Ciąża - potrzebne dokumenty? |
Autor |
Wiadomość |
bunia363
Stanowisko: kasjer
|
Wysłany: 2012-09-20, 09:12 Ciąża - potrzebne dokumenty?
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam pytanie odnośni dokumentów jakie muszę dostarczyć firmie będąc w ciąży. Obecnie jestem na urlopie i nie mam kontaktu z moim sklepem.
I tu moje pytanie, ponieważ nie dowiadywałam się wcześniej czy będąc w ciąży muszę dostarczyć jeszcze jakieś dokumenty oprócz zaświadczenia lekarskiego, że mogę pracować? Czy firma ma jakieś "swoje, specjalne" druki do wypełnienia albo czy konieczna jest wizyta z zaświadczeniem od mojego ginekologa u lekarza medycyny pracy.
Nie chciałbym, jeśli to nie będzie konieczne, wracać z urlopu i tracić go na wypełnianie papierów. Może któreś z was przeszło już ta drogę i wie jak to wygląda.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
~Kaja-25
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2012-09-20, 12:11
|
|
|
jedyne co to musisz dostarczyć zaświadczenie od ginekologa o tym że jesteś w ciąży |
|
|
|
|
@frania25
0
0
|
Wysłany: 2012-09-20, 14:26
|
|
|
Mnie też interesuje jak to jest z praca w ciąży,daje sie zaswiadczenie i zapewniają ci pracę nie zagrażającą ciąży??Mi sie wydaje że bedą chcieli wysłać na zwolnienie. |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-20, 14:34
|
|
|
A jaka dla Ciebie praca jak jestes w ciazy? caly dzien obieranie sklepu i ukladanie non foodu? Taki pracownik bardziej przeszkadza i denerwuje niz pomaga |
|
|
|
|
mK2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-20, 14:43
|
|
|
Jeśli ginekolog nie wystawi zwolnienia tylko da zaświadczenie że jesteś w ciąży to pracodawca ma obowiązek zorganizować Ci miejsce pracy tak by nie zagroziła tobie i maleństwu nikt na siłę nie ma prawa wysyłać na zwolnienie chociażbyś miała przesiedzieć te 8 godzin Mi lekarz napisał że na kasie max do godziny. Ja poszłam na L4 ale nie każdy chce to tak jak koleżanka wyżej zapewne pilnowanie non foodu,obieranie sklepu,prasowanie kartonów sprawdzanie warzyw nie w sensie dźwigania tylko przebierania itp... -.- A i gratulacje |
|
|
|
|
@malenstwo20088
Stanowisko: były pracownik
0
0
|
Wysłany: 2012-09-20, 16:16
|
|
|
Babka w ciąży w handlu od razu na zwolnienie bo tak jak mówiłas więcej przeszkadza taka osoba bo praktycznie nic jej nie wolno |
|
|
|
|
jan kowalski [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-20, 16:39
|
|
|
malenstwo20088 napisał/a: | Babka w ciąży w handlu od razu na zwolnienie |
Racja, ale nie każdy lekarz da zwolnienie. Ciąża to nie choroba, tak często ostatnio mówią lekarze. |
|
|
|
|
@malenstwo20088
Stanowisko: były pracownik
0
0
|
Wysłany: 2012-09-20, 21:38
|
|
|
Ja jak zaszłam to pierwsze co to lekarz zapytał gdzie pracuje więc jak usłyszał że w handlu to od razu wypisał L |
|
|
|
|
mK2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-20, 21:51
|
|
|
malenstwo20088 napisał/a: | Ja jak zaszłam to pierwsze co to lekarz zapytał gdzie pracuje więc jak usłyszał że w handlu to od razu wypisał L |
To dobry lekarz mi ginekolog powiedział że ciąża nie choroba i do 20stego tygodnia mogę pracować ;/ zmieniłam ginka i odrazu wystawił L4 więc zależy od lekarza.Moje maleństwo ma 4 m-ce i dziękuję że nie musiałam charować bo później okazało się że ciąża zagrożona ech...lekarz lekarzowi nie równy |
|
|
|
|
agas8
0
0
|
Wysłany: 2012-09-22, 11:30
|
|
|
Witam. Ja jestem na L4 ciążowym. Lekarz też nie chciał dać od razu. Pracowałam 5,5 miesiąca , dopóki nie wystąpiły pewne komplikacje. Teraz oczekuję Maleństwa, jeszcze 5tyg
Mam 3 pytania:
Czy muszę pisać pismo o urlop macierzyński czy naliczy mi się automatycznie po dostarczeniu aktu urodzenia? Czy sama muszę zgłosić do PZU urodzenie dziecka czy wystarczy wypełnić druk z OHR (wiem, że kiedyś był) i zeskanować? i ostatnie pytanie, czy ktoś miał sytuacje że poród skończył się cesarskim cięciem i PZU wypłaciło pieniądze za zabieg? Lekarz mi powiedział że to jest poważny zabieg chirurgiczny no a niestety mi grozi cesarka |
_________________ ... |
|
|
|
|
aksa18
0
0
|
Wysłany: 2012-09-22, 12:27
|
|
|
Cięcie cesarskie to nie zabieg tylko operacja więc może coś można od PZU wyciągnąć:) |
|
|
|
|
mK2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-22, 18:55
|
|
|
agas8 napisał/a: | Czy muszę pisać pismo o urlop macierzyński czy naliczy mi się automatycznie po dostarczeniu aktu urodzenia? |
Dostaniesz wypis ze Szpitala gdzie będzie od kiedy macierzyński się zaczął i to dostarczasz
dla pracodawcy ewentualnie mąż niech zawiezie
agas8 napisał/a: | Czy sama muszę zgłosić do PZU urodzenie dziecka czy wystarczy wypełnić druk z OHR (wiem, że kiedyś był) i zeskanować? i ostatnie pytanie, czy ktoś miał sytuacje że poród skończył się cesarskim cięciem i PZU wypłaciło pieniądze za zabieg? |
Sama załatwiasz w PZU
Po cesarce powinnaś otrzymać jakies pieniądze ponieważ to jest operacja nie zabieg jak niektórzy piszą wiem co mówię bo też jestem po cesarce.Powodzenia i gratulacje :D |
|
|
|
|
#anne
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2012-10-02, 08:51
|
|
|
W PZU załatwiasz sama, można online, telefonicznie, osobiście.
Ja pracowałam do 20 TC, na sklepie sie przydawałam własnie na lekkie prace, typu daty, nonfood, kartony, sprzątnie,dochodzenie na kasę ... a reszta mogła się skupić na dostawie. Mi ten układ odpowiadał , reszcie tez
Do biura dostarczyłam zaświadczenie o ciąży i zaświadczenie od lekarza medycyny pracy (skierowanie dostałam z biura), zem zdolna była do pracy :D
Tak z innej beczki, co jest w wyprawce dla maluszka ?? Jakiś pieniążek tez przelewają z takowej okazji ??
Pozdrawiam wszystkie ciężarówki |
|
|
|
|
~Kaja-25
0
0
|
Wysłany: 2012-10-02, 09:38
|
|
|
anne napisał/a: | Tak z innej beczki, co jest w wyprawce dla maluszka ?? Jakiś pieniążek tez przelewają z takowej okazji ?? |
wyprawka to min pieluchy dada, chusteczki dada, butelka, termo opakowanie na butelkę, smoczki, kubek niekapek, kocyk, ręcznik, ,śliniaczki i nie pamiętam co tam jeszcze miałam
finansowo nic się nie dostaje z firmy |
|
|
|
|
|