|
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki
|
woreczek foliowy, zrywka z rolki i opłata za nie |
Autor |
Wiadomość |
~umbro2010
Stanowisko: kierownik rejonu
|
Wysłany: 2018-01-26, 15:02 woreczek foliowy, zrywka z rolki i opłata za nie
|
|
|
Czy wiecie, że wg nowej ustawy recyklingowej klient kupujący cukierki z luzów w papierkach(tiki taki kasztanki michalki trufle itp itd) i pakując je do tych zrywek rolkowych, a następnie wykłada do skasowania na taśmie - kasjer powinien policzyć min. 25 groszy za każdy taki woreczek? To samo się tyczy , każdego innego produktu spożywczego w opakowaniu podstawowym lub nie spożywczego, które zapakował sobie na sklepie w taka zrywkę z rolki, które są na min. na warzywach .
Kara administracyjna 500-20 000 zł.
|
|
|
|
|
tadam
Stanowisko: kasjer
1
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 15:17
|
|
|
https://www.biznes.gov.pl...torebki-foliowe
Z opłaty recyklingowej są zwolnione bardzo lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego tzw. zrywki o grubości materiału poniżej 15 mikrometrów, które są wymagane ze względów higienicznych lub oferowane jako podstawowe opakowanie żywności luzem, gdy pomaga to w zapobieganiu marnowaniu żywności. |
|
|
|
|
~umbro2010
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 15:26
|
|
|
tadam napisał/a: | https://www.biznes.gov.pl/przedsiebiorcy/biznes-w-polsce/prowadze-firme/prawa-i-obowiazki/oplata-recyklingowa-za-torebki-foliowe
Z opłaty recyklingowej są zwolnione bardzo lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego tzw. zrywki o grubości materiału poniżej 15 mikrometrów, które są wymagane ze względów higienicznych lub oferowane jako podstawowe opakowanie żywności luzem, gdy pomaga to w zapobieganiu marnowaniu żywności. |
ale cukierek zapakowany w papierek posiada już podstawowe opakowanie. to też zapakowanie go do woreczka jest juz traktowane jako woreczek płatny
taka jest interpretacja ministerstwa ochrony środowiska
[ Dodano: 2018-01-26, 15:29 ]
2. Czy żywność posiadająca już własne opakowanie może zostać zapakowana w bardzo lekką torbę na zakupy z tworzywa sztucznego (o grubości poniżej 15 mikrometrów) i wydana klientowi bez pobrania opłaty recyklingowej?
Nie, ponieważ nie stanowiłaby podstawowego opakowania tej żywności (patrz odpowiedź nr 1). |
|
|
|
|
tadam
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 16:01
|
|
|
Cukierki tak :D Nie doczytałam.Trzeba będzie papierowe torebki na cukierki.Wiem że były papierowe dodawane do cukierków |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-01-26, 16:14
|
|
|
Co z tego, że jakiś minister sobie tak zinterpretuje? Nałożenie kary za taką sprzedaż, skończyłoby sie pewnie w sądzie, bo nie ma ku temu prawnej podstawy. Torby poniżej 15 mm są zwolnione z opłaty i koniec, w ustawie nie ma wyjątków od tego zwolnienia.
Cytat: | 2. Opłaty recyklingowej nie pobiera się od nabywającego bardzo lekką torbę na zakupy z tworzywa sztucznego.
|
|
|
|
|
|
@patogen123
Stanowisko: kierownik okręgu
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 16:27
|
|
|
Larrikol napisał/a: | Torby poniżej 15 mm są zwolnione z opłaty i koniec, w ustawie nie ma wyjątków od tego zwolnienia. |
Nieprawda.
Bardzo lekkie torby są zdefiniowane w następujący sposób:
Cytat: | bardzo lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego o grubości materiału poniżej 15 mikrometrów, które są wymagane ze względów higienicznych lub oferowane jako podstawowe opakowanie żywności luzem, gdy pomaga to w zapobieganiu marnowaniu żywności; |
|
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-01-26, 17:04
|
|
|
Nie wiem patogen123, w ustawie tego nie ma. To tylko interpretacja... |
|
|
|
|
@MalaAsia
Stanowisko: starszy kasjer
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 18:35
|
|
|
umbro2010 napisał/a: |
ale cukierek zapakowany w papierek posiada już podstawowe opakowanie. to też zapakowanie go do woreczka jest juz traktowane jako woreczek płatny
taka jest interpretacja ministerstwa ochrony środowiska
[ Dodano: 2018-01-26, 15:29 ]
2. Czy żywność posiadająca już własne opakowanie może zostać zapakowana w bardzo lekką torbę na zakupy z tworzywa sztucznego (o grubości poniżej 15 mikrometrów) i wydana klientowi bez pobrania opłaty recyklingowej?
Nie, ponieważ nie stanowiłaby podstawowego opakowania tej żywności (patrz odpowiedź nr 1). |
papierek się podrze, cukierek wyleci, zresztą te sreberka często są uszkodzone, poza tym kto się będzie z ludźmi kłócił, że jak spakuje marchewkę to ma gratis, a jak włoży szynkę, żeby odizolować mięso od zakupów to już nie gratis, bo szynka pakowana vacum, ok, pakowana, ale w jakim stanie czasem są te opakowania to wiemy .... taka interpretacja jest tak nieżyciowa, że nie wiem jak miałoby to funkcjonować ... gdyby miało być egzekwowane to lepiej by było wprowadzić papierowe torebki do wszystkiego i byłoby jak za starej dobrej komuny - i w niedzielę pozamykane, i wszystko do takich szarych torebek pakowane, które będą przesiąkały :D |
|
|
|
|
+marta1
Stanowisko: klient
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 18:41
|
|
|
MalaAsia, jak dla mnie to to wszystko co napisałaś mieści się w interpretacji ministra pod pojęciem "względy higieniczne" . |
_________________ Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego... |
|
|
|
|
@patogen123
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 19:12
|
|
|
Larrikol napisał/a: | Nie wiem patogen123, w ustawie tego nie ma. To tylko interpretacja... |
Skopiowałem to z ustawy
https://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/1730_u.htm
MalaAsia napisał/a: | taka interpretacja jest tak nieżyciowa, że nie wiem jak miałoby to funkcjonować |
Posłom się nie udało napisać sensownej ustawy? A to niespodzianka.
MalaAsia napisał/a: | gdyby miało być egzekwowane to lepiej by było wprowadzić papierowe torebki do wszystkiego (...) i wszystko do takich szarych torebek pakowane, które będą przesiąkały |
Rzeczy, które przesiąkają można pakować do pojemników szklanych lub plastikowych z kaucją.
MalaAsia napisał/a: | jak włoży szynkę, żeby odizolować mięso od zakupów |
Żeby odizolować mięso od zakupów wystarczy nie kupować mięsa. Rezygnacja z wieprzowiny będzie korzystna dla zdrowia i środowiska, no i nie będzie się zjadać zwierząt, które inteligencją nie ustępują psom. |
|
|
|
|
~umbro2010
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 19:17
|
|
|
Larrikol napisał/a: | Nie wiem patogen123, w ustawie tego nie ma. To tylko interpretacja... |
proponuje doczytac dobrze cala ustawe !
Rozdział 6a
Opłata recyklingowa
Art. 40a.
1. Przedsiębiorca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub
hurtowego, w której
są oferowane lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego
przeznaczone do pakowania produktów oferowanych w tej jednostce, jest obowiązany
pobrać opłatę recyklingową od nabywającego lekką torbę na zakupy z tworzywa
sztucznego.
2. Opłaty recyklingowej nie pobiera się od nabywającego bardzo lekką torbę na
zakupy z tworzywa sztucznego.
Art.8.Ilekroć w ustawie jest mowa o:
15a)torbach na zakupy z tworzywa sztucznego –
rozumie się przez to torby na zakupy,z uchwytami lub bez uchwytów, wykonane z tworzywa sztucznego,
które są oferowane w jednostkach handlu detalicznego lub hurtowego, do których zalicza się:
a)
lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego o grubości materiału poniżej
50 mikrometrów,
b)
bardzo lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego o grubości materiału poniżej 15 mikrometrów,
które są wymagane ze względów higienicznych
lub oferowane jako podstawowe opakowanie żywności luzem, gdy pomaga
to w zapobieganiu marnowaniu żywności
Pytania o odp ministerstwa
Czy torba na zakupy z tworzywa sztucznego o grubości poniżej 15 mikrometrów może być w każdym przypadku bezpłatnie oferowana klientowi?
Nie. Bardzo lekka torba na zakupy z tworzywa sztucznego (o grubości poniżej 15 mikrometrów) może być bezpłatnie oferowana klientowi wyłącznie w przypadku, gdy jest przeznaczona do pakowania żywności sprzedawanej luzem, jako ich podstawowe opakowanie, co jest związane ze względami higienicznymi.
Czy żywność posiadająca już własne opakowanie może zostać zapakowana w bardzo lekką torbę na zakupy z tworzywa sztucznego (o grubości poniżej 15 mikrometrów) i wydana klientowi bez pobrania opłaty recyklingowej?
Nie, ponieważ nie stanowiłaby podstawowego opakowania tej żywności (patrz odpowiedź nr 1).
[ Dodano: 2018-01-26, 19:24 ]
I teraz rzeczywistość:
podczas kontroli oczywiście zakup kontrolowany :
1. PIH kara od 500 zl do 20 000
2. UKS jeśli zobaczy ,że na paragonie nie została doliczona foliówka nawet ta cienka z rolki a do niej włożył obojętnie co, co nie jest art spożywczym bez opakowania to od razu mandat na miejscu dla kasjerki min . 300 zl |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-01-26, 20:36
|
|
|
umbro2010, ja przeczytałam. Przeczytałam też ustawę z 2013 roku, do której były teraz robione te zmiany i nie ma tam tego określonego. Odpowiedzi, do przytoczonych pytań to nie są zapisy ustawy
Ponadto, jak kasjerka może zostać ukarana, skoro pracodawca nie umożliwił jej policzenia tej torebki? A gdyby byl taki obowiązek to już dawno na sklepach byłaby i cenowka i kod na te torebki. |
|
|
|
|
@patogen123
0
0
|
Wysłany: 2018-01-26, 20:55
|
|
|
Larrikol napisał/a: | umbro2010, ja przeczytałam. Przeczytałam też ustawę z 2013 roku, do której były teraz robione te zmiany i nie ma tam tego określonego. Odpowiedzi, do przytoczonych pytań to nie są zapisy ustawy |
Czy teraz sobie znasz robisz jakieś jaja?
To jest link do ustawy z 2017 roku na stronie sejmu :
https://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/1730_u.htm
Tam możesz przeczytać:
Cytat: | Art. 1. W ustawie z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz. U. z 2016 r. poz. 1863, 1948 i 2255) wprowadza się następujące zmiany:
(...)
4) w art. 8:
(...)
po pkt 15 dodaje się pkt 15a i 15b w brzmieniu:
„15a) torbach na zakupy z tworzywa sztucznego – rozumie się przez to torby na zakupy, z uchwytami lub bez uchwytów, wykonane z tworzywa sztucznego, które są oferowane w jednostkach handlu detalicznego lub hurtowego, do których zalicza się:
a) lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego o grubości materiału poniżej 50 mikrometrów,
b) bardzo lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego o grubości materiału poniżej 15 mikrometrów, które są wymagane ze względów higienicznych lub oferowane jako podstawowe opakowanie żywności luzem, gdy pomaga to w zapobieganiu marnowaniu żywności; |
|
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-01-26, 21:28
|
|
|
patogen123, no i gdzie tam jest napisane, że masz policzyć torebkę, w którą ktoś se wrzuci cukierki? |
|
|
|
|
Katee00
0
0
|
Wysłany: 2018-01-27, 00:40
|
|
|
U mnie w sklepie ludzie żeby nie płacić 25groszy za reklamówkę na potęgę pakują zakupy w zrywki . Nikt nam kasjerom nie kazał kasować za zrywki 🤔 .. nawet nie wiem pod jaki kod plu to miałabym wbijać .. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
|