Przepisy na święta Bożego Narodzenia |
Autor |
Wiadomość |
#sewilka
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 19 Maj 2013 Posty: 66
|
Wysłany: 2014-11-28, 22:19 Przepisy na święta Bożego Narodzenia
|
|
|
Biedroneczki co gotujecie na święta Bożego Narodzenia? co można przygotować wcześniej? Umieszczajcie proszę tutaj sprawdzone przepisy (najlepiej łatwe)... chętnie się czegoś nauczę bo niestety Babcia choć świetnie gotuje to ciężko z niej wyciągnąć jakiś przepis bo wszystko robi na oko... a ja no cóż nie mam oka do gotowania;) |
|
|
|
|
@kogata
Stanowisko: były pracownik
Dołączyła: 14 Lip 2014 Posty: 357
|
Wysłany: 2014-11-28, 23:31
|
|
|
karpik zapiekany w śmietanie z pieczarkami - pyyyychaaaa |
|
|
|
|
@Gazela34
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 17 Cze 2014 Posty: 585
|
Wysłany: 2014-11-29, 00:00
|
|
|
Jeszcze nie wiem co pomyśleć trzeba
Kogata
A jakoś inna ryba może być?
Jak tak to proszę o przepis |
|
|
|
|
#sewilka
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 19 Maj 2013 Posty: 66
|
Wysłany: 2014-11-29, 11:24
|
|
|
o takim karpiu nie słyszałam... tak tak koniecznie przepis proszę;) i kiedy go zrobić w wigilie czy mozna wczesniej |
|
|
|
|
@kogata
Stanowisko: były pracownik
Dołączyła: 14 Lip 2014 Posty: 357
|
Wysłany: 2014-11-30, 18:50
|
|
|
Przepis prosty i szybki, taki dla zabieganych.
Pokrojone pieczarki przesmażyć z cebulą (ilość i proporcja dowolne w zależności od gustu), doprawić solą i pieprzem.
Karpia mocno skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i na ok 12 godzin do lodówki - nie śmierdzi wtedy mułem. Później obtoczyć w mące i podsmażyć.
Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego zasypać pieczarkami i zalać słodką śmietanką 18% - wystarczy ok 500 ml.
Zarówno rybę jak i pieczarki proponuję przyprawić dość hojnie, bo śmietana "wyciąga" sól i pieprz.
Wkładamy do piekarnika 180-200 stopni na 30-40 minut.
Farsz pieczarkowy przygotowuję wcześniej i mrożę, całą potrawę można przygotować dzień wcześniej, po trzecim podgrzewaniu jest jeszcze lepsza .
Robiłam w ten sposób też szczupaka i pstrąga - obydwa bardzo smaczne, ale na wigilię tylko karp
Życzę smacznego |
|
|
|
|
@Gazela34
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 17 Cze 2014 Posty: 585
|
Wysłany: 2014-11-30, 20:51
|
|
|
Wypróbuje napewno tylko 18% gesta jest a czy słodka? Kurcze u mnie słodka to 30% |
|
|
|
|
@kogata
Stanowisko: były pracownik
Dołączyła: 14 Lip 2014 Posty: 357
|
Wysłany: 2014-11-30, 20:52
|
|
|
zalać słodką śmietanką 18% |
|
|
|
|
@Gazela34
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 17 Cze 2014 Posty: 585
|
Wysłany: 2014-11-30, 21:18
|
|
|
Ok zrozumiałam |
|
|
|
|
#sewilka
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 19 Maj 2013 Posty: 66
|
Wysłany: 2014-12-01, 21:29
|
|
|
a jak robicie kapustę z grochem?? pół na pół czy jakoś inaczej? coś jeszcze dodajecie? a tak w ogóle można kupić w biedronce groch? |
|
|
|
|
@Gazela34
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 17 Cze 2014 Posty: 585
|
Wysłany: 2014-12-01, 22:15
|
|
|
Jasne ze można połówki,łuskany |
|
|
|
|
#sewilka
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 19 Maj 2013 Posty: 66
|
Wysłany: 2014-12-06, 10:11
|
|
|
na świeta planuje zrobić zamiast zwykłego ciasta popisowy torcik bez mąki;) TORT ORZECHOWO- CZEKOLADOWY
Biszkopt orzechowy należy upiec dzień wcześniej.
Proporcje na 1 biszkopt orzechowy:
200g orzechów (dowolnych)
¾ szklanki cukru
5 średnich jaj (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
Krem:
250 g sera mascarpone
100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka z pomarańczą - daje świąteczny klimat)
2 łyżki mleka 2 % i 2 Łyżki masła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać- łyżką
Do masy orzechowej dodawać partiami (po 1/3) ubitą pianę z białek i za każdym razem delikatnie wymieszać aż do połączenia składników.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek po wyjęciu powinien być suchy). Zostawic w otwartym piekarniku. Później przykryć i odstawić do następnego dnia
Przygotować krem. Czekoladę połamać na kawałki i w kąpieli wodnej zalać gorącym mlekiem i dodać masło. Po chwili dokładnie rozmieszać, aż do powstania jednolitego kremu. (Uwaga: Powinien on mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Odstawić aby czekolada przestygła.
Bardzo zimne Mascarpone ubić na najwyższych obrotach. Ubijając stopniowo dodawać letnią roztopiona czekoladę.
Zbudować tort. Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki. Kolejne „piętra” tortu nasączać ponczem i smarować z obu stron kremem. Resztą kremu wygładzić wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami. Gotowy tort trzymać w lodówce do momentu podania.
OSTRZEŻENIE: tort jest przepyszny;)
można nasączać alkocholem z sokiem pomarańczowym ale jeżeli robimy dla dzieci to nie trzeba bo np. z orzechów laskowych wychodzi mega wilgotny biszkopt.
W oryginalnym przepisie dodaje się zwykła gorzką czekoladę a do kremu z mascarpone 2-3łyżki likieru kawowego i kawą nasącza się biszkopt... jak kto lubi... Tort jest dość sycący. Na 12 osób robię z podwójnej porcji i starcza jeszcze na dokładkę;) Tort nadaje się do mrożenia |
|
|
|
|
@celina
Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 167
|
Wysłany: 2014-12-07, 14:40
|
|
|
Ja poprosze o dobry przepis na gałki rybne w galarecie.Oczywiście jeżeli ktoś ma taki |
|
|
|
|
tuliusz
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 3
|
Wysłany: 2014-12-10, 14:12 Re: Przepisy na święta Bożego Narodzenia
|
|
|
sewilka napisał/a: | Biedroneczki co gotujecie na święta Bożego Narodzenia? co można przygotować wcześniej? Umieszczajcie proszę tutaj sprawdzone przepisy (najlepiej łatwe)... chętnie się czegoś nauczę bo niestety Babcia choć świetnie gotuje to ciężko z niej wyciągnąć jakiś przepis bo wszystko robi na oko... a ja no cóż nie mam oka do gotowania;) |
O tak ja też kocham te porady"na oko" U nas każdy przygotowuje coś na Wigilie. Moja siostra rybę w galarecie, a ja co roku mam jakąś nową misję zrobić coś zaskakującego. W tym roku planuję zrobić papryki zapiekane z ryżem i warzywami;) Posypie je serem, a po wyjęciu posmaruję ketchupem. Ostatnio znalazłam taki naturalny, eko. Może posmakuje;) Więcej tutaj o nim, jakby kogoś to interesowało;) Ja jeszcze zrobię kapustę z grochem i ciasto z dżemem aroniowym;))) mniam |
|
|
|
|
#sewilka
Stanowisko: kasjer
Dołączył: 19 Maj 2013 Posty: 66
|
Wysłany: 2014-12-17, 00:49
|
|
|
o papryka to by było coś nowego;) a ja przetestowałam przepis na kapuśniaczki drożdżowe... ale moi smakosze stwierdzili że jednak tradycyjne kruche lepsze a i roboty z nimi o wiele mniej:) zamroziłam część i będę sobie dogadzać w świąteczne popołudnia gdy mąż będzie w pracy;) |
|
|
|
|
@kluq
Stanowisko: centrum dystrybucyjne
Dołączył: 30 Lip 2010 Posty: 1751
|
Wysłany: 2014-12-17, 17:42
|
|
|
U mnie kapuśniaczki to tylko z ciastem francuskim |
_________________ Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm |
|
|
|
|
|