Nowy Związek Zawodowy w JMP |
Autor |
Wiadomość |
Hell
0
0
|
Wysłany: 2015-02-05, 17:14
|
|
|
Nawet chyba czwarty... :D |
_________________ Ludzie zapomną to co powiedziałeś, zapomną to co zrobiłeś ale nigdy nie zapomną jak poczuli się dzięki Tobie.... |
|
|
|
|
alina21
0
0
|
Wysłany: 2015-02-05, 22:54
|
|
|
Nie ważna 3 czy 4.Ważne że nowy. Może nie zapomni,że jest dla nas. I nie ważne czy mały. Jak będzie działał. I to tak jak powinien. To sama się zapiszę. :yeah: |
|
|
|
|
Libeerty
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 13:02
|
|
|
Mamy nadzieję ,że zyskamy wasze poparcie naszymi działaniami. Oczywiście kolega brodacz ma rację że siła tkwi w reprezentatywności. I jest to też jednym z naszych celów. |
_________________ Czas na zmiany. Najpierw człowiek............... |
|
|
|
|
4ever
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 14:01
|
|
|
Mam nadzieję, że będzie to coś nowego, coś lepszego niż dotychczas bo ostatnio było dużo szumu.
Życzę wytrwałości i sukcesów w działaniu. |
|
|
|
|
Hell
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 15:33
|
|
|
alina21 napisał/a: | Nie ważna 3 czy 4.Ważne że nowy. Może nie zapomni,że jest dla nas. I nie ważne czy mały. Jak będzie działał. I to tak jak powinien. To sama się zapiszę. :yeah: |
No dla mnie trochę ważne. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale nie lepiej stworzyć jeden, silny i zrzeszający większą ilość osób? Czy aż tak bardzo różnią się ich cele że trzeba tworzyć nowe? Może mi to ktoś mądry wytłumaczyć? Oczywiście nie mam nic przeciwko nowym związkom, tak z ciekawości pytam. |
|
|
|
|
brodacz1989
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 16:16
|
|
|
hell bo na mój rozum to te związki zawodowe działają jak partie polityczne,za cholerę się nie dogadają.
przykład Solidarności z początku lat 90-tych, złapały stołek w sejmie i się pożarli między sobą, i każdy ciągnie w swoją strone |
_________________ bądźmy ubodzy, ale nie głupi... |
|
|
|
|
marta1
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 19:07
|
|
|
Młodzieńcze :) cóż za trafny wniosek :D do tego dołożyłabym jeszcze pieniądze chociaż pewnie zostanę zaraz potępiona |
|
|
|
|
brodacz1989
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 19:13
|
|
|
marta1 napisał/a: | Młodzieńcze :) cóż za trafny wniosek :D do tego dołożyłabym jeszcze pieniądze chociaż pewnie zostanę zaraz potępiona |
nie chciałem mówić o pieniądzach, ale fakt, masz racje |
_________________ bądźmy ubodzy, ale nie głupi... |
|
|
|
|
Libeerty
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 19:58
|
|
|
Cytat: | nie chciałem mówić o pieniądzach, ale fakt, masz racje |
Jakie pieniądze ??? Organizacje utrzymują się ze składek, nikt nie pobiera dodatkowych pieniędzy nawet jeśli idzie na etat związkowy. Jak już odchodzi przewodniczący to płacą mu średnią z 3 miesięcy zgodnie z ustawą. Związki zawodowe nie mogą być finansowane przez pracodawcę ,partie polityczne, itp. Mogą oczywiście świadczyć działalność gospodarczą jak każdy podmiot, rozliczają się z podatków itp. Do zadań pracodawcy należy udostępnienie pomieszczenia do działalności. Należy też wyposażenie biura ale my z tego zrezygnujemy, laptopy mamy prywatne ,drukarki też. |
|
|
|
|
marta1
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 20:07
|
|
|
Spokojnie my to wszystko wiemy :) trochę to niezręcznie wyszło ja pociągnęłam temat o politykach bo tutaj ewidentnie jest gra o kasę o związkach nic nie powiem bo tego nie wiem więc nie będę rzucać kamieniem |
|
|
|
|
Libeerty
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 20:32
|
|
|
marta1, dobrze trzeba pytać i odpowiadać. Komunikacja i transparentność to podstawa. |
|
|
|
|
marta1
0
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 20:42
|
|
|
Ok to proszę odpowiedz na pytania Hell :) |
|
|
|
|
Libeerty
1
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 21:02
|
|
|
Hell napisał/a: | alina21 napisał/a: | Nie ważna 3 czy 4.Ważne że nowy. Może nie zapomni,że jest dla nas. I nie ważne czy mały. Jak będzie działał. I to tak jak powinien. To sama się zapiszę. :yeah: |
No dla mnie trochę ważne. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale nie lepiej stworzyć jeden, silny i zrzeszający większą ilość osób? Czy aż tak bardzo różnią się ich cele że trzeba tworzyć nowe? Może mi to ktoś mądry wytłumaczyć? Oczywiście nie mam nic przeciwko nowym związkom, tak z ciekawości pytam. |
Każdy związek składa się z grupy osób , i jak w każdej grupie są konserwatyści ,liberałowie, radykałowie. Związki zawodowe powinny być silne i jednolite. Różnią się celami ,tym kogo reprezentują (np grupę zawodową) ,ale powinny wypracowywać wspólne stanowiska w sprawach kluczowych .Oczywiście idealnie jest jak jest jeden duży związek który skupia np 80% załogi ,znam takie miejsca pracy. Ale też istnieje zagrożenie popadnięcia w samouwielbienie i braku rozwoju. Konkurencja w ilości związków powoduje zmuszenie do wysilenia się nad tym co ten Kowalski czy Pani Nowak naprawdę potrzebują , jakie usprawnienia albo udogodnienia w pracy.
Kiedyś jeden z działaczy w wielkim zakładzie powiedział mi że więcej ugrasz z 200 osobami zaangażowanymi niż z 2000 osób które tylko trwają. Ja chcę by nowy związek miał i te 2000 i 2000 zaangażowanych .
Podstawą działalności jest pomoc pracownikom w ich codziennej pracy ,doradzanie i pomaganie a także negocjowanie z pracodawcą ,ale jak dwie równe strony, nie jedna słabsza i inna silniejsza
Związki zawodowe reprezentują interes nas wszystkich nie zależnie od przynależności.
Jeśli zdążymy się zalegalizować przed rozmowami o zwolnieniach grupowych i zaproszą nas do stołu będziemy negocjować zmniejszenie strat po stronie społecznej, możliwości przesunięć na inne stanowiska oraz wysokość odpraw. I nie obchodzi nas czy Ci ludzie na nas prywatnie nie mogli patrzeć ani czy nas zwalczali. Bo liczy się pracownik, bo liczy się człowiek...... |
|
|
|
|
marta1
1
0
|
Wysłany: 2015-02-06, 21:15
|