Reklamacja towaru |
Autor |
Wiadomość |
shuji
Stanowisko: klient
|
Wysłany: 2014-03-16, 21:58 Reklamacja towaru
|
|
|
Hej
Zareklamowałem w Biedronce towar - Sony Playstation 3. Jak wiadomo mieli 14 dni roboczych na rozpatrzenie reklamacji i tak było - uznali, że będą towar naprawiać. Z tym, że trwa to już bardzo długo - od 07.02. W Biedronce nie powiedzieli mi ile mają czasu na naprawę, i ciężko było uzyskać jakiekolwiek informacje. Czy jak juz uznali, że będą naprawiać to mogą trzymać mi towar ile chcą nawet np. pół roku, czy mają jakiś maksymalny czas na naprawę?
Może pomożecie bo na miejscu ciężko mi się było dogadać z obsługą |
|
|
|
|
@TajemniczyK
0
0
|
Wysłany: 2014-03-16, 23:43
|
|
|
Przepisy polskiego prawa nie wskazują jednoznacznie jaki powinien być czas przewidziany na naprawę bądź wymianę towaru niezgodnego z umową.
Jednak z doświadczenia wiem, że w 90% przypadków zamyka się takie czynności do 30 dni. |
|
|
|
|
@kluq
Stanowisko: centrum dystrybucyjne
0
0
|
Wysłany: 2014-03-16, 23:45
|
|
|
Niestety jak się zgadzasz na naprawę to nie ma określonego czasu jej wykonania. Ja kiedyś ponad pół roku walczyłem ze sklepem ,serwisem przy naprawie głupiej mp3 której tak naprawdę naprawić się nie dało ,bo miała wadę fabryczną. |
_________________ Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm |
|
|
|
|
@Kamillo
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2014-03-20, 16:39
|
|
|
Przepisy ustawy wskazują także w jakim czasie sprzedawca powinien odpowiedzieć konsumentowi na reklamację. Zgodnie z art. 8 ust. 3 jest to 14 dni. Jeżeli w tym czasie sprzedawca nie powiadomi konsumenta o tym, czy reklamacja jest przyjęta lub odrzucona, uważa się iż zgodził się z żądaniem konsumenta. Ten zaś tym samym ma roszczenie o wykonanie reklamacji. Konsekwencją nie udzielenia odpowiedzi na reklamację jest uznanie go za uzasadnione. Przedsiębiorca uchybiając obowiązkowi ustosunkowania się do żądania kupującego i uznaje fakt niezgodności towaru z umową oraz zgadza się na załatwienie reklamacji zgodnie z żądaniem w niej zgłoszonym.
Jeśli po 14 dniach nie ma odpowiedzi idzie do biedy po zwrot kasy lub nową konsolę |
|
|
|
|
@B_Krakow
0
0
|
Wysłany: 2014-03-20, 16:56
|
|
|
Kamillo napisał/a: | Przepisy ustawy wskazują także w jakim czasie sprzedawca powinien odpowiedzieć konsumentowi na reklamację. Zgodnie z art. 8 ust. 3 jest to 14 dni. Jeżeli w tym czasie sprzedawca nie powiadomi konsumenta o tym, czy reklamacja jest przyjęta lub odrzucona, uważa się iż zgodził się z żądaniem konsumenta. Ten zaś tym samym ma roszczenie o wykonanie reklamacji. Konsekwencją nie udzielenia odpowiedzi na reklamację jest uznanie go za uzasadnione. Przedsiębiorca uchybiając obowiązkowi ustosunkowania się do żądania kupującego i uznaje fakt niezgodności towaru z umową oraz zgadza się na załatwienie reklamacji zgodnie z żądaniem w niej zgłoszonym.
Jeśli po 14 dniach nie ma odpowiedzi idzie do biedy po zwrot kasy lub nową konsolę |
Ale masz przecież napisane, że informacja do 14 dni ze sklepu była: "towar będzie naprawiany". Pytanie było o czas realizacji naprawy |
|
|
|
|
@krzysieq
0
0
|
Wysłany: 2014-03-20, 20:54 m
|
|
|
Może spróbuj zadzwonić na biuro obsługi klienta. Jak przyciśniesz to tam najszybciej się dowiesz co i jak z towarem. U nas jak się klientowi coś nie podoba to odrazu BOK telefon z tamtąd do rejona a on do nas i sprawa załatwiona. |
|
|
|
|
shuji
0
0
|
Wysłany: 2014-03-23, 23:28
|
|
|
Dzwoniłem na BOK, powiedzieli mi ze to w ogole nie ich sprawa i musze sie kontaktować z biedronką w której złożyłem reklamacje... |
|
|
|
|
|