Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wypowiedzenie a l4
Autor Wiadomość
@kluq 

Stanowisko:
centrum dystrybucyjne

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-26, 22:29   

tak

@Koza 

Stanowisko:
były pracownik

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-27, 10:20   

Jeszcze raz dla wszystkich zainteresowanych:
Po ustaniu stosunku pracy,przez 14 dni pracownik jest pod ochroną.Jeśli w tym czasie zachoruje ZUS wypłaca mu zasiłek chorobowy w wysokości 80% wynagrodzenia.Świadczenie takie należy się przez 180 dni ciągłego zwolnienia na jedno konkretne schorzenie.Zwolnienia mogą być wystawiane przez róznych lekarzy,ważne żeby choroba była ta sama.Nabywamy zwolnienie,niesiemy do ZUS,i czekamy na kasę.Wypłata następuje w miesiącu zachorowania.Na 3/4 etatu to około 950zł.Warto zachorować już wtedy,kiedy wiadomo,że umowa nie zostanie przedłużona,szczególnie gdy mamy przy końcu kwartału ustawione dni wolne na przykład zaległy urlop.JMP będzie musiało nam zapłacić za nie odebrane wolne i jesteśmy do przodu z kasą.Bo wolne i urlop na zwolnieniu nie lecą :P
UWAGA:w przypadku pracowników po ustaniu stosunku pracy bardzo prawdopodobne jest wezwanie na komisję ZUS.Ta instytucja bardzo zaciekle broni swoich pieniędzy.Ale to nic strasznego.Bierzesz kopie kart choroby i wprawiasz się w ''nastrój''zgodny z zachorowaniem. :em29:
P.s.
Jako ciężko "schorowana" i doświadczona w tej materii Koza,charytatywnie odpowiadam na wszelkie pytania prywatnie.

@Hell 

Stanowisko:
z-ca kierownika

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-27, 14:40   

Koza, z Tobą to by człowiek nie zginął... :D

#patri79.79 

Stanowisko:
z-ca kierownika

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-27, 16:52   

a jeli mojej koleżance nie przedłuzyli umowy a dosłownie kilka dni pożniej doweidzaila sie,że jest w ciązy,ddoam ,że w ostanim dniu umowy była w 3 tyg.ciązy to co dalej,czy automatycznie przedłużą jej umowe do dnia porodu
  Ocena JMP: 6/10

Wielokropka

Stanowisko:
były pracownik

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-27, 18:13   

z tegp co wiem musialaby miec zaswiadczenie do lekarza o ciazy a 3 tyg ciazy zaden lekarz nie zaswiadczy chyba ze ma uklady na USG nie widac beta moze miec rozny przyrost z roznych powodow. moze sie starac o przywrocenie do pracy ale z jakim skutkiem ciezko powiedziec...

klusia 

Stanowisko:
kierownik rejonu

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-28, 17:32   

Nie mogą złożyć wypwoiedzenia kiedy chorujesz...to jest wpisane w prawo i tyle. Na tym koniec i wielka kropka. Jak dadzą wypowiedzenie idź do sądu pracy.

Larrikol
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-28, 17:54   

Nie może starać się o przywrócenie do pracy, przecież nie została zwolniona tylko wygasła jej umowa. Jeśli mieliby przedłużyć umowę do dnia porodu, to powinna przynieść zaświadczenie, że jest w ciąży jeszcze w trakcie trwania umowy o pracę. W tym momencie nie ma już umowy. Wyobraźcie teraz sobie taką sytuację, że jesteście pracodawcą, nie przedłużacie umowy, a za miesiąc dziewczyna przychodzi, pokazuje zaświadczenie że jest w 2. miesiącu tylko ona wcześniej nie wiedziała... niestety nikogo to już nie interesuje :) Niech szuka nowej pracy i po np miesiącu (w zależności jaką dostanie umowę) da L4

Wielokropka

Stanowisko:
były pracownik

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2013-12-28, 19:27   

no tak nie doczytalam ze wygasla umowa a z tym szukaniem nowej:) no coz mozaby bylo z tym ze musialaby wtedy sklamac u lekarza medycyny pracy:)

Larrikol
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-28, 19:34   

na początku przecież można nie wiedzieć :)

@kas 

Stanowisko:
były pracownik

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-01-20, 10:31   

a tak z innej beczki - kiedy najlepiej i w jaki sposób złożyć wypowiedzenie ? dzień przed pójściem do pracy/w ten sam dzień podczas lub po swojej zmianie? na tym forum gdzieś chyba wyłapałam że najlepiej przynieść w sobotę??
I na jakich warunkach to wypisać ? Chodzi mi np o formułkę "za porozumieniem stron" lub inna śpiewka?

@misia27 

Stanowisko:
kasjer

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-01-21, 11:12   

Teraz to tylko zus proponuję iść do zusu i opisać pani całą sytuacje pani zapewne pomoże jak dobrze napisać pisma. i puźniej do dnia porodu zus będzie ci płacił 100 proc

@kas 

Stanowisko:
były pracownik

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-02-06, 10:21   

Pomoże ktoś ?
Powtarzam pytanie
kiedy najlepiej i w jaki sposób złożyć wypowiedzenie ? dzień przed pójściem do pracy/w ten sam dzień podczas lub po swojej zmianie? na tym forum gdzieś chyba wyłapałam że najlepiej przynieść w sobotę??
I na jakich warunkach to wypisać ? Chodzi mi np o formułkę "za porozumieniem stron" lub inna śpiewka?

Mój okres wypowiedzenia sięga trzech miesięcy :(

Larrikol
[Usunięty]

Wysłany: 2014-02-06, 12:07   

https://nasza-biedronka.pl/viewtopic.php?t=1596

https://nasza-biedronka.pl/viewtopic.php?t=2116

Jak nie chcesz czekać tych 3 miesięcy, to najlepiej dogadać się z KR i rozwiązać umowę za porozumieniem stron z dnia na dzień.

@kas 

Stanowisko:
były pracownik

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-02-08, 10:29   

Rozwiązywał ktoś umowę z JMP bez świadczenia pracy z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia?

obywatel gc

Stanowisko:
kasjer

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2014-02-20, 13:34   

[quote="Larrikol"]może iść na L4 nawet ostatniego dnia umowy, przez kolejne 180 dni płacić za to będzie ZUS[/quote]

Dzień dobry. ponieważ chcę odejść z biedronki, a oni na pewno mają mnie dosyć, ( jestem na l4) i podpadłem KR, to czy mogę liczyć na to że dogadam się i dadzą mi wypowiedzenie tak abym dostał kuroniówkę. Umowa na czas określony mi się jeszcze nie kończy.

Odpowiedz do tematu