniki :D
Anonymous - 2013-04-06, 18:15
kiedyś jadłam naleśniki z pasztetem podlaskim ale tort naleśnikowy z nutellą wymiata
Mała82 - 2013-04-06, 18:52
Ja jadłam tort naleśnikowy przekładany mięskiem z sosem bolognese i serem. Palce lizać...
Wiosenka - 2013-04-07, 16:35
Ja osobiście uwielbiam naleśniki pod każdą postacią na słodko jak i na słono,można z nimi naprawdę eksperymentować.Bardzo polecam naleśniki z karmelizowanymi owocami leśnymi lub truskawkami ,a na słono z nadzieniem pieczarkowo-serowym pod białą chmurką.Za jakiś czas podam przepisy bo coś mi internet w tej chwili źle chodzi.Pozdrawiam
biedronka1477 - 2013-04-07, 16:36
Właśnie się zbieram żeby zrobić
|
|
|