|
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki
|
Zamówienia pomysły |
Autor |
Wiadomość |
@sylwuńka
Stanowisko: starszy kasjer
Dołączyła: 06 Lis 2016 Posty: 466 Skąd: warszawa
0
0
|
Wysłany: 2018-06-26, 12:15
|
|
|
W tesco to samo od lat. Tam nie lataja kierownicy i nie kombinuja co ile i jak zamowic tylko system. |
_________________ Jestem zakręcona... |
|
|
|
|
@patogen123
Stanowisko: kierownik okręgu
Dołączył: 27 Mar 2017 Posty: 419
0
0
|
Wysłany: 2018-06-26, 15:32
|
|
|
Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować. |
|
|
|
|
u8t3io3p
Stanowisko: klient
Dołączył: 06 Kwi 2017 Posty: 873
0
0
|
Wysłany: 2018-06-26, 18:55
|
|
|
teoretycznie skonczylo by sie zamawianie na caly samochod,bo z samochodu musi sie wysypywac! ciekawe co bedzie jak wyliczy o jedna za duzo i beda jechaly dwa samochody? |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-06-27, 08:00
|
|
|
patogen123 napisał/a: | Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować. |
nic nie trzeba pilnować. Ustawiasz "optykę", czyli stan, poniżej którego generuje się zamówienie. Stan ustawiasz tak, by w półce było tyle żeby starczyło (przy standardowej sprzedaży do najbliższej dostawy, a wielkość zamówienia tak aby wypełnić miejsce regałowe plus ewentualny zapas magazynowy (jeśli jest przewidywany, np. pieczywo do odpieku) i leci po automacie. |
|
|
|
|
@MalaAsia
Stanowisko: starszy kasjer
Dołączyła: 08 Wrz 2016 Posty: 1532
0
0
|
Wysłany: 2018-06-27, 12:18
|
|
|
marek_k62 napisał/a: | patogen123 napisał/a: | Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować. |
nic nie trzeba pilnować. Ustawiasz "optykę", czyli stan, poniżej którego generuje się zamówienie. Stan ustawiasz tak, by w półce było tyle żeby starczyło (przy standardowej sprzedaży do najbliższej dostawy, a wielkość zamówienia tak aby wypełnić miejsce regałowe plus ewentualny zapas magazynowy (jeśli jest przewidywany, np. pieczywo do odpieku) i leci po automacie. |
A jak ktoś nie znając kodów lub nie potrafiąc rozróżniać wypieków będzie jechał np bułke poranną fitnes jako orkiszową, albo chleb baltonowski jako rodzinny, albo rycerski jako słowiański to będzie się automatycznie zamawiać tylko poranna albo tylko orkiszowa czy rodzinny? wtedy faktycznie orkiszowej mogą być kartony i zostanie domówiona, a fitnesowej nie będzie zamawiać wcale, że się niby nie sprzedaje i zalega a jej będzie brakowało .... |
|
|
|
|
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2018-06-27, 13:20
|
|
|
z automatu suche i chemia , reszta po staremu w testach |
_________________ Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego... |
|
|
|
|
@patogen123
Stanowisko: kierownik okręgu
Dołączył: 27 Mar 2017 Posty: 419
0
0
|
Wysłany: 2018-06-27, 16:28
|
|
|
marek_k62 napisał/a: | patogen123 napisał/a: | Ale żeby to działało to trzeba layoutu pilnować. |
nic nie trzeba pilnować. Ustawiasz "optykę", czyli stan, poniżej którego generuje się zamówienie. Stan ustawiasz tak, by w półce było tyle żeby starczyło (przy standardowej sprzedaży do najbliższej dostawy, a wielkość zamówienia tak aby wypełnić miejsce regałowe plus ewentualny zapas magazynowy (jeśli jest przewidywany, np. pieczywo do odpieku) i leci po automacie. |
Ale wiesz, że to ile jest miejsca na regale wynika z layoutu? |
|
|
|
|
@MalaAsia
Stanowisko: starszy kasjer
Dołączyła: 08 Wrz 2016 Posty: 1532
1
0
|
Wysłany: 2018-06-27, 18:29
|
|
|
patogen123 napisał/a: |
Ale wiesz, że to ile jest miejsca na regale wynika z layoutu? |
Mi się wydaje, że jeśli będzie przyjeżdżać wszystkiego tyle, ile ma być to layout sam się bedzie pilnował, hece z layoutem dzieją się dlatego, że to co się kończy nie przyjeżdża a wjeżdża to co już jest, więc to rozszerzasz w miejsce braku, a jak dojedzie to nie masz gdzie upchać, bo leży co inne .... |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-06-28, 07:03
|
|
|
MalaAsia napisał/a: |
A jak ktoś nie znając kodów lub nie potrafiąc rozróżniać wypieków będzie jechał np bułke poranną fitnes jako orkiszową, albo chleb baltonowski jako rodzinny, albo rycerski jako słowiański to będzie się automatycznie zamawiać tylko poranna albo tylko orkiszowa czy rodzinny? wtedy faktycznie orkiszowej mogą być kartony i zostanie domówiona, a fitnesowej nie będzie zamawiać wcale, że się niby nie sprzedaje i zalega a jej będzie brakowało .... |
zdarza się, ale rzadko. Dlatego jest możliwość korekt, a na OW, piekarni i świeżych (lada i SB - samoobsługowe mięso, wędliny, ryby, garmaż) inwentaryzacja jest co miesiąc. I wtedy temat gra.
A takie pomyłki nie sa częste bo... kasjerzy są od kasowania a nie od hali...
I działa od lat, wiec ten problem daje sie ogarnąć.
[ Dodano: 2018-06-28, 08:06 ]
MalaAsia napisał/a: | patogen123 napisał/a: |
Ale wiesz, że to ile jest miejsca na regale wynika z layoutu? |
Mi się wydaje, że jeśli będzie przyjeżdżać wszystkiego tyle, ile ma być to layout sam się bedzie pilnował, hece z layoutem dzieją się dlatego, że to co się kończy nie przyjeżdża a wjeżdża to co już jest, więc to rozszerzasz w miejsce braku, a jak dojedzie to nie masz gdzie upchać, bo leży co inne .... |
dokładnie. Layout jest ustalany dla istniejących warunków, a rozjeżdża sie gdy są od niego odstępstwa. Automat pomaga w jego utrzymaniu. Dlatego tak niedobra jest radosna twórczość "kupców", którzy dokładają nowy asortyment (spoza layoutu ale na stałe) nie patrząc na możliwość jego ekspozycji. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
|