Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamówienia pomysły
Autor Wiadomość
@sylwuńka 

Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 06 Lis 2016
Posty: 466
Skąd: warszawa
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-26, 12:15   

W tesco to samo od lat. Tam nie lataja kierownicy i nie kombinuja co ile i jak zamowic tylko system.
_________________
Jestem zakręcona...
  Ocena JMP: 7/10
     
@patogen123 

Stanowisko:
kierownik okręgu

Dołączył: 27 Mar 2017
Posty: 419
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-26, 15:32   

Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować.
  Ocena JMP: 3/10
     
u8t3io3p

Stanowisko:
klient

Dołączył: 06 Kwi 2017
Posty: 873
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-26, 18:55   

teoretycznie skonczylo by sie zamawianie na caly samochod,bo z samochodu musi sie wysypywac! ciekawe co bedzie jak wyliczy o jedna za duzo i beda jechaly dwa samochody? ;)
 
     
marek_k62
[Usunięty]

Wysłany: 2018-06-27, 08:00   

patogen123 napisał/a:
Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować.

nic nie trzeba pilnować. Ustawiasz "optykę", czyli stan, poniżej którego generuje się zamówienie. Stan ustawiasz tak, by w półce było tyle żeby starczyło (przy standardowej sprzedaży do najbliższej dostawy, a wielkość zamówienia tak aby wypełnić miejsce regałowe plus ewentualny zapas magazynowy (jeśli jest przewidywany, np. pieczywo do odpieku) i leci po automacie.
 
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-27, 12:18   

marek_k62 napisał/a:
patogen123 napisał/a:
Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować.

nic nie trzeba pilnować. Ustawiasz "optykę", czyli stan, poniżej którego generuje się zamówienie. Stan ustawiasz tak, by w półce było tyle żeby starczyło (przy standardowej sprzedaży do najbliższej dostawy, a wielkość zamówienia tak aby wypełnić miejsce regałowe plus ewentualny zapas magazynowy (jeśli jest przewidywany, np. pieczywo do odpieku) i leci po automacie.


A jak ktoś nie znając kodów lub nie potrafiąc rozróżniać wypieków będzie jechał np bułke poranną fitnes jako orkiszową, albo chleb baltonowski jako rodzinny, albo rycerski jako słowiański to będzie się automatycznie zamawiać tylko poranna albo tylko orkiszowa czy rodzinny? wtedy faktycznie orkiszowej mogą być kartony i zostanie domówiona, a fitnesowej nie będzie zamawiać wcale, że się niby nie sprzedaje i zalega a jej będzie brakowało ....
 
     
+marta1 

Stanowisko:
klient

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Gru 2011
Posty: 4494
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-27, 13:20   

z automatu suche i chemia , reszta po staremu w testach
_________________
Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego...
 
     
@patogen123 

Stanowisko:
kierownik okręgu

Dołączył: 27 Mar 2017
Posty: 419
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-27, 16:28   

marek_k62 napisał/a:
patogen123 napisał/a:
Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować.

nic nie trzeba pilnować. Ustawiasz "optykę", czyli stan, poniżej którego generuje się zamówienie. Stan ustawiasz tak, by w półce było tyle żeby starczyło (przy standardowej sprzedaży do najbliższej dostawy, a wielkość zamówienia tak aby wypełnić miejsce regałowe plus ewentualny zapas magazynowy (jeśli jest przewidywany, np. pieczywo do odpieku) i leci po automacie.


Ale wiesz, że to ile jest miejsca na regale wynika z layoutu?
  Ocena JMP: 3/10
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
1 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-06-27, 18:29   

patogen123 napisał/a:


Ale wiesz, że to ile jest miejsca na regale wynika z layoutu?


Mi się wydaje, że jeśli będzie przyjeżdżać wszystkiego tyle, ile ma być to layout sam się bedzie pilnował, hece z layoutem dzieją się dlatego, że to co się kończy nie przyjeżdża a wjeżdża to co już jest, więc to rozszerzasz w miejsce braku, a jak dojedzie to nie masz gdzie upchać, bo leży co inne ....
 
     
marek_k62
[Usunięty]

Wysłany: 2018-06-28, 07:03   

MalaAsia napisał/a:


A jak ktoś nie znając kodów lub nie potrafiąc rozróżniać wypieków będzie jechał np bułke poranną fitnes jako orkiszową, albo chleb baltonowski jako rodzinny, albo rycerski jako słowiański to będzie się automatycznie zamawiać tylko poranna albo tylko orkiszowa czy rodzinny? wtedy faktycznie orkiszowej mogą być kartony i zostanie domówiona, a fitnesowej nie będzie zamawiać wcale, że się niby nie sprzedaje i zalega a jej będzie brakowało ....

zdarza się, ale rzadko. Dlatego jest możliwość korekt, a na OW, piekarni i świeżych (lada i SB - samoobsługowe mięso, wędliny, ryby, garmaż) inwentaryzacja jest co miesiąc. I wtedy temat gra.
A takie pomyłki nie sa częste bo... kasjerzy są od kasowania a nie od hali...
I działa od lat, wiec ten problem daje sie ogarnąć.

[ Dodano: 2018-06-28, 08:06 ]
MalaAsia napisał/a:
patogen123 napisał/a:


Ale wiesz, że to ile jest miejsca na regale wynika z layoutu?


Mi się wydaje, że jeśli będzie przyjeżdżać wszystkiego tyle, ile ma być to layout sam się bedzie pilnował, hece z layoutem dzieją się dlatego, że to co się kończy nie przyjeżdża a wjeżdża to co już jest, więc to rozszerzasz w miejsce braku, a jak dojedzie to nie masz gdzie upchać, bo leży co inne ....


dokładnie. Layout jest ustalany dla istniejących warunków, a rozjeżdża sie gdy są od niego odstępstwa. Automat pomaga w jego utrzymaniu. Dlatego tak niedobra jest radosna twórczość "kupców", którzy dokładają nowy asortyment (spoza layoutu ale na stałe) nie patrząc na możliwość jego ekspozycji.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


phpBB by przemo