zwiazki zawodowe |
Autor |
Wiadomość |
~kraft
|
Wysłany: 2012-03-18, 22:19 zwiazki zawodowe
|
|
|
Do których biedronkowych związków zawodowych korzystniej się zapisać?proszę o opinie. |
|
|
|
|
@kluq
Stanowisko: centrum dystrybucyjne
0
0
|
Wysłany: 2012-03-18, 22:22
|
|
|
Do żadnych ,bo jedne i drugie nic sobą nie reprezentują , wystarczy przeczytać posty o związkach na forum. |
_________________ Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm |
|
|
|
|
Bartosz
Administrator
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2012-03-18, 22:58
|
|
|
Osobiście uważam, że lepiej się nie zapisywać bo jeśli będą chcieli Ciebie zwolnić to zrobią to, nawet jeśli będziesz opłacał działania któregoś z istniejących związków. Jeśli jednak odczuwasz bardzo silną potrzebę płacenia za sztuczną ochronę, to polecam związki zewnętrzne - nie zależne od firmy.
Dlaczego? link do poczytania: https://nasza-biedronka.pl/viewtopic.php?t=94 |
|
|
|
|
~kraft
0
0
|
Wysłany: 2012-03-18, 23:12
|
|
|
Wiem, że jak będą chcieli zwolnić to tak zrobią, ale nie za pierdoły. Widzę co się dzieje. Na każdym sklepie jest inaczej i za co innego op....ol, dlatego warto było by mieć kogoś do wsparcia. Przecież to jakaś kpina i zapominają , że nie jesteśmy robotami i nie dajemy rady pracować wg nowych procedur w okrojonych składach.
PS. Przydał by się jakiś proces i kolejna afera o wykorzystywaniu przez BIEDRONKĘ |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
0
0
|
Wysłany: 2012-03-19, 09:32
|
|
|
kraft napisał/a: | Przydał by się jakiś proces i kolejna afera o wykorzystywaniu przez BIEDRONKĘ |
Już się szykuje >:D |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
@malenstwo20088
0
0
|
Wysłany: 2012-03-19, 10:00
|
|
|
Znam parę oób które wyleciały za pierdoly a przynależność do ZZ nic w tym nie pomogła.
Początkowo wierzyłam w ZZ ale do czasu... więc doszłam do wnioku ze skoro ZZ nie potrafiło zatrzymac ludzi w tak błachych sprawach to po co do nich nalezec lepiej kupic browarka za te składki |
|
|
|
|
zz-biedronka
piotr.a
Stanowisko: kierownik sklepu
0
0
|
Wysłany: 2012-03-20, 12:57
|
|
|
malenstwo20088 napisał/a: | Znam parę oób które wyleciały za pierdoly a przynależność do ZZ nic w tym nie pomogła.
Początkowo wierzyłam w ZZ ale do czasu... więc doszłam do wnioku ze skoro ZZ nie potrafiło zatrzymac ludzi w tak błachych sprawach to po co do nich nalezec lepiej kupic browarka za te składki |
Są rzeczy łatwe i są rzeczy trudne i są też krytyki pod adresem ZZ ( takie jak że złodzieji bronimy lub obiboków albo pijaków) ale są też takie kiedy łamie się przepisy i procedury i naprawdę trudno obronić takie osoby. Zdarza się również, że firma chce kogoś zwolnić i przypisuje mu czyny z którymi osoba nie miała nic wspólnego bo przebywała np. na urlopie.
Chcąc wygrywać wszystkie sprawy i bronić pracowników ,to potrzebna jest siła związku którymi są pracownicy i członkowie a nie tylko zarząd komisji zakładowej związku zawodowego. Jeśli okazało by się że jest 60% uzwiązkowienia w JMD to pracodawca by miał problem i raczej chciał by rozmawiać i negocjowac ze związkami wszystkie sprawy bo to by było by duże zagrożenie dla jego interesu. Zostawiamy ten temat do przemyślenia i podyskutowania. |
|
|
|
|
Konto: OFICJALNE - Związki Zawodowe "Solidarność" w Jeronimo Martins
|
|
|
|
|
@markoz
0
0
|
Wysłany: 2012-03-21, 10:54
|
|
|
zz-biedronka napisał/a: | malenstwo20088 napisał/a: | Znam parę oób które wyleciały za pierdoly a przynależność do ZZ nic w tym nie pomogła.
Są rzeczy łatwe i są rzeczy trudne i są też krytyki pod adresem ZZ ( takie jak że złodzieji bronimy lub obiboków albo pijaków) ale są też takie kiedy łamie się przepisy i procedury i naprawdę trudno obronić takie osoby. Zdarza się również, że firma chce kogoś zwolnić i przypisuje mu czyny z którymi osoba nie miała nic wspólnego bo przebywała np. na urlopie.
Chcąc wygrywać wszystkie sprawy i bronić pracowników ,to potrzebna jest siła związku którymi są pracownicy i członkowie a nie tylko zarząd komisji zakładowej związku zawodowego. Jeśli okazało by się że jest 60% uzwiązkowienia w JMD to pracodawca by miał problem i raczej chciał by rozmawiać i negocjowac ze związkami wszystkie sprawy bo to by było by duże zagrożenie dla jego interesu. Zostawiamy ten temat do przemyślenia i podyskutowania. |
Czy związki mają coś do powiedzenia na temat premii rocznych |
|
|
|
|
cepik12
0
0
|
Wysłany: 2012-03-21, 11:35
|
|
|
Cytat: | System premiowy masz w sporze zbiorowym do poprawki i dodadek za pracę w niedziele też ale wiadomo jak wszystko funkcjonuje w naszym Państwie więc negocjacje cały czas trwają się się ciagną ....... Jest porozumienie solidarności z sierpniem 80 które działają w JMD więc bardziej przyspieszymy wszystkie działania. |
czytałem to może z pół roku temu, że niby za brak absencji pod koniec roku dodatkowa płaca, a tak teraz moja ocena zwiazkow zawodowych:
jestescie grupa ludzi, ktora jak coś usłyszy w JMD, to podaje, że to wasza zasługA, jacy to dobrzi jesteście itd., a tak naprawdę to uważam, że jak chcecie podwyżek to piszecie do JMD, że coś wam się nie podoba.
Mamy śmieszne wczasy pod gruszą, gdzie dostaje bodajże 5 zł za dzień
Ludzie Was oceniają, tak jak działacie...
rozumiem, że macie słabą siłę przebicia, że potrzebujecie kasy z naszych pensji na prawników itd. Ale jak matka samotnie wychowująca, student, czy jakakolwiek rodzina moze wam przekazac pieniadze, jak im nie starcza do 10. Ja dobrze, że miałem w poprzednim miesiacu nocki i dostalem 1500 zł bo same rachunki wyniosły mnie 1400 zł i za 100 zł żyje, bo żony nie mam, a na wsi pracy nie ma ;/ |
|
|
|
|
sprzataczka
0
0
|
Wysłany: 2012-04-13, 20:43 Zwiazki Zawodowe
|
|
|
to jest coś takiego w Biedronce??? Myślałam ze to ściema ze strony JMD.Z tymi związkami to tak jak z UFO - niby wiemy ze istnieje ale nie widzieliśmy na własne oczy. |
|
|
|
|
bastek13
0
0
|
Wysłany: 2012-04-13, 22:37
|
|
|
Witam! nie zgadzam sie z opiniami na temat związków,ja należe do zz biedronka i ostatnio wygrałam sprawe w sądzie,a reprezentował mnie adwokat właśnie ze związków,teraz czekam na następna sprawe o moje wypowiedzenie,również z pomocą zwiazków oraz ich bardzo fajnego i rzetelnego mecenasa. |
|
|
|
|
#aga 22
0
0
|
Wysłany: 2012-04-13, 22:41
|
|
|
Ja też wygrałam i z pomocą zz |
|
|
|
|
mK2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-15, 09:53 Re: Zwiazki Zawodowe
|
|
|
sprzataczka napisał/a: | to jest coś takiego w Biedronce??? Myślałam ze to ściema ze strony JMD.Z tymi związkami to tak jak z UFO - niby wiemy ze istnieje ale nie widzieliśmy na własne oczy. |
Dokładnie ja też tak myślałam że z tymi związkami to jakaś ściema ale cóż każdy może się pomylić |
|
|
|
|
@pracownik
0
0
|
Wysłany: 2012-04-15, 10:49
|
|
|
W razie problemu pracownik nie zostaje sam ma do kogo się zwrócic o pomoc lub porade. |
|
|
|
|
mK2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-15, 17:15
|
|
|
pracownik napisał/a: | W razie problemu pracownik nie zostaje sam ma do kogo się zwrócic o pomoc lub porade. |
Proszę Cię chyba w cuda wierzysz ;/ Przede wszystkim zawsze możesz liczyc tylko i wyłącznie na siebie :eee: a od porad są adwokaci jak już Bartosz nakreślił szkoda pieniędzy na sztuczną ochronę Jak dla mnie związki nic konkretnego nie wnoszą tyle co pracownik więc po co im płacić za co za siedzenie i grzanie stołka ja też tak mogę :eee: |
|
|
|
|
|