Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szkolenie na ladę mięsną
Autor Wiadomość
biedronek782 

Stanowisko:
kasjer

Wysłany: 2025-03-25, 19:26   szkolenie na ladę mięsną

Czy będąc sprzedawcą-kasjerem mogę odmówić szkolenia na ladę mięsną? pamiętam że do naszego sklepu była osobna rekrutacja na to stanowisko, a ostatnio zaczęło się "szkolenie z lady" z czego nie wszyscy są zadowoleni (w tym ja). Mamy na ladzie kilka koleżanek typowo do lady, tzn. już w momencie zatrudniania były one przeznaczone na ladę. Jednak teraz nieoficjalnie szkolenie "mają przejść wszyscy". Nie wiem ile w tym prawdy, bo kiero jeszcze ze mną nie rozmawiała. Jednak widzę że kolejne osoby je przechodzą. Nie wyobrażam sobie wchodzić na ladę, miałem okazję w innym sklepie i szybko potem złożyłem wypowiedzenie. To nie moja bajka. Tym bardziej mnie zdziwi jeśli będzie to jakiś problem, bo pracuję już ponad 3 lata w Biedronce i jestem osobą uznaną przez kiero. Nawet przeglądałem ostatnio swoje wszystkie dotychczasowe umowy o pracę z Biedronką i nigdzie nie ma zapisu o pracy na stanowisku lada tradycyjna, co chciała mi ostatnio wmówić jedna z ssk...

#Sarah 

Stanowisko:
kasjer

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2025-03-25, 20:52   

Niestety teraz na sklepach z ladą wszyscy muszą być przeszkoleni. Szkolenia nie możesz odmówić a co potem będzie to się okaże czy dogadasz się z kimś że nie będziesz chodzic na lade np.na przerwę. Wyłącznie tylko do pracy na ladzie nie mogą cię zmusic ale do pomocy czy na przerwę to raczej wszyscy chodzą.

[ Dodano: 2025-03-25, 20:55 ]
Ja pracuje już 12 lat i tez nie chce chodzic bo nie czuję się tam dobrze ale jak jest potrzeba to wszyscy sprawiedliwie chodzą choćby na te 15 minut. Myślę że nie powinien być to dla ciebie problem.

biedronek782 

Stanowisko:
kasjer

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2025-03-25, 22:48   

Tylko że nie chodzi właśnie o te 15 minut na przerwę, ale całe zmiany, bo u nas te osoby już chorowały, brały urlopy i wtedy ktoś wchodził na całe zmiany za nie...to co się stanie jak odmówię? Zwolnią mnie dyscyplinarnie? U mnie praca na ladzie wywołuje bardzo duży stres i obrzydzenie. Miałem szkolenie w poprzedniej sieci, po którym złożyłem wypowiedzenie. Przy każdej możliwej okazji chciano mnie potem rzucać na ladę. Na pewno do tego nie dopuszczę żeby mnie zmuszono tam wejść, nie mam tego w umowie, nawet na zastępstwo tylko.

#Sarah 

Stanowisko:
kasjer

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2025-03-26, 04:51   

Zrobisz jak uważasz,czasem trzeba wyjąć za kogoś jak jest potrzeba,jak chcesz możesz rozmawiać tylko pamiętaj że jeśli wszyscy chodzą to będzie to trochę nie fair jak ty nie bedziesz

biedronek782 

Stanowisko:
kasjer

0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2025-03-27, 13:21   

W poprzedniej Biedronce w której pracowałem nie było równego podziału obowiązków - pewne osoby NIGDY nie robiły na nockach warzywniaka oraz nie były rzucane na odpiek w sytuacji gdy ktoś zachorował. Co więcej, te osoby pracowały dłużej ode mnie, a były traktowane do tego stopnia ulgowo że cały czas obkupywały kasy liniowe - ja zazwyczaj siedziałem na ostatniej i byłem wykorzystywany do towarowania sklepu i innych zadań na hali sprzedaży. Bo byłem facetem, cały czas mi to powtarzano. Do tego wielokrotnie na moje sprzeciwy robienia co każdą noc warzywek (10-13 palet) koleżanki wyrzucały mi że "przecież jesteś facetem, to rób, bo masz więcej siły". Dlatego uważam że kobiety na ladzie mięsnej bardziej pasują, bo są kobietami. Niby mamy równość w zatrudnieniu, a nie mamy. Zawsze śmieszyły mnie feministki które krzyczały że mniej zarabiają od facetów, pokażcie mi to na papierze i w robocie, że faktycznie robicie tyle co facet. ;)

[ Dodano: 2025-03-27, 23:15 ]
A co jeśli zmienię etat np. na 1/2 lub przejde na pracownika sklepu?

#Sarah 

Stanowisko:
kasjer

1 UP 0 DOWN
Wysłany: 2025-03-28, 15:45   

To nie ma znaczenia każdy ma szkolenie na lade

Odpowiedz do tematu