krwiodawstwo |
Autor |
Wiadomość |
alamakota22
Stanowisko: magazynier
|
Wysłany: 2022-11-02, 12:24 krwiodawstwo
|
|
|
Witajcie,
za krwiodawstwo przysługuje 2 dni wolnego, ok KS się uprzedzi (dzień wolny+dzień pracy jako krwiodawstwo), tylko na nie bardzo wiedzą jak to się nanosi na grafik?
Niby za te dni nie ma potrąceń z pensji. Ktoś to przerabiał, zwykła korekta grafiku, jaki to symbol?
Pyta koleżanka, cioci, wujka co pracuje w biedronce, na której "na złamanego tipsa" biorą L4, więc wpada też coś wziąć... |
|
|
|
|
~Daariusz
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2022-11-02, 12:30
|
|
|
na oddanie krwi przysługuje chyba tylko jeden dzień?? |
|
|
|
|
~wwa
0
0
|
Wysłany: 2022-11-02, 13:34
|
|
|
Do końca roku są 2 dni wolnego. Za krwiodawstwo macie płacone, jak za urlop. |
|
|
|
|
Olon [Usunięty]
|
Wysłany: 2022-11-02, 18:19
|
|
|
Regularnie raz w miesiącu oddaje krew 0Rh+ od trzech lat i jeszcze nigdy nie pozwolili mi wziąć wolnego podobno to moja sprawa i nie powinno brać się wolnego przy oddawaniu krwi.... wszędzie tak jest??? |
|
|
|
|
Włodarz
Stanowisko: były pracownik
0
0
|
Wysłany: 2022-11-03, 02:08
|
|
|
W czasie epidemii jest 2 dni wolnego za oddanie krwi normalnie jest dzień a że ktoś z tego nie korzysta to jego sprawa. Przysługuje dzień wolny z pracy w 100% płatny (kolega wyżej napisał płacone jest jak w czasie urlopu)
Cytat: | zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych oraz zwrot utraconego zarobku na zasadach wynikających z przepisów prawa pracy. Ustawa ta należy do właściwości Ministra Zdrowia. |
|
_________________ If you were a king up there on your throne,
would you be wise enough to let me go. |
|
|
|
|
~wwa
0
0
|
Wysłany: 2022-11-03, 05:49
|
|
|
Olon napisał/a: | Regularnie raz w miesiącu oddaje krew 0Rh+ od trzech lat i jeszcze nigdy nie pozwolili mi wziąć wolnego podobno to moja sprawa i nie powinno brać się wolnego przy oddawaniu krwi.... wszędzie tak jest??? |
Że co kur..czaczki?! Co to za głupoty??? Człowieku, znaj swoje prawa. Wolne "za" oddanie krwi gwarantuje ci stosowny akt prawny wydany przez Ministerstwo zdrowia. I nie ma czegoś takiego, że przełożony nie udzielił ci w tym dniu wolnego. Bierzesz zaświadczenie po donacji z rejestracji i koniec tematu. Wolne za krew ma taki sam status jak opieka nad dzieckiem - absolutnie NIKT nie ma prawa ci tego odmówić. Jedyne, co jest zalecane, to zgłosić fakt, że idziesz oddać krew przynajmniej dzień wcześniej przełożonemu. A jeżeli Twój przełożony uważa, że jest inaczej, cóż.. mam ci wysłać nr tel do BOPu i PIP, czy sobie poradzisz? |
|
|
|
|
CVB83
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2022-11-03, 10:12
|
|
|
Olon, co TY bredzisz ''Regularnie raz w miesiącu oddaje krew 0Rh+ od trzech lat i jeszcze nigdy nie pozwolili mi wziąć wolnego podobno to moja sprawa i nie powinno brać się wolnego przy oddawaniu krwi.... wszędzie tak jest???''
KREW MOŻNA ODDAĆ CO 8 TYGODNI 6 RAZY W ROKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
_________________ cvb83 |
|
|
|
|
~Daariusz
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2022-11-03, 14:52
|
|
|
CVB83, kolega Olon miał chyba na myśli oddawanie osocza krwi które pobiera się raz w miesiącu. Wiem bo sam czasami oddaje tylko nie wiedziałem że przysługują 2 wolne dni w roku |
|
|
|
|
CVB83
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2022-11-03, 20:43
|
|
|
Daariusz, O.K masz rację ale jestem dokładna bo mój mąż oddał już dawno ponad 20 litrów i mam temat na widelcu |
_________________ cvb83 |
|
|
|
|
|