Trwałość mięs |
Autor |
Wiadomość |
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-01-30, 20:40
|
|
|
A wołowinę tam kupujesz? |
|
|
|
|
~amminadab
Stanowisko: centrum dystrybucyjne
Dołączył: 10 Kwi 2015 Posty: 27
0
0
|
Wysłany: 2019-02-03, 13:04
|
|
|
Larrikol napisał/a: | A wołowinę tam kupujesz? |
Nie Nie jadam wołowiny Kurczaków itp też nie jak coś Parówek, mortadeli, pasztetów i wszelkich mielonek typu Tyrolska też nie kupuję. Zwracam uwagę na zawartość miesa w przetworach i szerokim łukiem omijam MOM. Czasem śledzika sobie kupię, ale to już jak leci i z Biedronki i z Kauflandu się nada Wydawać się może komuś, że to dziwaczenie, ale taki już nawyk |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-02-04, 09:29
|
|
|
na marginesie,
wolę mięso z biedry, kaufla, czy lidla w vac (szczególnie nie z Polski) niż te "przyzagrodowe". może i ma płaski smak, może i więcej (teoretycznie) chemii, ale trzyma normy. Tam za numer z "padliną" idzie się na długie lata za kraty i buli potężne kary idące w miliony. I hodowca, i ubojnie, pośrednicy i nadzór wet. U nas... "Polak potrafi". Grzywna, rok w zawiasach i hulaj dusza...
Niejednokrotnie, robiąc swoje wyroby o tym, się przekonałem. |
|
|
|
|
koksu
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 4
0
0
|
Wysłany: 2019-02-21, 20:42
|
|
|
Mięso jest dość delikatnym produktem i kupując z marketu czy innego miejsca termin przydatności do spożycia szlak trafia już po wyjęciu z lodówki na terenie sklepu. Wiec jak ci śmierdzi dzień przed czy dwa dni przed końcem terminu to też twoja wina. Ciąg chłodniczy przerwany i żaden sanepid tu nie pomoże. A tak na dobrą sprawę te terminy hmm... przykładowo termin do 22,02: o 23:59 22,02 mogę zjeść bo się nie sterminowało a o 00:01 23,02 już fe ble bo po terminie?
Przeczytałam cały wątek i mogę powiedzieć że mies bezpośrednio w vac nie kupuje w żadnych supermarketach. VAC często się rozszczelnia i z tąd ten smród w lodówkach.
marek_k62 napisał/a: | na marginesie,
wolę mięso z biedry, kaufla, czy lidla w vac (szczególnie nie z Polski) niż te "przyzagrodowe". może i ma płaski smak, może i więcej (teoretycznie) chemii, ale trzyma normy. Tam za numer z "padliną" idzie się na długie lata za kraty i buli potężne kary idące w miliony. I hodowca, i ubojnie, pośrednicy i nadzór wet. U nas... "Polak potrafi". Grzywna, rok w zawiasach i hulaj dusza...
Niejednokrotnie, robiąc swoje wyroby o tym, się przekonałem. |
Człowiek się nie zna przeczytał artykuł z szmatławca i może obejrzał niusa z TV i, się wypowiada ehh...
Jaka "padlina"?????? gdzie?, kiedy?, w którym kraju? myślisz o Belgii?? gdzie cichaczem opchnęli takie mięsko, czy o Norwegii?? Bo w Polsce żadnej afery z "padliną" nie było.
Brak lek. vet. przy uboju tak, krowy z połamanymi nogami tak, ledwo chodzące przez złamanie miednicy podczas porodu tak i tyle!!!!
A swoją drogą zjadłam dzisiaj pysznego tatara, sama zrobiłam mniam nawet wołowinkę kroiłam nożem dla lepszego smaczku. Pychotka :D |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-02-22, 09:56
|
|
|
bzdury.
Od wielu lat mam z tym do czynienia na wielu poziomach. Mogę zapewnić, że to co napisałem o polskim mięsie to często rzeczywistość.
nikt też nie każe brać rozszczelnionego vac. Chyba, że nie ma się pojęcia. Jak Ty. |
|
|
|
|
koksu
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 4
0
0
|
Wysłany: 2019-02-28, 20:59
|
|
|
Zapewne masz racje, bo jesteś ekspertem w tej kwestii. A ja tylko głupim kasjerem w biedronce. |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-03-02, 09:35
|
|
|
Nie zaprzeczę. |
|
|
|
|
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
|
|
|
|
Pablo40
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 11 Lip 2019 Posty: 12
0
0
|
Wysłany: 2020-04-22, 11:34
|
|
|
Witam.Czy mieliście ostatnio zwroty łopatki z Irlandi termin do spożycia 26 04 2020?Mieso po otwarciu tak śmierdzi że szok,ciekawi mnie czy to pojedyncze sztuki czy cała partia? |
|
|
|
|
Crackhead
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 01 Maj 2021 Posty: 8 Skąd: Kraków
0
0
|
Wysłany: 2021-05-01, 23:04
|
|
|
Pablo40 napisał/a: | Witam.Czy mieliście ostatnio zwroty łopatki z Irlandi termin do spożycia 26 04 2020?Mieso po otwarciu tak śmierdzi że szok,ciekawi mnie czy to pojedyncze sztuki czy cała partia? |
Może powinniście zacząć pilnować ciągu chłodniczego? Może trzeba to rozkładać na czas, a nie, że chłodnia przyjeżdża a wy na fajeczce za wiatą przy paleciaku. |
_________________ Essa |
|
|
|
|
Pablo40
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 11 Lip 2019 Posty: 12
0
0
|
Wysłany: 2021-05-03, 13:49
|
|
|
Dzięki za odpowiedź po roku.Był to problem całej partii a nie ciągu chłodniczego.Pozdrawiam i oby wiecej takich skrupulatnych pracowników w JMP. |
|
|
|
|
Crackhead
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 01 Maj 2021 Posty: 8 Skąd: Kraków
0
0
|
Wysłany: 2021-05-03, 17:17
|
|
|
Pablo40 napisał/a: | Dzięki za odpowiedź po roku.Był to problem całej partii a nie ciągu chłodniczego.Pozdrawiam i oby wiecej takich skrupulatnych pracowników w JMP. |
Ahhh, chyba, że...
Proszę wybaczyć moją odpowiedź, trochę mnie poniosło. |
_________________ Essa |
|
|
|
|
|