Wypiek Pieczywa |
Autor |
Wiadomość |
~darkmack
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 32
|
Wysłany: 2013-12-05, 08:48 Wypiek Pieczywa
|
|
|
Siemka
Ostatnio na mojej Biedronce jest piec świetna sprawa moim zdaniem. Pieczywo smaczne.
Tylko żadnego praktycznie szkolenia nie mieliśmy, nawet tej książki nie mogę przeczytać bo jest przy piecu, a wiadomo jak się zaczyna pracę to nie ma czasu przeglądać książkę
Chciałbym by ktoś podał najważniejsze zasady w punktach czyli ::
Co rozmnażamy na noc, w tych dwóch wózkach czy w jednym ?
Rozmnażamy produkty na magazynie ? Czy w chłodni na magazynie?
Gdzie wpisujemy rozmnażanie produktów? przy piecu ? czy przy lodówce z mrożonymi ciastami?
Pieczemy na tych pustych blachach? czy należy nałożyć na te blachy ten papier ?
Będę wdzięczny za każdą dobrą wypowiedz
Uprzedzając pytania co do szkolenia, to dostałem odpowiedz masz obrazki na piecu i listę ile minut co się rozmraża i tyle koniec szkolenia - Uwielbiam tych kierowników |
|
|
|
|
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2013-12-05, 08:57
|
|
|
na noc rozmrażamy chleby , duży wózek lekkie mały ciężki , rozmrażamy wg. podręcznika w miejscu do tego przeznaczonym (gdzieś na magazynie nie wiem gdzie to jest u was ), wpisujesz gdzie chcesz oby tylko na odpowiednim druku i tak żeby wszystko grało ,nasze blachy już sa stare więc na każdą kładę papier ale jak masz nowe blachy to pod chleb , bułkę z dynią , korzenną , katalońską nie musisz ...a jeżeli chodzi o podręcznik wypieku to poproś kierownika i zabierz do domu tam sobie poczytasz ... |
|
|
|
|
@kostuch
Stanowisko: klient
Dołączył: 10 Sie 2013 Posty: 333 Skąd: z piekła rodem
0
0
|
Wysłany: 2013-12-05, 21:26
|
|
|
A kiedy odgrzewacie niesprzedany chleb alpejski? Bo MY po co drugi dzień |
_________________ \.,./ (*l*) \.,./ |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2013-12-05, 21:35
|
|
|
kostuch, haha dobre :D |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
@stoneczka
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączyła: 28 Lis 2011 Posty: 284
0
0
|
Wysłany: 2013-12-05, 21:39
|
|
|
bułek , bagietek i francuskich często wcale nie rozmrażamy, ładnie sie wypieką i bez tego, ale na druku musi być ok |
|
|
|
|
@etaba
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 25 Kwi 2012 Posty: 310
0
0
|
Wysłany: 2013-12-07, 15:48
|
|
|
Nie można niczego odgrzewać- u nas jest to bardzo ważna zasada.
[ Dodano: 2013-12-07, 15:49 ]
Wszystko nie sprzedane idzie w PL |
|
|
|
|
@kostuch
Stanowisko: klient
Dołączył: 10 Sie 2013 Posty: 333 Skąd: z piekła rodem
0
0
|
Wysłany: 2013-12-07, 21:12
|
|
|
etaba napisał/a: | Wszystko nie sprzedane idzie w PL |
tzn. w Polskę??? |
_________________ \.,./ (*l*) \.,./ |
|
|
|
|
~ontakisam
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 59
0
0
|
Wysłany: 2013-12-07, 21:34
|
|
|
Nie tylko u Was etaba,
Przecież odgrzewanie pieczywa to łamanie procedury..A wiemy co się z takimi dzieje. |
_________________ ontakisam |
|
|
|
|
#alexxx21
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączyła: 15 Wrz 2013 Posty: 60
0
0
|
Wysłany: 2013-12-08, 13:13
|
|
|
ktoś kto kupi odgrzewane pieczywo to szybko się zrazi i więcej nie kupi, ja bym już nie kupiła jak by mi się stary chleb odgrzany trafił...dlatego kupuje u siebie bo u nas jest to surowo zabronione, a PL na pieczywo wypiekane codziennie wynosi koło 20zł bo pod wieczór już staramy się nie wypiekać dużo lepiej jak zabraknie przez pół godziny przed 21 niż ma zostać... |
|
|
|
|
Coccinella
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 11 Gru 2013 Posty: 6
0
0
|
Wysłany: 2013-12-11, 06:52
|
|
|
Hej, pracuję zaledwie miesiąc ale cośtam zdążyłam się już dowiedzieć;) Spróbuję odpowiedzieć, a w razie czego bardzo proszę o poprawki ze strony doświadczonych pracowników;)
-Teoretycznie ciastka/snacki (te na słodko+kapuśniaki) powinny się 20min(?) rozmrażać, bułki/bagietki i chlebki nie są w sumie mrożone i mogą być poza chłodnią do 12godzin(??).. U nas, za dnia, na bieżąco wkłada się wszystko do pieca prosto z chłodni/mroźni, bo jak napisała Stoneczka-wszystko się ładnie wypieka;) A na noc szykujemy 1 wózek: bułki/bagietki na dole i chleby lekkie na górze, wózek zostawiamy w chłodni do rana i tyle;p
-Wpisy z tego co widzę, uzupełniane są w tzw "wolnej chwili";)
-Pergamin kładziemy pod ciastka/snacki i pod bagietki czosnkowe bo się przyklejają, a pod chleby i bułki nie trzeba.. I jeszcze mówiono, żeby przy wypieku ciastek, blachy z kapuśniakami dawać na samej górze, żeby słodkie ciacha nie przesiąkły zapachem kapusty;)
aa no i ciastka, croissanty i kapuśniaki układamy w większych odstępach, żeby się ładniej wypiekły i nie pozlepiały:D
Nie wiem czy pomogłam, mam nadzieję, że przynajmniej nie narobiłam szczególnych błędów merytorycznych;)
Pozdr;) |
|
|
|
|
markmarcin26
Dołączył: 06 Gru 2011 Posty: 13
0
0
|
Wysłany: 2013-12-11, 14:01
|
|
|
bułki i bagietki oraz chleby mogą być trzymane do 36 h od wyjęcia z zamrażarki, natomiast bagietka z czosnkiem jest traktowana teraz jak ciastka i ma tylko 30m od rozmrożenia. reszta ok .pozd |
|
|
|
|
madziusi4a
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 08 Maj 2012 Posty: 10
0
0
|
Wysłany: 2014-04-23, 21:57
|
|
|
Wiecie moze ile sie miesci rogalikow croisant w kartonie? |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2014-04-23, 22:36
|
|
|
madziusi4a, zapytaj ks lub zks to Ci powie, czyżbyś nie chcący rozmroziła ? |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-24, 11:39
|
|
|
Nie trzeba nikogo pytać, na opakowaniu jest napisane |
|
|
|
|
|