urlop |
Autor |
Wiadomość |
marta-l87
|
Wysłany: 2010-04-16, 18:13 urlop
|
|
|
czy moge sie nie zgodzic na urlop jesli kierownik ustawił mi bez mojej wiedzy to w grafiku |
|
|
|
|
magnolia
Stanowisko: kasjer
0
0
|
Wysłany: 2010-04-16, 19:58
|
|
|
A nie możesz zwyczajnie porozmawiać ze swoim kierownikiem, że poprostu nie chcesz tego urlopu???? |
|
|
|
|
@mucha
0
0
|
Wysłany: 2010-04-17, 12:31
|
|
|
możesz się nie zgodzić, i jeśli nie pasuje Tobie to nie idź na ten urlop i mu to powiedz!!!
Ja także zostałam wysłana na urlop bez mojej wiedzy, nawet nie wiedziałam że idę na urlop-po prostu dowiedziałam się w niedziele że w poniedziałek ide na urlop. Zadzwoniłam do Inspekcji Pracy i dowiedziałam się że kierownik nie miał żadnego prawa tak postapić, urlop ma byc przyznawany za porozumieniem sie stron czyli i Tobie ma odpowiadac i kierownikowi, chyba że jest to urlop zaległy wtedy może kierownik wysłać Ciebie kiedy mu pasuje a Tobie nie musi pasować.
[ Dodano: 2010-04-19, 09:20 ]
a powiedzcie mi kiedy i w jaki sposób mogę wziąść urlop na żądanie i czy kierownik może odmówić przyznania takiego urlopu i czy są potem jakieś konsekwencje?
[ Dodano: 2010-04-23, 19:24 ]
nie ma nikogo kto brał urlop na żadanie? nie chce mi się wierzyc
może to było głupie pytanie ale nigdy nie brałam takiego urlopu dlatego padło takie pytanko, ale widzę że nikt nie miał ochoty na nie odpowiedzieć, TRUDNO i dzięki |
|
|
|
|
anet
Stanowisko: były pracownik
0
0
|
Wysłany: 2010-04-27, 19:29 UŻ
|
|
|
urlop na żądanie jest po to żeby brać kiedy go potrzebujesz czyli miałaś zaplanowane godziny w pracy ale nagle coś ci wypadło dzwonisz i bierzesz UŻ. kierownik nic nie może powiedzieć. masz cztery dni takiego urlopu |
_________________ anet |
|
|
|
|
Bartosz
Administrator
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2010-04-27, 23:04
|
|
|
mucha napisał/a: | możesz się nie zgodzić, i jeśli nie pasuje Tobie to nie idź na ten urlop i mu to powiedz!!!
Ja także zostałam wysłana na urlop bez mojej wiedzy, nawet nie wiedziałam że idę na urlop-po prostu dowiedziałam się w niedziele że w poniedziałek ide na urlop. Zadzwoniłam do Inspekcji Pracy i dowiedziałam się że kierownik nie miał żadnego prawa tak postapić, urlop ma byc przyznawany za porozumieniem sie stron czyli i Tobie ma odpowiadac i kierownikowi, chyba że jest to urlop zaległy wtedy może kierownik wysłać Ciebie kiedy mu pasuje a Tobie nie musi pasować.
[ Dodano: 2010-04-19, 09:20 ]
a powiedzcie mi kiedy i w jaki sposób mogę wziąść urlop na żądanie i czy kierownik może odmówić przyznania takiego urlopu i czy są potem jakieś konsekwencje?
[ Dodano: 2010-04-23, 19:24 ]
nie ma nikogo kto brał urlop na żadanie? nie chce mi się wierzyc
może to było głupie pytanie ale nigdy nie brałam takiego urlopu dlatego padło takie pytanko, ale widzę że nikt nie miał ochoty na nie odpowiedzieć, TRUDNO i dzięki |
Przeoczyłem tego posta, nie widziałem go wcześniej :ops:
a co do DŻ to sprawa wydaje się banalnie prosta bo wystarczy poinformować KS danej zmiany o DŻ przed rozpoczęciem pracy. Ale w rzeczywistości odbije się to później na Tobie na różne sposoby, przynajmniej u mnie tak jest i zapewne w większości pozostałych sklepów również. Dla przykładu powiem, że u mnie w pracy kolega poinformował 15minut przed pracą w niedziele KS o tym, że bierze DŻ a ona dała mu "N" bo za późno ją poinformował (naciągana ta N'ka, ale kumpel nie miał ochoty się kłócić) :eee: inna sytuacja - ja kiedyś miałem na godzinę 7 do pracy, dzwoniłem od 6.15 na telefon stacjonarny i firmowy aby poinformować, że biorę DŻ a wieśniaki z pracy odebrali dopiero 7:05... co więcej dostałem "N" bo należy poinformować przed pracą a ja powiadomiłem w czasie pracy Ogólnie aby brać DŻ trzeba mieć silne nerwy albo gadane
...ide spać bo padnięty jestem po dzisiejszym, dobranoc |
|
|
|
|
~asia75
0
0
|
Wysłany: 2010-04-28, 06:57
|
|
|
Mi KS wstawiła dwa dni urlopu bez mojej wiedzy po 2 miesiącach pracy.Tak też można? |
_________________ Asia |
|
|
|
|
Bartosz
Administrator
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2010-04-28, 10:51
|
|
|
UŻ Tobie wstawiła?? nie ma takiego prawa. Pewnie myśli, że się nie odezwiesz bo jesteś nowa... Osobiście bym tego nie darował, ale to już leży w Twojej kwestii wyboru co z tym zrobisz. Inspekcje pracy w tym wypadku masz za sobą bo można taki wybryk udowodnić |
|
|
|
|
@malenstwo20088
0
0
|
Wysłany: 2010-04-28, 12:43
|
|
|
asia75, normalny urlop czy UZ bo nie wiemy |
|
|
|
|
@Biedronek On
Stanowisko: kierownik sklepu
0
0
|
Wysłany: 2010-04-28, 22:13
|
|
|
asia75 napisał/a: | Mi KS wstawiła dwa dni urlopu bez mojej wiedzy po 2 miesiącach pracy.Tak też można? |
Asia, a podpisywałaś wniosek urlopowy ?? Jeśli jeszcze nie,to napewno go dostaniesz do podpisu, zwróc uwagę wtedy na wniosek jaki masz rodzaj urlopu planowany, bo to ważne. |
|
|
|
|
~asia75
0
0
|
Wysłany: 2010-04-29, 11:35
|
|
|
UW tak było w grafiku,tak podpisałam już świstek ,było coś ze ja proszę o udzielenie 2 dni urlopu |
_________________ Asia |
|
|
|
|
Beaga2
0
0
|
Wysłany: 2010-06-01, 10:22
|
|
|
U nas też zawsze wstawiają urlop bez naszej zgody i trzeba iść i jeszcze być zadowolonym od kiedy pracuję zawsze mam urlop w styczniu lub w lutym a letnie miesiące to dostaję tylko w kwietniu i na dzień dzisiejszy zostało mi 9 dni urlopu niestety ale co zrobić u nas nie ma gadania kto kiedy chce tylko kiedy dostaniesz to się ciesz!!!! |
|
|
|
|
arbuzek
0
0
|
Wysłany: 2010-08-18, 19:12
|
|
|
Mam pytanie-czy będąc na zwolnieniu lekarskim wypłacą mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy jeśli kończy mi się umowa o pracę a ja nadal jestem na L4?jak to jest? |
|
|
|
|
#krystyna1644
0
0
|
Wysłany: 2010-08-18, 22:16
|
|
|
Witam.Kochani ja Wam powiem jak jest u Nas.Mamy wymiar 20 lub 26 dni UW.Planujemy ten urlop na początku każdego roku ale jest on ruchomy.To znaczy że każdy z pracowników ma go wtedy kiedy chce.Zdarzają się sytuacje kiedy tego urlopu chcą trzy osoby w danym miesiącu i My go wydajemy(oczywiście tylko czasem się nakładają jednym tygodniem).Muszę jeszcze jedno zaznaczyć że nikt nikomu nie wciskał (przepraszam za słowa) urlopu na siłę a każdy dostaje go w okresie letnim. |
|
|
|
|
@zielonabiedrona
0
0
|
Wysłany: 2010-08-20, 11:02
|
|
|
arbuzek napisał/a: | Mam pytanie-czy będąc na zwolnieniu lekarskim wypłacą mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy jeśli kończy mi się umowa o pracę a ja nadal jestem na L4?jak to jest? |
jeśli kończy ci się umowa,a jesteś na zwolnieniu,to jak nie przedłużą już umowy,muszą zapłacić ekwiwalent za urlop. |
|
|
|
|
@kas
0
0
|
Wysłany: 2010-08-21, 11:14
|
|
|
w naszej biedronce tylko ja określiłam termin swojego urlopu kiedy chcę. inni musieli się dostosować ;| koleżance w czerwcu na siłę wcisnęli i dodatkowo musiała po 12 czy po 10 godzin pracować żeby godziny wyrobić ;| paranoja.. |
|
|
|
|
|