Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy na święta Bożego Narodzenia
Autor Wiadomość
#sewilka

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 66
Wysłany: 2014-11-28, 22:19   Przepisy na święta Bożego Narodzenia

Biedroneczki co gotujecie na święta Bożego Narodzenia? co można przygotować wcześniej? Umieszczajcie proszę tutaj sprawdzone przepisy (najlepiej łatwe)... chętnie się czegoś nauczę bo niestety Babcia choć świetnie gotuje to ciężko z niej wyciągnąć jakiś przepis bo wszystko robi na oko... a ja no cóż nie mam oka do gotowania;)
 
     
@kogata 


Stanowisko:
były pracownik

Dołączyła: 14 Lip 2014
Posty: 357
Wysłany: 2014-11-28, 23:31   

karpik zapiekany w śmietanie z pieczarkami - pyyyychaaaa
  Ocena JMP: 3/10
     
@Gazela34

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 17 Cze 2014
Posty: 585
Wysłany: 2014-11-29, 00:00   

Jeszcze nie wiem co pomyśleć trzeba :)

Kogata

A jakoś inna ryba może być?
Jak tak to proszę o przepis :)
  Ocena JMP: 5/10
     
#sewilka

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 66
Wysłany: 2014-11-29, 11:24   

o takim karpiu nie słyszałam... tak tak koniecznie przepis proszę;) i kiedy go zrobić w wigilie czy mozna wczesniej
 
     
@kogata 


Stanowisko:
były pracownik

Dołączyła: 14 Lip 2014
Posty: 357
Wysłany: 2014-11-30, 18:50   

Przepis prosty i szybki, taki dla zabieganych.

Pokrojone pieczarki przesmażyć z cebulą (ilość i proporcja dowolne w zależności od gustu), doprawić solą i pieprzem.

Karpia mocno skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i na ok 12 godzin do lodówki - nie śmierdzi wtedy mułem. Później obtoczyć w mące i podsmażyć.

Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego zasypać pieczarkami i zalać słodką śmietanką 18% - wystarczy ok 500 ml.

Zarówno rybę jak i pieczarki proponuję przyprawić dość hojnie, bo śmietana "wyciąga" sól i pieprz.

Wkładamy do piekarnika 180-200 stopni na 30-40 minut.

Farsz pieczarkowy przygotowuję wcześniej i mrożę, całą potrawę można przygotować dzień wcześniej, po trzecim podgrzewaniu jest jeszcze lepsza ;) .

Robiłam w ten sposób też szczupaka i pstrąga - obydwa bardzo smaczne, ale na wigilię tylko karp :)

Życzę smacznego
  Ocena JMP: 3/10
     
@Gazela34

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 17 Cze 2014
Posty: 585
Wysłany: 2014-11-30, 20:51   

Wypróbuje napewno tylko 18% gesta jest a czy słodka? Kurcze u mnie słodka to 30%
  Ocena JMP: 5/10
     
@kogata 


Stanowisko:
były pracownik

Dołączyła: 14 Lip 2014
Posty: 357
Wysłany: 2014-11-30, 20:52   

zalać słodką śmietanką 18% :P
  Ocena JMP: 3/10
     
@Gazela34

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 17 Cze 2014
Posty: 585
Wysłany: 2014-11-30, 21:18   

Ok zrozumiałam :) :#)
  Ocena JMP: 5/10
     
#sewilka

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 66
Wysłany: 2014-12-01, 21:29   

a jak robicie kapustę z grochem?? pół na pół czy jakoś inaczej? coś jeszcze dodajecie? a tak w ogóle można kupić w biedronce groch?
 
     
@Gazela34

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 17 Cze 2014
Posty: 585
Wysłany: 2014-12-01, 22:15   

Jasne ze można połówki,łuskany :)
  Ocena JMP: 5/10
     
#sewilka

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 66
Wysłany: 2014-12-06, 10:11   

na świeta planuje zrobić zamiast zwykłego ciasta popisowy torcik bez mąki;) TORT ORZECHOWO- CZEKOLADOWY
Biszkopt orzechowy należy upiec dzień wcześniej.
Proporcje na 1 biszkopt orzechowy:
200g orzechów (dowolnych)
¾ szklanki cukru
5 średnich jaj (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
Krem:
250 g sera mascarpone
100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka z pomarańczą - daje świąteczny klimat)
2 łyżki mleka 2 % i 2 Łyżki masła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać- łyżką
Do masy orzechowej dodawać partiami (po 1/3) ubitą pianę z białek i za każdym razem delikatnie wymieszać aż do połączenia składników.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek po wyjęciu powinien być suchy). Zostawic w otwartym piekarniku. Później przykryć i odstawić do następnego dnia
Przygotować krem. Czekoladę połamać na kawałki i w kąpieli wodnej zalać gorącym mlekiem i dodać masło. Po chwili dokładnie rozmieszać, aż do powstania jednolitego kremu. (Uwaga: Powinien on mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Odstawić aby czekolada przestygła.
Bardzo zimne Mascarpone ubić na najwyższych obrotach. Ubijając stopniowo dodawać letnią roztopiona czekoladę.
Zbudować tort. Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki. Kolejne „piętra” tortu nasączać ponczem i smarować z obu stron kremem. Resztą kremu wygładzić wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami. Gotowy tort trzymać w lodówce do momentu podania.
OSTRZEŻENIE: tort jest przepyszny;)
można nasączać alkocholem z sokiem pomarańczowym ale jeżeli robimy dla dzieci to nie trzeba bo np. z orzechów laskowych wychodzi mega wilgotny biszkopt.
W oryginalnym przepisie dodaje się zwykła gorzką czekoladę a do kremu z mascarpone 2-3łyżki likieru kawowego i kawą nasącza się biszkopt... jak kto lubi... Tort jest dość sycący. Na 12 osób robię z podwójnej porcji i starcza jeszcze na dokładkę;) Tort nadaje się do mrożenia
 
     
@celina

Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 167
Wysłany: 2014-12-07, 14:40   

Ja poprosze o dobry przepis na gałki rybne w galarecie.Oczywiście jeżeli ktoś ma taki :)
 
     
tuliusz

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 10 Lip 2012
Posty: 3
Wysłany: 2014-12-10, 14:12   Re: Przepisy na święta Bożego Narodzenia

sewilka napisał/a:
Biedroneczki co gotujecie na święta Bożego Narodzenia? co można przygotować wcześniej? Umieszczajcie proszę tutaj sprawdzone przepisy (najlepiej łatwe)... chętnie się czegoś nauczę bo niestety Babcia choć świetnie gotuje to ciężko z niej wyciągnąć jakiś przepis bo wszystko robi na oko... a ja no cóż nie mam oka do gotowania;)


O tak ja też kocham te porady"na oko" :em29: U nas każdy przygotowuje coś na Wigilie. Moja siostra rybę w galarecie, a ja co roku mam jakąś nową misję zrobić coś zaskakującego. W tym roku planuję zrobić papryki zapiekane z ryżem i warzywami;) Posypie je serem, a po wyjęciu posmaruję ketchupem. Ostatnio znalazłam taki naturalny, eko. Może posmakuje;) Więcej tutaj o nim, jakby kogoś to interesowało;) Ja jeszcze zrobię kapustę z grochem i ciasto z dżemem aroniowym;))) mniam :boks:
 
     
#sewilka

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 66
Wysłany: 2014-12-17, 00:49   

o papryka to by było coś nowego;) a ja przetestowałam przepis na kapuśniaczki drożdżowe... ale moi smakosze stwierdzili że jednak tradycyjne kruche lepsze a i roboty z nimi o wiele mniej:) zamroziłam część i będę sobie dogadzać w świąteczne popołudnia gdy mąż będzie w pracy;)
 
     
@kluq 


Stanowisko:
centrum dystrybucyjne

Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 1751
Wysłany: 2014-12-17, 17:42   

U mnie kapuśniaczki to tylko z ciastem francuskim :)
_________________
Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


phpBB by przemo