Przedłużenie umowy |
Autor |
Wiadomość |
tadam
Stanowisko: kasjer
0
0
|
Wysłany: 2018-12-20, 15:54
|
|
|
W podręczniku nie wiem czy jest ,ale była informacja w RI żeby przedłużyć umowy najpózniej 10 dni przed końcem.Jesli umowa nie zostaje przedłużona w tym terminie OHR przesyła informacje do kadr że umowa nie zostaje przedłużona.Czy to funkcjonuje to nie wiem. |
|
|
|
|
#Lujan
Stanowisko: kierownik sklepu
0
0
|
Wysłany: 2018-12-20, 16:45 Re: Przedłużenie umowy
|
|
|
Larrikol napisał/a: | Lujan napisał/a: | Zgodnie z procedurą powinien poinformować cię na dwa tygodnie przed końcem umowy. |
I serio jest taka procedura? A ktoś ją widział na oczy? |
Jest. Rozdział 5.7., punkt 2.8 Przedłuzenie umów o prace:
- najpóźniej na 2 tygodnie przed datą końca umowy poinformuj pracownika o przedłużeniu umowy bądź nie
(Str. 189, podręcznik kierownika sklepu) |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-20, 17:07
|
|
|
Komfortowa to sytuacja dla pracownika, gdyby jeszcze kierownicy tego przestrzegali... |
|
|
|
|
#Lujan
Stanowisko: kierownik sklepu
0
0
|
Wysłany: 2018-12-20, 21:25
|
|
|
Larrikol napisał/a: | Komfortowa to sytuacja dla pracownika, gdyby jeszcze kierownicy tego przestrzegali... |
Dlatego warto przypominać, bo mam wrażenie że to tegoroczny dopisek. Nie każdy zwyczajnie jest świadomy. Kierownicy mają naprawdę dużo na głowie i nie że wszystkim nadążają. |
|
|
|
|
u8t3io3p
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2018-12-20, 22:37
|
|
|
Lujan napisał/a: | Larrikol napisał/a: | Komfortowa to sytuacja dla pracownika, gdyby jeszcze kierownicy tego przestrzegali... |
Dlatego warto przypominać, bo mam wrażenie że to tegoroczny dopisek. Nie każdy zwyczajnie jest świadomy. Kierownicy mają naprawdę dużo na głowie i nie że wszystkim nadążają. |
przypominiac, ze sie umowa konczy ,a nie ,ze jest taki zapis bo skad SK ma to wiedziec. Jakby wiedzial to pytanie brzmi skad |
|
|
|
|
@MalaAsia
Stanowisko: starszy kasjer
0
0
|
Wysłany: 2018-12-21, 00:51 Re: Przedłużenie umowy
|
|
|
Lujan napisał/a: | MalaAsia napisał/a: | Luca1985 napisał/a: | Lujan napisał/a: | Luca1985 napisał/a: | Witam. Czy w Waszych sklepach również praktykowane jest to, że pracownik dowiaduje się czy przedłużą mu umowę czy nie praktycznie na 2-3 dni przed jej końcem ? |
Zgodnie z procedurą powinien poinformować cię na dwa tygodnie przed końcem umowy. |
Nie wiedziałem, że jest taka procedura. |
A co ta wiedza zmienia? |
Ja nie wiem, po co ty w każdym temacie musisz dodawac jakiekolwiek komentarze, nawet tak bezsensowne. |
Nie musisz tego wiedzieć ;-)
Lujan napisał/a: |
Ta wiedza pomoże autorowi w tym, że może podejść do kierownika sklepu, poinformować go, że taka procedura w podręczniku kierownika sklepu jest oraz poprosił go, żeby się do niej zastosował. |
Moim zdaniem kierownik zna swoje obowiązki, nie trzeba go o nich uświadamiać, może od razu skargę do bopu, czy innych instytucji wystosować? litości ... znajdzie chwilę, to da papierek do podpisania, przecież to formalność, skoro jeszcze z tej poważnej procedury nie skorzystał ...
Ta wiedza wg mnie nic nie zmienia, bo jak Luca1985 ma umowę dostać to dostanie, po prostu.
A tak w ogóle jak ktoś chce innych sztywno rozliczać ze stosowania się do procedur to niech się najpierw upewni, że sam wszystkich rzetelnie w najmniejszym calu przestrzega ;-) |
_________________ Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą, być kimś wyjątkowym |
|
|
|
|
pati96063
0
0
|
Wysłany: 2018-12-28, 16:54
|
|
|
Ja mam umowę do końca roku, nową podpisywałam wczoraj (akurat 3). Wiedziałam, że przedłużoną będę miała, w momencie wywieszenia grafiku na styczeń, bo na nim widniałam Poza tym, z doświadczenia wiem, że przedłużają wszystkim. Chyba, ze na prawdę są niezadowoleni, szczególnie gdy ktoś ciągle bierze l4, to wtedy czują ulge, że mogą się go w końcu pozbyć |
|
|
|
|
Givszoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-28, 16:59
|
|
|
pati96063 napisał/a: | Ja mam umowę do końca roku, nową podpisywałam wczoraj (akurat 3). Wiedziałam, że przedłużoną będę miała, w momencie wywieszenia grafiku na styczeń, bo na nim widniałam Poza tym, z doświadczenia wiem, że przedłużają wszystkim. Chyba, ze na prawdę są niezadowoleni, szczególnie gdy ktoś ciągle bierze l4, to wtedy czują ulge, że mogą się go w końcu pozbyć |
Niekoniecznie jest to regułą. Ze swojego miasta znam jednego kasjera, z którym poprzedni KR nie chciał przedłużyć i nie przedłużył umowy choć kierownik sklepu chciał (a ten kasjer bardzo dobrze pracował i pracuje), poszedł pracować na rok czasu do sieci Kaufland. Po roku wrócił do Biedronki w drodze ponownego zatrudnienia - nie był zwolniony dyscyplinarnie, nie było przeszkód w ponownym zatrudnieniu. |
|
|
|
|
~Adelaa
0
0
|
Wysłany: 2018-12-29, 20:54 Przedłużanie umowy
|
|
|
Tak mnie naszło pytanie. Jak to jest z przedłużaniem umowy. Dostałam na rok. I dostałam info ze po roku podpiszą na kolejny rok i po 2 roku na stałe. Faktycznie tak jest ze najpierw dwa razy po rok a później na stałe czy po pierwszym roku się zdążą że na stałe podpisują? |
|
|
|
|
@MalaAsia
0
0
|
Wysłany: 2018-12-29, 22:44 Re: Przedłużanie umowy
|
|
|
Adelaa napisał/a: | Tak mnie naszło pytanie. Jak to jest z przedłużaniem umowy. Dostałam na rok. I dostałam info ze po roku podpiszą na kolejny rok i po 2 roku na stałe. Faktycznie tak jest ze najpierw dwa razy po rok a później na stałe czy po pierwszym roku się zdążą że na stałe podpisują? |
odpowiedź masz w postach powyżej |
_________________ Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą, być kimś wyjątkowym |
|
|
|
|
krecik10
0
0
|
Wysłany: 2018-12-31, 01:10 Umowa do 31 grudnia
|
|
|
Dziś tzn 30 grudnia byłam ostatni dzień w pracy i dziś przed zakończeniem zmiany dowiedziałam się od rejonowej telefonicznie że nie przedłużają mi umowy .Pięknie mnie potraktowali !!!doczekali do samego końca i do widzenia . Wcześniej jak się chciałam coś dowiedzieć to nikt nic nie wiedzial |
|
|
|
|
@MalaAsia
0
0
|
Wysłany: 2018-12-31, 05:20 Re: Umowa do 31 grudnia
|
|
|
krecik10 napisał/a: | Dziś tzn 30 grudnia byłam ostatni dzień w pracy i dziś przed zakończeniem zmiany dowiedziałam się od rejonowej telefonicznie że nie przedłużają mi umowy .Pięknie mnie potraktowali !!!doczekali do samego końca i do widzenia . Wcześniej jak się chciałam coś dowiedzieć to nikt nic nie wiedzial |
Bardzo nieładnie postąpili, u nas jak dziewczyna nie miała przedłużanej umowy to 2 tyg wcześniej powiedzieli, miała wydany urlop, a potem wzięła l4. żeby już nie przychodzić |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-31, 09:57
|
|
|
Może dlatego nie powiedzieli. Jest grudzień i nie chcieli ryzykować, że pójdzie na zwolnienie. Mimo wszystko, to straszne skur@#$%^&*wo. |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-31, 10:32
|
|
|
Wrócił z Kaufla? To tam musiało nieźle się dziać... |
|
|
|
|
~Adelaa
0
0
|
Wysłany: 2019-01-01, 11:59 Zmiana umowy z 3/4 na cały
|
|
|
Jak to wygląda czy jeżeli bym chciała przejsc przy kolejnym podpisaniu umowy o ile do takowej dojdzie tzn przedłuża mi to czy jeżeli będę chciała na pełen etet to czy kierownictwo pójdzie mi na rękę i będę mogła przychodzić w godzinach tj od 8 czy już po podpisaniu tej umowy jednoznaczne z tym że na 6. Gdyż mam jeszcze małe dzieci i z mężem musimy pogodzić dowóz do szkoły. Ja mam bliżej do pracy i szkoły mąż dojeżdża na 6 w stałym rytmie pracy w jedną stronę 40 km |
|
|
|
|
|