praca na odpieku |
Autor |
Wiadomość |
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-01-17, 20:42
|
|
|
MalaAsia, to opis moich doświadczeń. Jadłam już jakieś morelowe ciastko, które najwidoczniej bylo pieczone w ten sposób, bo bardzo wyczuwalny był aromat pizzy... Dodam tylko, że nie bylo to ani smaczne, ani przyjemne. |
|
|
|
|
@maniek19
Stanowisko: z-ca kierownika
Dołączył: 16 Lip 2014 Posty: 246
0
0
|
Wysłany: 2018-01-18, 01:00
|
|
|
My na lekki wypiekamy oprócz kieszonki, także gyrosa i hotdoga. Gyros wychodzi ładny |
|
|
|
|
@MalaAsia
Stanowisko: starszy kasjer
Dołączyła: 08 Wrz 2016 Posty: 1532
0
0
|
Wysłany: 2018-01-18, 10:37
|
|
|
Larrikol napisał/a: | MalaAsia, to opis moich doświadczeń. Jadłam już jakieś morelowe ciastko, które najwidoczniej bylo pieczone w ten sposób, bo bardzo wyczuwalny był aromat pizzy... Dodam tylko, że nie bylo to ani smaczne, ani przyjemne. |
hehe, nie dziwię się, że nie byłaś zachwycona takim duetem :D |
|
|
|
|
@len-bar
Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 131
0
0
|
Wysłany: 2018-01-19, 17:06
|
|
|
MalaAsia napisał/a: | Larrikol napisał/a: | Niezły pomysł, upiec jakieś słodkie ciastko razem z mini pizzą... Walory smakowe bezcenne. |
sarkazm też bezcenny, szczególnie, gdy pytam o jedno, a ironizujesz drugie, bo sama sobie coś dopowiedziałaś
Biurowa napisał/a: |
Przecież od dawna pizza, zapiekanka i bagietka czosnkowa są pieczone na programie "Bułki/bagietki" i są wytyczne aby piec je na górnych blachach, aby bułki z dołu nie przesiąkały ich zapachem. Wiec to nie żadna nowość.
Natomiast gyrosa i hot-doga pieczemy na "Ciastka/snacki", bo na programie "Bułki" wychodzi niedopieczony i ma zimne nadzienie.
Kombinowaliśmy z pieczeniem ciastek na programie "Bułki", ale wychodziły niedopieczone |
Dzięki Biurowa za konkretną, pomocną, życzliwą odpowiedź.
O zapiekankach, że można z bułkami nie wiedziałam, piekłam na snackach ...
skoro takie macie doświadczenia, to z nich skorzystam i ani z ciastkami, ani hot dogami na bułkach kombinować nie będę ....
a na lekkim chlebie coś poza kieszonką z jabłkiem można wstawić? może podkówkę, bo na snackach jakaś taka plaskata mi wyszła, pamiętam, że jak zaczynałam pracę kieszonki dziewczynom na snackach takie nie za ładne wychodziły i potem przyszło zalecenie, żeby na lekkim je wypiekać, to może te podkówki też by ładniejsze były? |
U mnie niezmiennie kieszonki pieczemy na programei snaki. Jak będzie ona na górnych blachach to wyrośnie |
|
|
|
|
@MalaAsia
Stanowisko: starszy kasjer
Dołączyła: 08 Wrz 2016 Posty: 1532
0
0
|
Wysłany: 2018-02-02, 12:13
|
|
|
na lekkim chlebie ciastko półfr z kapustą i pieczarkami fajnie się podrumienia |
_________________ Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą, być kimś wyjątkowym |
|
|
|
|
Biurowa
Stanowisko: klient
Dołączył: 19 Wrz 2016 Posty: 427
0
0
|
Wysłany: 2018-02-02, 13:17
|
|
|
Kieszonka z jabłkiem, gyros i ciastko z kapustą i pieczarkami spokojnie może być pieczone na "Ciasta/snacki" i ładnie wyrosnąć.
Trzeba tylko doczytać w instrukcji, że przed włożeniem jej do pieca lubi sobie poleżeć z 15-20 min. na blasze i się trochę rozmrozić. Potem wychodzi idealnie puszysta :rool:
Jak od razu zamrożoną wrąbie się na blachę wszystko oklapnięte idzie do wywalenia. |
|
|
|
|
marek_k62 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-03-22, 07:20
|
|
|
praktyka i obserwacje to podstawa. Dwa lata (w konkurencji - 2000 kajzerek dziennie, a nie 200, najpierw na rozmrażanych a potem tylko prosto z mroźni) tylko praktycznie na "piekarni" swoje dało. Każdy snack dobrze wychodzi na chlebach. W kazdym razie klient takie lubi. Wyrośnięte i rumiane. Spalić praktycznie się nie da bo chleby idą w niższych temperaturach. Chyba, ze przetrzymasz "po sygnale".
Bardziej istotne od poziomu w komorze jest ilość towaru na blachach. Jak dasz czosnek na dolnej bez towarzystwa na innych to i tak bedzie lepiej wypieczony niż gdy na pozostałych dodasz na full bułek. Prawa termodynamiki (spadek temperatury nagrzanej komory po załadowaniu 5-10 czosnkowych jest mniejszy niż po dodaniu do tego 80 bułek - wszystko o temperaturze mocno ujemnej)... |
|
|
|
|
~Micha95
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 08 Paź 2017 Posty: 31
0
0
|
Wysłany: 2018-04-23, 23:47
|
|
|
Witam.
Pracuję w biedrze od 9 miesięcy i jeszcze nigdy nie byłam na wypieku. Jedyne co robiłam przy piecu to jak należało już wyciągnąć a byłam najbliżej to wyciągałam... Niedługo pewnie i ja zacznę wypiekac...tylko jak ??
Nie mam zielonego pojęcia co i jak. Wiem, że pracuje się z raportem itp. ale nic wiecej nje wiem. ;( U nas mało czego ktoś przyuczy... Belke pokazali mi jak robi się raz i to nawet nie do końca. Sama musiałam się douczyc... Tylko obsługi pieca itp mam sama się nauczyć? ? Niby potrafię wstawić bułki itp.ale to chyba nje wszystko |
|
|
|
|
Biurowa
Stanowisko: klient
Dołączył: 19 Wrz 2016 Posty: 427
0
0
|
Wysłany: 2018-04-25, 07:10
|
|
|
Czego konkretnie nie wiesz ? To postaram się w sposób łopatologiczny wyjaśnić |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-04-25, 09:55
|
|
|
Przejmujesz się za bardzo, to tylko obsługa pieca. Wstawiasz bułki, zamykasz, wybierasz odpowiedni program i już. Jak zaczniesz to robić, zobaczysz że nie było czego się obawiać. Jedyne co musisz wiedzieć, to co na jakim programie się piecze, ale i to kwestia wprawy - póki co wszystko masz na opakowaniach i listach. |
|
|
|
|
~Karolinactr
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 02 Cze 2018 Posty: 26
0
0
|
Wysłany: 2018-06-08, 10:54 Wypiek
|
|
|
Witajcie.
Powiedzcie prosze jak to jest w wypiekiem chlebów itp.
Bułki bagietki kladzieny na gorny wózek? A na dolny wozek co tez bulki i chleb? Jak to jest jak np mam chleb zamrozony i odmrozony na jedenyn wózku to daje na progromchleb ciężki? A program chleb lekki do czego uzywacie i wogole opisze ktos mi ? Bo jestem juz 4 dzien w biedronce ale ni ma mi kto zabardzo pokazac tego pieca i kazda inaczej robi... |
|
|
|
|
@pitus
Stanowisko: kierownik sklepu
Dołączył: 08 Sty 2010 Posty: 144
0
0
|
Wysłany: 2018-06-08, 11:19
|
|
|
Jeśli chodzi o program chleb lekki i chleb ciężki masz 2 programy bo w zależności jak chleb pieczesz trzeba wybrać odpowiedni program. Np. rycerski, słowiański pieczesz na chlebie lekkim, a chleb ze słonecznikiem na chlebie ciężkim.
Jeśli wstawisz chleby lekkie na programie ciężkim spieczesz je za mocno.
Poproś kierownika o wydrukowanie Tobie tabelki w której masz wszystko co na czym piec |
|
|
|
|
~Karolinactr
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 02 Cze 2018 Posty: 26
0
0
|
Wysłany: 2018-06-08, 11:47
|
|
|
Dzieki. Bo widzialam u mnie dziewczyny jak pieką chleby zamrozone z rozmrozonymi to pieką na chlebie ciężkim. Rycerski ze slonecznikowym i ten co jest romzrozony zytni czy tam pszenno zytni robia na tym samym programie. I sie zastanawilam jak to moze byc. |
|
|
|
|
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2018-06-08, 12:22
|
|
|
Karolinactr, są programy do mrożonych i rozmrożonych , nie powinno się mieszać ani chlebów lekkich z ciężkimi ani kombinować z programami , niech kierownik wydrukuje Ci podręcznik odpieku albo prześledź ten temat od początku . |
_________________ Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego... |
|
|
|
|
~Karolinactr
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 02 Cze 2018 Posty: 26
0
0
|
Wysłany: 2018-06-08, 16:29
|
|
|
marta1 napisał/a: | Karolinactr, są programy do mrożonych i rozmrożonych , nie powinno się mieszać ani chlebów lekkich z ciężkimi ani kombinować z programami , niech kierownik wydrukuje Ci podręcznik odpieku albo prześledź ten temat od początku . |
No wlasnie i to mnie dziwilo ze mieszaja chleby i wtedy czlowieku wez sie naucz od takich ehh a wymagaja niewiadomo czego po 4 dni pracy. |
|
|
|
|
|