Ciasto na pierogi. |
Autor |
Wiadomość |
biedronella33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-08, 09:26 Ciasto na pierogi.
|
|
|
Moje kochane Biedroneczki :)
Jak wy robicie ciasto na pierogi?
U mnie jest woda, mąka, sól, to wszystko.
Ciasto dobrze się wyrabia.
Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika?
Dodawałam kiedyś jajko-ten sam efekt, więc nie ma różnicy ;P |
|
|
|
|
nn79
Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 215
|
Wysłany: 2013-04-08, 14:22
|
|
|
Robiłam na Wigilię i wyszły twarde :( Dlaczego? |
|
|
|
|
blablo
Dołączyła: 02 Paź 2011 Posty: 210
|
Wysłany: 2013-04-08, 14:49
|
|
|
Ja robię z mąki, soli i gorącej wody. Dzięki temu, że woda jest gorąca, ciasto i potem pierogi są pysznie mięciutkie |
|
|
|
|
kluq
Dołączył: 30 Lip 2010 Posty: 1751
|
Wysłany: 2013-04-08, 15:36
|
|
|
Cytat: | Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika? |
Porządniej sklejaj brzegi i uważaj na zabrudzenia z mąki czy farszu a nie dogotowują się ,bo jest ich za dużo na raz wrzucanych i przerywa to wrzenie wody.
Cytat: |
Robiłam na Wigilię i wyszły twarde :( Dlaczego? | za dużo mąki w cieście:)
Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe a mąka do niego dość dobrej jakości ,woda najlepiej ciepła lub gorąca ale ja osobiście nie lubię pierogów wcześniej zaparzonych. |
_________________ Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm |
|
|
|
|
Mała82
Dołączyła: 15 Paź 2010 Posty: 613
|
Wysłany: 2013-04-08, 17:55
|
|
|
Ja w tym roku dodałam do ciasta trochę oleju i ciasto wyszło delikatne, pyszne i mięciutkie -.- |
|
|
|
|
biedronella33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:15
|
|
|
Nic tylko trenować i trenować to ciasto :) kluq, swoją drogą to nie daję do garnka jakoś strasznie dużo pierogów do gotowania... a jeżeli chodzi o zabrudzenia mąką, czy farszem, bardzo uważam... więc nie wiem już jak to :nie: |
|
|
|
|
Wiosenka
Dołączyła: 25 Mar 2013 Posty: 40
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:27
|
|
|
Mój przepis Na ciasto pierogowe.
1 kg mąki
gorąca woda
sól
2 łyżki masła
Mąkę przesiej, dodaj 2 łyżki masła i sól,ciasto posiekaj.Do ciasta stopniowo dolewaj ciepłej wody i zagniataj ciasto na jednolitą masę.Wszystko ;) |
|
|
|
|
biedronella33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:28
|
|
|
Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma? |
|
|
|
|
stonka13
Dołączyła: 12 Gru 2011 Posty: 39
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:33
|
|
|
ja jeszcze do 1 kg mąki ,margaryny, ciepłej wody i soli dodaje jajko |
_________________ stoneczka |
|
|
|
|
blablo
Dołączyła: 02 Paź 2011 Posty: 210
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:43
|
|
|
od jajka pierogi są twardsze |
|
|
|
|
biedronella33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:51
|
|
|
Ja po jajku nie widziałam różnicy. A na jaką grubość rozwałkowujecie ciasto? Bo może od tego to wszystko zależy :/ |
|
|
|
|
kluq
Dołączył: 30 Lip 2010 Posty: 1751
|
Wysłany: 2013-04-08, 18:59
|
|
|
U mnie robi się to na dotyk ale jak wszystkie tego typu potrawy są one dość cienkie ale mają jeszcze możliwość się rozciągnąć na farszu :) |
_________________ Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm |
|
|
|
|
biedronella33 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-09, 07:38
|
|
|
Moja mama jakoś tak umie rozwałkować, że cieniutkie, ale się nie rozwalają :) Może to też wynika z urobienia ciasta? |
|
|
|
|
asia30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-09, 14:37
|
|
|
a ja zawsze robię ze wrzątkiem, ciasto ma konsystencję plasteliny, oleju dolewam do wody w której gotuję pierogi. a najlepsze ze szpinakiem :D |
|
|
|
|
Wiosenka
Dołączyła: 25 Mar 2013 Posty: 40
|
Wysłany: 2013-04-09, 14:39
|
|
|
biedronella33 napisał/a: | Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma? |
a to różnie nie zwracam na to uwagi jakie masełko |
|
|
|
|
|