|
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki
|
Nowy 2016 rok |
Autor |
Wiadomość |
#Master
|
Wysłany: 2016-01-08, 23:48 Nowy 2016 rok
|
|
|
Nowy rok, nowe wyzwania, ale czy nowe, WYŻSZE wynagrodzenia ?
Początek roku, to czas podsumowań tego, co za nami. W tym 2015 działo się sporo, 20-lecie Biedronki, morderczo gorące lato, co przyniosło, dużo większy ruch, aniżeli w "normalne" wakacje. Nieco wcześniej redukcja KR. Jeszcze w rękach czuje trudy bożonarodzeniowego szaleństwa zakupowego i związanego z tym nawału pracy. Przed nami nowe 365 dni. Co przyniosą ? Trudno powiedzieć... Wygląda na to, że będzie ciekawie.
Nowy Rząd zapowiada opodatkowanie sklepów wielkopowierzchniowych, co mainstreamowe media otwarcie krytykują, strasząc przy tym, że odbije się to na cenach. Nasza sieć zapewne ma w planach wprowadzenie wielu nowych "usprawnień", które mają "ułatwić" nam pracę. A, że Biedronka potrafi to zrobić, jak mało kto, pokazało niedawno. Choćby wtedy, jak w życie wszedł nowy sposób "datowania" pączków
Na pewno szykuje się wojna cenowa, bo konkurencja nie śpi i walczy o klienta. W tym miejscu chciałbym zapytać, czy włodarze naszej szacownej FIRMY, planują walczyć z taką sama zaciekłością o pracowników, jak o klientów ?
Życzyłbym sobie w tym roku podwyżki... Ale nie 100 czy 200 zł BRUTTO. To żadna podwyżka. Polska jest cywilizowanym krajem, a przynajmniej za taki się uważa, więc mam nadzieję (wiem, że jest to nadzieja naiwna) zarabiać w tym roku, jako kasjer z 5letnim stażem, przynajmniej 2000 netto. Nie są to wygórowane żądania, zwłaszcza, jeżeli spojrzeć, ile obowiązków nakładane jest na"robactwo", pracujące na najniższym szczeblu całej tej drabinki, czyli w sklepie. Piszę o nas "robactwo", bo niestety czuję się właśnie jak robak, gdy otrzymuje wynagrodzenie.
Czy macie podobne odczucia ? Może słyszeliście coś o planach JMP na rok 2016 ? Podzielcie się tutaj proszę.
Gorąco pozdrawiam i życzę nam wszystkim samych powodów do zadowolenia ! |
|
|
|
|
@Gazela34
Stanowisko: kasjer
1
0
|
Wysłany: 2016-01-09, 01:03
|
|
|
Hmm na imprezie Ko dziękował za wszystko za każdą cegiełkę która my dokładamy do rozwoju firmy
Mówił ze to będzie ciężko rok, rok pełen wyzwań i nowych osiągnięć
O podwyżkach nie mówi :D
Pożyjemy zobaczymy |
|
|
|
|
piegusek [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-09, 09:00
|
|
|
A mi nie podziękowali,po 6 latach pracy pan tak zwany kierownik powiedział że nie ma dla mnie pracy.Powód-brak komunikacji wymyślony przez swojego przydupasa oraz to że upomniałem się o kasę którą mi nie zapłacili,oraz że wytykałem im błędy o nie przestrzeganie zasad bhp.Po prostu jak oni mówili że czarne to białe to ja mówiłem że czarne to czarne.Trzeba siedzieć cicho i być na każde skinienie,na szczęście uzbierałem kilka materiałów przez 6 lat i na razie rozpoczął się proces wyjaśniania przez BOP.Tak zaczyna się nowy rok dla mnie. |
|
|
|
|
#alan12
0
0
|
Wysłany: 2016-01-09, 09:24 Przepraszam miał być zielony naciśniety pomyłka
|
|
|
piegusek napisał/a: | A mi nie podziękowali,po 6 latach pracy pan tak zwany kierownik powiedział że nie ma dla mnie pracy.Powód-brak komunikacji wymyślony przez swojego przydupasa oraz to że upomniałem się o kasę którą mi nie zapłacili,oraz że wytykałem im błędy o nie przestrzeganie zasad bhp.Po prostu jak oni mówili że czarne to białe to ja mówiłem że czarne to czarne.Trzeba siedzieć cicho i być na każde skinienie,na szczęście uzbierałem kilka materiałów przez 6 lat i na razie rozpoczął się proces wyjaśniania przez BOP.Tak zaczyna się nowy rok dla mnie. |
Przepraszam. U nas też tak jest i z KS i z KR chcesz to robisz i nie wolno mieć swojego zdania nawet gdy masz rację. Co druga osoba przyznaje się że szuka innej pracy. Bo u nas zaczyna się obóz pracy. 3 osoby +kier lub 2osoby +kier gdzie w małych sklepach jest od 6-9 osób na zmianie |
_________________ alan |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-09, 09:43
|
|
|
Master napisał/a: | Przed nami nowe 365 dni. | Niestety, w tym roku męczycie się o jeden dzień dłużej |
|
|
|
|
#patusss933
0
0
|
Wysłany: 2016-01-09, 10:38
|
|
|
alan12 gdzie ty masz 6-9osob na zmianie na duzych skelpach??? moze u Ciebie bo ja robie na sklepie big a u nas sa3osob z kierownikiem albo cud 4 a zapier... trzeba i najlepiej zeby zdarzyc na czas. |
|
|
|
|
@żuczek1
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2016-01-09, 13:40
|
|
|
U mnie na rejonie w małym sklepie jest 9 osób całej obsady... |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-09, 14:13 Re: Nowy 2016 rok
|
|
|
Master napisał/a: | Nowy rok, nowe wyzwania, ale czy nowe, WYŻSZE wynagrodzenia ?
Początek roku, to czas podsumowań tego, co za nami. W tym 2015 działo się sporo, 20-lecie Biedronki, morderczo gorące lato, co przyniosło, dużo większy ruch, aniżeli w "normalne" wakacje. Nieco wcześniej redukcja KR. Jeszcze w rękach czuje trudy bożonarodzeniowego szaleństwa zakupowego i związanego z tym nawału pracy. Przed nami nowe 365 dni. Co przyniosą ? Trudno powiedzieć... Wygląda na to, że będzie ciekawie.
Nowy Rząd zapowiada opodatkowanie sklepów wielkopowierzchniowych, co mainstreamowe media otwarcie krytykują, strasząc przy tym, że odbije się to na cenach. Nasza sieć zapewne ma w planach wprowadzenie wielu nowych "usprawnień", które mają "ułatwić" nam pracę. A, że Biedronka potrafi to zrobić, jak mało kto, pokazało niedawno. Choćby wtedy, jak w życie wszedł nowy sposób "datowania" pączków
Na pewno szykuje się wojna cenowa, bo konkurencja nie śpi i walczy o klienta. W tym miejscu chciałbym zapytać, czy włodarze naszej szacownej FIRMY, planują walczyć z taką sama zaciekłością o pracowników, jak o klientów ?
Życzyłbym sobie w tym roku podwyżki... Ale nie 100 czy 200 zł BRUTTO. To żadna podwyżka. Polska jest cywilizowanym krajem, a przynajmniej za taki się uważa, więc mam nadzieję (wiem, że jest to nadzieja naiwna) zarabiać w tym roku, jako kasjer z 5letnim stażem, przynajmniej 2000 netto. Nie są to wygórowane żądania, zwłaszcza, jeżeli spojrzeć, ile obowiązków nakładane jest na"robactwo", pracujące na najniższym szczeblu całej tej drabinki, czyli w sklepie. Piszę o nas "robactwo", bo niestety czuję się właśnie jak robak, gdy otrzymuje wynagrodzenie.
Czy macie podobne odczucia ? Może słyszeliście coś o planach JMP na rok 2016 ? Podzielcie się tutaj proszę.
Gorąco pozdrawiam i życzę nam wszystkim samych powodów do zadowolenia ! |
Odniosę się do !-ej kwestii. Opodatkowanie marketów-pora skończyć z kreatywną księgowością i wykazywaniem zerowych zysków. CIT płaci biedronka jako jedna z nielicznych albo nawet jedyna . Czy płaci bo nie ma jak już "ukryć' tak dużego dochodu w stratach i kosztach ,czy z dobrej woli , sprawa dyskusyjna. Inne sieci nie płacą wcale.
Odwrócę pytanie.Czy Pan Kowalski mający osiedlowy sklep spożywczy i uczciwie płacący ZUS ,CIT i podatki (są tacy) ma być w gorszej sytuacji od marketów?
Czy sieci przynoszące ogromne zyski jak JMP S.A. wnosząca z Polski zysk na poziomie 68% całej grupy kapitałowej płacąc nowy podatek zostawi złotą kurę i zostawi interes? Nie. Czy w Portugalii nie płaci podatków? Płaci. (a właściwie uciekli do Holandii z siedzibą firmy). Czy ceny wzrosną? Nie. Ceny to wynik 'dreżowania" dostawców, którzy płacą pleasing -czyli miejsce w półce, ponoszą koszty promocji itp. Płaczemy nad faktem ,że sieci mają płacić podatek bo wiele ich nie płaci wcale. Ale czy Kowalski czy Pani Nowak jako pracownik nie płaci 19 % podatku dochodowego? Płaci .Więc dlaczego mamy być tanią siłą roboczą, a zysk wyprowadzany jest w taki czy inny sposób do kraju macierzystego
Kwestia druga- podwyżki.
To co cały czas powtarzam -KOSZTY PRACOWNICZE W CAŁOŚCI KOSZTÓW (akcyzy, transport, logistyka, media,dzierżawa, leasing itp) wynosi 3.9 % kosztów. Czy JMP nie stać na podwyżki-stać. Czemu ich niema ? bo to jest korporacja nastawiona na maksymalny zysk najmniejszym kosztem. I tu jest problem braku CSR-czyli społecznej odpowiedzialności w biznesie, braku zrozumienia że ZADOWOLONY PRACOWNIK I DOBRZE OPŁACANY, ORAZ ODPOWIEDNIA ILOŚĆ ETATÓW-TO LEPSZY "SERWIS" CZYLI OBSŁUGA KLIENTA.
Wojna cenowa już za nami. Teraz jest walka o klienta, i jakość obsługi.
Wbrew opinii pracodawcy ma on obowiązek negocjacji płacowych ze stroną społeczną. Jeżeli nie ma zamiaru usiąść do stołu i efektywnie podnosić pensje - to pozostaje spór zbiorowy i wniosek od razu o 500 zł - i niech udowadnia ,że sytuacja ekonomiczna na to nie pozwala.
Odnośnie wynagrodzenia minimalnego to przypomnę , że Solidarność wnioskuje o 50 % średniego wynagrodzenia. Konwencje międzynarodowe mówią o wskaźniku 68 %. Jak ktoś nie widzi zależności pomiędzy wzrostem wynagrodzeń i wzrostem popytu i podaży .oraz PKB to niech dalej się martwi o drenaż "biednego pracodawcy" |
|
|
|
|
#kiki2
0
0
|
Wysłany: 2016-01-09, 17:36
|
|
|
jak 3+ ks u nas 5 +ks i slep srednio obrotowy trzeba umiec gadac jak nasza ks i w d..... wchodzic odolnie 4 ks i 14 kasjerek |
|
|
|
|
@anka1
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2016-01-09, 17:52
|
|
|
qweerty, nic dodać, nic ująć (tak w skrócie ) |
|
|
|
|
michalek710
Stanowisko: kadry
2
0
|
Wysłany: 2016-01-11, 13:18
|
|
|
mysle ze wojna cenowa za nami tak, walka o klientow i jakosc tez juz niedlugo sie zakonczy bo niedronka kazda konkurencje mniejsza spucha na bok. ale wspomnicie moje slowa, ze zacznie sie tez wojna o pracownikow, bo juz nam brak dobry i porzadnych ludzi;) |
_________________ a czas tak szybko ucieka... |
|
|
|
|
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2016-01-11, 21:07
|
|
|
michalek710, chyba po raz pierwszy zgadzam się z tym co napisałeś , obyś miał rację bo to prawda że ciężko o dobrego pracownika a dobry pracownik to taki który wykonuje swoją pracę z pasją i satysfakcją a żeby ta druga mogła być pełna potrzebna jest godna zapłata . |
|
|
|
|
#kiki2
0
0
|
Wysłany: 2016-01-11, 22:37
|
|
|
wiecie co do biedry zawsze bedzie nabor no chyba ze w duzych miastach ale w malych pracuja za njanizsza a biedra placi wiecej wiec nie myslcie ze ktos bedzie strajkowal albo co jak to powiedziala moja kolezanka gdzie ja taka kase zarobie jak w b... nigdzie jest zks wiec dziwicie sie ze ludzie siedza cicho |
|
|
|
|
#Seven of Nine
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2016-01-12, 11:30
|
|
|
żuczek1 napisał/a: | U mnie na rejonie w małym sklepie jest 9 osób całej obsady... |
Już miałem odpisać na tamten post 6-9 osÓb na zmianie,u mnie sklep medium też mamy góra 3 kasjerów i ks lub zks a zdarzyło się i to nie jeden raz że np w niedzielę byłem sam z zks na popołudniu. |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
|