Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Temperatura w kontenerach chłodniczych
Autor Wiadomość
#Helmut

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 70
Wysłany: 2014-06-18, 08:13   Temperatura w kontenerach chłodniczych

Czy mierzycie podczas dostawy temperaturę w kontenerach chłodniczych? Jaka powinna być optymalna dla mięs i dla mrożonek? Niby oczywiste ale wiadomo że jest wyższa niż powinna... tak przynajmniej mi się wydaję. Nigdzie nie znalazłem odpowiedniej procedury która jasno by określała tą sprawę. Ani PKS ani HACCP o tym nie mówi ( poza tym że trzeba ją mierzyć i wpisywać do "zielonej książki" ).
 
     
@czarownica25 


Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączyła: 24 Kwi 2014
Posty: 560
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-18, 08:22   

Nie pamietam, ale możesz przy dostawie zmierzyć priometrem potem sprawdzić na opakowaniu produktów, jakie warunki są zalecane i wybrać te najniższe jako kryterium oceniania.
  Ocena JMP: 8/10
     
#Helmut

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 70
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-18, 13:20   

Mrożonki powinny być przechowywane w temperaturze -18 o ile się nie mylę. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby pirometr pokazał mi taką temperaturę... stąd moje pytanie.
 
     
@lokii

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 18 Gru 2012
Posty: 167
Skąd: ten swąd
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-19, 10:10   

mieso nie wiecej jak +4
mrozonki generalnie nie wyzsza niz -18

w mrozonkach nigdy takiej temp nie odnotowalem zawsze byl duzo wyzej

a jak nie przyjalem bo lody poplynely (W KONTENERZE BYLO +2) to bob nie uznal i poszlo w straty sklepu

ale i tak kr pierwsze pytanie jakie zadal to czy lody byly miekkie a nie obchodzilo go ze temperatura jest nie zgodna
  Ocena JMP: 2/10
     
DarkSide 


Stanowisko:
były pracownik

Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 3461
Skąd: Polska
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-19, 13:18   

Helmut, u Nas jak przyjechał kontener z lodami to wyszlo +1 i od razu tel do KR i problem z głowy.
Mieso jakby miało 5 lub wyżej też do kosza. :)
_________________
Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!!
  Ocena JMP: 1/10
     
#Helmut

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 70
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-19, 21:20   

lokii napisał/a:
ale i tak kr pierwsze pytanie jakie zadal to czy lody byly miekkie a nie obchodzilo go ze temperatura jest nie zgodna

I właśnie o to mi chodzi... wszyscy wiedzą że kontenery nie koniecznie utrzymują odpowiednią temperaturę ale i tak nie ma to znaczenia. Liczy się kasa. HACCP jest w tym momencie nieistotny.
 
     
@lokii

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 18 Gru 2012
Posty: 167
Skąd: ten swąd
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-21, 08:09   

DarkSide napisał/a:
Helmut, u Nas jak przyjechał kontener z lodami to wyszlo +1 i od razu tel do KR i problem z głowy.
Mieso jakby miało 5 lub wyżej też do kosza. :)

to ze do kosza to jasne ale pytanie czy wliczone w wasze straty czy nie
  Ocena JMP: 2/10
     
DarkSide 


Stanowisko:
były pracownik

Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 3461
Skąd: Polska
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-22, 21:01   

lokii, nie, wtedy z tego co wiem centrum jest obciążone czy jakoś tak :D
_________________
Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!!
  Ocena JMP: 1/10
     
@lokii

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 18 Gru 2012
Posty: 167
Skąd: ten swąd
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-23, 13:08   

DarkSide napisał/a:
lokii, nie, wtedy z tego co wiem centrum jest obciążone czy jakoś tak :D


no wlasnie jakos tak ze poszlo w nasze straty a nie w straty dc ot taka nowa nowosc
  Ocena JMP: 2/10
     
20081692 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 23 Kwi 2014
Posty: 3
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-06-25, 22:49   

na mięso mielone powinna być od 0-2 ponieważ mięsko mielone jest bardziej wrażliwe na temperature. Przy normalnym mięsie może byc do 0-4. Dopuszczalny jest limit +/- 2 stopnie powyżej tej różnicy musza w bobie uznać.jeśli chodzi o produkty głęboko mrożone to -22 stopnie. (=
_________________
Nie każdy chłop z widłami to Posejdon
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


phpBB by przemo