Temperatura w kontenerach chłodniczych |
Autor |
Wiadomość |
#Helmut
Stanowisko: kierownik sklepu
Dołączył: 23 Mar 2014 Posty: 70
|
Wysłany: 2014-06-18, 08:13 Temperatura w kontenerach chłodniczych
|
|
|
Czy mierzycie podczas dostawy temperaturę w kontenerach chłodniczych? Jaka powinna być optymalna dla mięs i dla mrożonek? Niby oczywiste ale wiadomo że jest wyższa niż powinna... tak przynajmniej mi się wydaję. Nigdzie nie znalazłem odpowiedniej procedury która jasno by określała tą sprawę. Ani PKS ani HACCP o tym nie mówi ( poza tym że trzeba ją mierzyć i wpisywać do "zielonej książki" ). |
|
|
|
|
@czarownica25
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączyła: 24 Kwi 2014 Posty: 560
0
0
|
Wysłany: 2014-06-18, 08:22
|
|
|
Nie pamietam, ale możesz przy dostawie zmierzyć priometrem potem sprawdzić na opakowaniu produktów, jakie warunki są zalecane i wybrać te najniższe jako kryterium oceniania. |
|
|
|
|
#Helmut
Stanowisko: kierownik sklepu
Dołączył: 23 Mar 2014 Posty: 70
0
0
|
Wysłany: 2014-06-18, 13:20
|
|
|
Mrożonki powinny być przechowywane w temperaturze -18 o ile się nie mylę. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby pirometr pokazał mi taką temperaturę... stąd moje pytanie. |
|
|
|
|
@lokii
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 18 Gru 2012 Posty: 167 Skąd: ten swąd
0
0
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:10
|
|
|
mieso nie wiecej jak +4
mrozonki generalnie nie wyzsza niz -18
w mrozonkach nigdy takiej temp nie odnotowalem zawsze byl duzo wyzej
a jak nie przyjalem bo lody poplynely (W KONTENERZE BYLO +2) to bob nie uznal i poszlo w straty sklepu
ale i tak kr pierwsze pytanie jakie zadal to czy lody byly miekkie a nie obchodzilo go ze temperatura jest nie zgodna |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2014-06-19, 13:18
|
|
|
Helmut, u Nas jak przyjechał kontener z lodami to wyszlo +1 i od razu tel do KR i problem z głowy.
Mieso jakby miało 5 lub wyżej też do kosza. |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
#Helmut
Stanowisko: kierownik sklepu
Dołączył: 23 Mar 2014 Posty: 70
0
0
|
Wysłany: 2014-06-19, 21:20
|
|
|
lokii napisał/a: | ale i tak kr pierwsze pytanie jakie zadal to czy lody byly miekkie a nie obchodzilo go ze temperatura jest nie zgodna |
I właśnie o to mi chodzi... wszyscy wiedzą że kontenery nie koniecznie utrzymują odpowiednią temperaturę ale i tak nie ma to znaczenia. Liczy się kasa. HACCP jest w tym momencie nieistotny. |
|
|
|
|
@lokii
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 18 Gru 2012 Posty: 167 Skąd: ten swąd
0
0
|
Wysłany: 2014-06-21, 08:09
|
|
|
DarkSide napisał/a: | Helmut, u Nas jak przyjechał kontener z lodami to wyszlo +1 i od razu tel do KR i problem z głowy.
Mieso jakby miało 5 lub wyżej też do kosza. |
to ze do kosza to jasne ale pytanie czy wliczone w wasze straty czy nie |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2014-06-22, 21:01
|
|
|
lokii, nie, wtedy z tego co wiem centrum jest obciążone czy jakoś tak :D |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
@lokii
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 18 Gru 2012 Posty: 167 Skąd: ten swąd
0
0
|
Wysłany: 2014-06-23, 13:08
|
|
|
DarkSide napisał/a: | lokii, nie, wtedy z tego co wiem centrum jest obciążone czy jakoś tak :D |
no wlasnie jakos tak ze poszlo w nasze straty a nie w straty dc ot taka nowa nowosc |
|
|
|
|
20081692
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 23 Kwi 2014 Posty: 3
0
0
|
Wysłany: 2014-06-25, 22:49
|
|
|
na mięso mielone powinna być od 0-2 ponieważ mięsko mielone jest bardziej wrażliwe na temperature. Przy normalnym mięsie może byc do 0-4. Dopuszczalny jest limit +/- 2 stopnie powyżej tej różnicy musza w bobie uznać.jeśli chodzi o produkty głęboko mrożone to -22 stopnie. (= |
_________________ Nie każdy chłop z widłami to Posejdon |
|
|
|
|
|