UTRUDNIANIE DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZKOWEJ. |
czy "zakaz " ulotek i rozmów z działaczami związkowymi |
jest uzasadniony |
|
[ 2 ] |
nie jest uzasadniony, |
|
[ 25 ] |
uniemożliwia mi kontakt i informacje o związku zawodowym |
|
[ 24 ] |
nie utrudnia mi kontaktu do dzialaczy związkowych |
|
[ 6 ] |
|
Głosowań: 40 |
Wszystkich Głosów: 57 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 11:47 UTRUDNIANIE DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZKOWEJ.
|
|
|
TO TERAZ KS I ZKS MA OBOWIĄZEK MNIE WYRZUCIĆ ZE SKLEPU JAK PODEJDĘ DO ZAINTERESOWANEJ OSOBY Z ULOTKĄ . INNA KWESTIA, PRACOWNIK MA PRAWO ,GDY JEST ZAPLANOWANY NA 6 H DO 15 MINUT PRZERWY W WYKONYWANIU PRACY.
PRACODAWCA NIE MOŻE INGEROWAĆ JAK PRACOWNIK SPĘDZA CZAS PRZEZNACZONY NA PRZERWĘ .JEŚLI NIE NARUSZA PORZĄDKU PRAWNEGO, IJEŚLI ZATEM CHCE PRACOWNIK SPĘDZIĆ PRZERWĘ NA ROZMOWIE Z NAMI ,TO MA DO TEGO PRAWO, I NIE MUSI W POMIESZCZENIU SOCJALNYM ,A MOŻE W OBRĘBIE SKLEPU. TYM SAMYM OBRĘBIE SKLEPU,. KTÓRY KAŻE JEMU SIĘ ZAMIATAĆ CZY ODŚNIEŻAĆ.
W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM ZOSTANIE SKIEROWANE ZAWIADOMIENIE DO PROKURATURY Z ART 35 USTAWY O ZWIĄZKACH ZAWODOWYCH |
|
|
|
|
@len-bar
0
0
|
Wysłany: 2015-08-13, 12:03
|
|
|
U mnie w biurze jeszcze jakieś dwa miesiące temu leżały ulotki Solidarności i Kr nic nie mówiła i nikomu nie przeszkadzały |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 12:13
|
|
|
len-bar napisał/a: | U mnie w biurze jeszcze jakieś dwa miesiące temu leżały ulotki Solidarności i Kr nic nie mówiła i nikomu nie przeszkadzały |
Własnie ,komu to przeszkadza?????????????????????????????????????????????????????????? |
|
|
|
|
michalek710
Stanowisko: kadry
0
1
|
Wysłany: 2015-08-13, 15:02
|
|
|
Ale jak masz ulotki z cyrku bądz np. Kaulanda, Oriflame to Ci przeszkadzają;) jak ktos bedzie zainteresowany rozmowa z Wami to sie zgłosi nie ?? |
_________________ a czas tak szybko ucieka... |
|
|
|
|
@len-bar
0
0
|
Wysłany: 2015-08-13, 15:44
|
|
|
U mnie na socjalnym nikomu żadne ulotki nie przeszkadzają o ile w ogóle są. |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 16:42
|
|
|
michalek710 napisał/a: | Ale jak masz ulotki z cyrku bądz np. Kaulanda, Oriflame to Ci przeszkadzają;) jak ktos bedzie zainteresowany rozmowa z Wami to sie zgłosi nie ?? | Proponuje poczytać. Ustawę o związkach zawodowych...i konstytucję.porównanie działalności związkowej do handlu czy reklamy jest nadużyciem |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 16:51
|
|
|
ja zawsze pozwalałam zostawiać ulotki z cyrku, za to dawali mi bilety ;-) |
|
|
|
|
@Sig
Stanowisko: klient
0
2
|
Wysłany: 2015-08-13, 17:08
|
|
|
qweerty napisał/a: | .porównanie działalności związkowej do handlu czy reklamy jest nadużyciem |
A czym są te ulotki jeśli nie reklamą waszej korporacji? Porównanie ich do handlu faktycznie jest nadużyciem, w handlu przynajmniej dostajemy coś w zamian. A że chore przepisy dają wam zdecydowanie za duże możliwości to inna sprawa. |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 17:51
|
|
|
Sig napisał/a: | qweerty napisał/a: | .porównanie działalności związkowej do handlu czy reklamy jest nadużyciem |
A czym są te ulotki jeśli nie reklamą waszej korporacji? Porównanie ich do handlu faktycznie jest nadużyciem, w handlu przynajmnieej dostajemy coś w zamian. A że chore przepisy dają wam zdecydowanie za duże możliwości to inna sprawa. | sądzę,że nie rozumiesz czym sa związki zawodowe i czym się zajmują i z kogo składają,a składają z pracowników danego zakładu.Zresztą cała Europa zachodnia przeszła etap dzikiego kapitalizmu,a Skandynawia jest wzorem działalności związków oraz świadomości obuwatelskiej.Czego ostatniego serdecznie Tobie życzę,bo wypowiadasz się jak pracodawca a nie pracownik
[ Dodano: 2015-08-13, 18:54 ]
Larrikol napisał/a: | ja zawsze pozwalałam zostawiać ulotki z cyrku, za to dawali mi bilety ;-) | nietylko Ty ,;) ja też |
|
|
|
|
@Sig
0
0
|
Wysłany: 2015-08-13, 19:14
|
|
|
qweerty napisał/a: | sądzę,że nie rozumiesz czym sa związki zawodowe i czym się zajmują i z kogo składają,a składają z pracowników danego zakładu. |
Biorąc pod uwagę że do związków zawodowych należy marne 10% zatrudnionych a średnia wieku członków przekracza 40 lat i bynajmniej nie maleje, nie zajmują się niczym korzystnym dla pracownika. Swoją drogą, czy w firmach zatrudniających więcej niż 5 osób dalej musi działać związek zawodowy? Jak tak to mamy przyczynę aż 10 % uczestnictwa. A czym zajmują się związki zawodowe widać na przykładzie kopalni węgla, takowy jest strasznie drogi (bardziej opłacało by się sprowadzać go z zagranicy niż kupować krajowy)i a i tak musimy do niego z pobieranych przez państwo haraczy dopłacać. Powód? Między kopalnią a odbiorcą są związkowcy. A skoro już się tu produkuję, nie nie jestem pracodawcą. Tylko doskonale zdaję sobie sprawę że związki zawodowe służą do nabijania kasy ich szefom za terroryzm i demolkę (jak akurat są manifestacji)/nic nie robienie (podczas braku manifestacji). |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 20:17
|
|
|
Sig napisał/a: | qweerty napisał/a: | sądzę,że nie rozumiesz czym sa związki zawodowe i czym się zajmują i z kogo składają,a składają z pracowników danego zakładu. |
Biorąc pod uwagę że do związków zawodowych należy marne 10% zatrudnionych a średnia wieku członków przekracza 40 lat i bynajmniej nie maleje, nie zajmują się niczym korzystnym dla pracownika. Swoją drogą, czy w firmach zatrudniających więcej niż 5 osób dalej musi działać związek zawodowy? Jak tak to mamy przyczynę aż 10 % uczestnictwa. A czym zajmują się związki zawodowe widać na przykładzie kopalni węgla, takowy jest strasznie drogi (bardziej opłacało by się sprowadzać go z zagranicy niż kupować krajowy)i a i tak musimy do niego z pobieranych przez państwo haraczy dopłacać. Powód? Między kopalnią a odbiorcą są związkowcy. A skoro już się tu produkuję, nie nie jestem pracodawcą. Tylko doskonale zdaję sobie sprawę że związki zawodowe służą do nabijania kasy ich szefom za terroryzm i demolkę (jak akurat są manifestacji)/nic nie robienie (podczas braku manifestacji). |
Wiesz co tu jest forum pracowników biedronki, i mnie nie obchodzą kopalnie itp .Idź swoja demagogię prowadzić gdzie indziej. Zwłaszcza ,że jako klient nie masz pojęcia ani o pracy w biedronce ani pracy związkowej. |
|
|
|
|
zz-biedronka
piotr.a
Stanowisko: kierownik sklepu
0
0
|
Wysłany: 2015-08-13, 21:10
|
|
|
Sig napisał/a: | qweerty napisał/a: | sądzę,że nie rozumiesz czym sa związki zawodowe i czym się zajmują i z kogo składają,a składają z pracowników danego zakładu. |
Do Sig
Czy ty człowieku wiesz co ty piszesz ! z komuny się urwałeś! Kto obalił komunę? |
|
|
|
|
Konto: OFICJALNE - Związki Zawodowe "Solidarność" w Jeronimo Martins
|
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 21:30
|
|
|
Wytłumaczę możę troszkę :
zakład pracy w którym nie funkcjonuje organizacja związkowa może robić co chce, nie ma nadzoru.Nikt nie sprawdzi czy jest Zakładowy Fundusz Socjalny i na co idą środki,a taki fundusz tworzy pracodawca zatrudniający ponad 20 pracowników. Nie ma nikogo kto pilnuje przestrzegania przepisów kodeksu pracy ,robisz nadgodziny za free albo w kieszeń, a szef daje CI do podpisu inną ewidencję czasu pracy niż masz w rzeczywistości.Popytajcie kierowców którzy woża wam towar..... jak ich szef ich zatrudnia ,jak płaci , i co jeśli płaci pod stołem a macie L4/ |
|
|
|
|
@Sig
0
0
|
Wysłany: 2015-08-13, 21:42
|
|
|
zz-biedronka napisał/a: | Czy ty człowieku wiesz co ty piszesz ! z komuny się urwałeś! Kto obalił komunę? |
Ludzkie, którzy obecnej "Solidarności" próbowali odebrać prawo do tej historycznej nazwy? Bo nic innego z niej nie zostało, obecnie związki zawodowe zajmują się zupełnie czym innym niż wtedy. Przyznaję mieliście dobrą pozycję "startową" ale ją zmarnowaliście, zniechęcając do siebie ludzi.
ps chyba dość mocno zbaczamy z tematu. Wracając do niego, to ZZ bardziej utrudniają działalność firm niż firmy działalność ZZ. |
|
|
|
|
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-13, 21:44
|
|
|
Sig napisał/a: | zz-biedronka napisał/a: | Czy ty człowieku wiesz co ty piszesz ! z komuny się urwałeś! Kto obalił komunę? |
Ludzkie, którzy obecnej "Solidarności" próbowali odebrać prawo do tej historycznej nazwy? Bo nic innego z niej nie zostało, obecnie związki zawodowe zajmują się zupełnie czym innym niż wtedy. Przyznaję mieliście dobrą pozycję "startową" ale ją zmarnowaliście, zniechęcając do siebie ludzi.
ps chyba dość mocno zbaczamy z tematu. Wracając do niego, to ZZ bardziej utrudniają działalność firm niż firmy działalność ZZ. |
sig fakty, możesz coś więcej powiedzieć niż media???? Może tak dokładnie powiedz czy wiesz czym związki zawodowe się zajmują na poziomie zakładu pracy czy kraju? Kto wpłynał na zmianę o zapisie umów wieloletnich, że okresy wypowiedzeń są jak po kolejnym okresie zatrudnienia rok, trzy i pięć?
[ Dodano: 2015-08-13, 22:47 ]
ZWIĄZKI ZAWODOWE W LATACH 80 CHCIAŁY OPRÓCZ POSTULATÓW DOTYCZĄCYCH PRACY ZMIANY SYSTEMU, TERAZ ZWIĄZKI ZAWODOWE MOGĄ SIĘ SKUPIĆ NA TYM DO CZEGO SĄ POWOŁANE,DO REPREZENTOWANIA SPRAW PRACOWNICZYCH |
|
|
|
|
|