urlopy |
Autor |
Wiadomość |
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2017-02-28, 14:35
|
|
|
Podpisanie planu, oznacza zapoznanie się z nim. |
|
|
|
|
szklankaaa
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 14:41
|
|
|
jak dobrze zauważyłeś mam dostęp , znaczy widzę kiedy mam zaplanowany urlop co nie znaczy że wtedy właśnie na niego pójdę i że został on naniesiony w porozumieniu ze mną ...
Wiesz jak to się odbywa? w planach urlopowych wszyscy maja naniesione urlopy , na początku roku wydaje się wszystkim dwutygodniówki czy chcesz czy nie tak by system widział że na dwutygodniówce byłeś i by nikt nie mógł się przyczepić, reszte urlopu rozpisuje się po dzień dwa gdzie popadnie również bez uzgodnienia z pracownikiem.Tak Twój urlop zostaje wydany właściwie nie wiadomo kiedy, ale nie, wiadomo, wtedy kiedy pracodawcy pasuje...
Koniec końców pracownik nie może zaplanować sobie urlopu, wakacji z dziećmi czy czegokolwiek bo nie wie kiedy na urlop pójdzie albo zostanie do niego zmuszony w terminie który mu nie odpowiada. A jak coś zaplanuje to usłyszy " ale Ty już dwa tygodnie byłeś/łaś".
[ Dodano: 2017-02-28, 14:49 ]
piivko19 napisał/a: | U nas na sklepie część osób, która ma kilka dni zaległego i wymiar 26 dni obecnego, idzie na dwutygodniówki teraz - w lutym i marcu, a także nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szli według swoich planów, czyli latem.
szklankaaa - jesteś z-cą, więc ja nie widziałbym problemu odnośnie pójścia na uw w sezonie np. letnim, to powinno być dogadane w gronie kierowników. Większa szansa na pójście na uw jest w gronie kierowników niż kasjerów - tych pierwszych jest mniej i jest to wykonalne, że każdy będzie zadowolony. Ale to zależy od KS. |
Zależy jakich sie ma kierowników , Kos-ów itd...
Nie ma urlopów w lecie , jest ZAKAZ!
A Ja sie pytam jakim prawem narzuca sie mi kiedy mam iść na urlop!
Prawo do wypoczynku jest bowiem jednym z najważniejszych uprawnień przysługującym pracownikom, które ma na celu ich regenerację (zarówno psychiczną, jak ?i fizyczną)..
Ja nie widze problemu by się dogadać , tylko z kim z Ks-em z którym nie ma dyskusji czy z dyrem który narzuca taki proceder?? |
Ostatnio zmieniony przez szklankaaa 2017-02-28, 14:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
@Skiter1991
Robot
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 15:26
|
|
|
szklankaaa napisał/a: | A Ja sie pytam jakim prawem narzuca sie mi kiedy mam iść na urlop!
Prawo do wypoczynku jest bowiem jednym z najważniejszych uprawnień przysługującym pracownikom, które ma na celu ich regenerację (zarówno psychiczną, jak ?i fizyczną).. |
Prawem kodeksu pracy, poza tym tego prawa nikt Tobie nie odbiera, jedynie(albo aż) to po prostu pracodawca ustala kiedy masz odpoczywać
szklankaaa napisał/a: | Nie ma urlopów w lecie , jest ZAKAZ! |
Jeżeli jest to miejscowość wakacyjna to nie ma się czego dziwić, jeżeli macie utargi mniejsze niż w ciągu roku to jest to po prostu chamstwo ks. |
|
|
|
|
szklankaaa
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 16:08
|
|
|
Skiter1991 napisał/a: | szklankaaa napisał/a: | A Ja sie pytam jakim prawem narzuca sie mi kiedy mam iść na urlop!
Prawo do wypoczynku jest bowiem jednym z najważniejszych uprawnień przysługującym pracownikom, które ma na celu ich regenerację (zarówno psychiczną, jak ?i fizyczną).. |
Prawem kodeksu pracy, poza tym tego prawa nikt Tobie nie odbiera, jedynie(albo aż) to po prostu pracodawca ustala kiedy masz odpoczywać
szklankaaa napisał/a: | Nie ma urlopów w lecie , jest ZAKAZ! |
Jeżeli jest to miejscowość wakacyjna to nie ma się czego dziwić, jeżeli macie utargi mniejsze niż w ciągu roku to jest to po prostu chamstwo ks. |
Pracodawca może jednostronnie narzucić termin wykorzystania urlopu tylko w dwóch przypadkach:
w okresie wypowiedzenia umowy o pracę (art. 1671 k.p.),
do końca września następnego roku kalendarzowego, następującego po roku, w którym pracownik nabył prawo do urlopu – w odniesieniu do urlopu niewykorzystanego (tzw. urlopu zaległego).
kodeks pracy może odśwież... |
|
|
|
|
@Skiter1991
Robot
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 16:13
|
|
|
szklankaaa napisał/a: | kodeks pracy może odśwież... |
„§ 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 1672.
Pracodawca może zawsze skryć się pod pojęciem tego że nie wyda pracownikowi urlopu w takim terminie jaki chce pracownik ponieważ będzie to naruszało normalny tok pracy zakładu, więc jeżeli obie strony nie mogą dojść do konsensusu to wygrywa pracodawca. |
|
|
|
|
szklankaaa
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 16:27
|
|
|
[quote="Skiter1991"] szklankaaa napisał/a: | kodeks pracy może odśwież... |
„§ 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 1672.
Pracodawca może zawsze skryć się pod pojęciem tego że nie wyda pracownikowi urlopu w takim terminie jaki chce pracownik ponieważ będzie to naruszało normalny tok pracy zakładu, więc jeżeli obie strony nie mogą dojść do konsensusu to wygrywa pracodawca.[/quot
owszem może ale musi to udokumentować
i ja Ci życze takiego pracodawcy,takiego który wnioski urlopowe podpisuje za Ciebie i innych pracowników. Empatii choć troszke |
|
|
|
|
+marta1
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 17:30
|
|
|
szklankaaa, jeśli godzisz się na to by Twój pracodawca podpisywał za Ciebie wniosek urlopowy to do kogo masz żal o to że jest tak jak jest ? Często jest tak że sami jesteśmy po części winni tego co się dzieje na sklepie . |
|
|
|
|
szklankaaa
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 17:40
|
|
|
marta1 napisał/a: | szklankaaa, jeśli godzisz się na to by Twój pracodawca podpisywał za Ciebie wniosek urlopowy to do kogo masz żal o to że jest tak jak jest ? Często jest tak że sami jesteśmy po części winni tego co się dzieje na sklepie . |
nie mam do nikogo żalu, tylko nie wiemy co z tym zrobić by nikt nie ucierpiał i dało sie pracować w miare spokojnie ,bo problem dotyczy nie tylko mnie ale wszystkich pracowników.
Niektórzy w tej firmie mają też rodziny, dzieci i swoje prywatne życie ... |
|
|
|
|
@Skiter1991
Robot
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 18:06
|
|
|
szklankaaa, wystarczy głupi wpis w pamiętnik i jest udokumentowane, poza tym jeżeli chodzi o moich podwładnych to mam do nich bardzo dużo empatii i w 95% przypadków dostają urlopy i wolne wtedy kiedy chcą, a ja od nich wymagam że kiedy to ja będę w potrzebie to oni mnie poratują, polecam bo działa w 100%
Poza tym dlaczego masz szanować przełożonych i patrzeć na nich skoro oni nie szanują Ciebie? Jeżeli ktoś by coś za mnie podpisał i to jeszcze na moją niekorzyść to dyscyplinarka to najmniejszy wymiar kary. |
|
|
|
|
szklankaaa
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 18:16
|
|
|
Skiter1991 napisał/a: | szklankaaa, wystarczy głupi wpis w pamiętnik i jest udokumentowane, poza tym jeżeli chodzi o moich podwładnych to mam do nich bardzo dużo empatii i w 95% przypadków dostają urlopy i wolne wtedy kiedy chcą, a ja od nich wymagam że kiedy to ja będę w potrzebie to oni mnie poratują, polecam bo działa w 100%
Poza tym dlaczego masz szanować przełożonych i patrzeć na nich skoro oni nie szanują Ciebie? Jeżeli ktoś by coś za mnie podpisał i to jeszcze na moją niekorzyść to dyscyplinarka to najmniejszy wymiar kary. |
..i o tym mówie... opieka na dziecko hue hue o zwolnieniach nie wspomne, uż nikt nie bierze ,nie dostałam nawet gdy zmarła mi matka bo zechciało jej sie zejść na koniec kwartału ;( tylko kurde coś w zamian by sie przydało. Nie wymagam bóg wie czego tylko jednego odpoczynku wtedy kiedy naprawde potrzebuje...
ps. tylko co w przypadku gdy taki standard narzuca dyrektor?? |
|
|
|
|
@Skiter1991
Robot
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 18:32
|
|
|
Zwolnić się i znaleźć inna pracę, naprawdę stawiać pracę nad swoją matke podchodzi pod pracoholizm. |
|
|
|
|
+marta1
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 4494
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 18:39
|
|
|
a dyrektor to kto ? bóg ? Zacznij od ks on jest Twoim bezpośrednim przełożonym , skoro dzieją się takie rzeczy to coś tu jest nie tak .
p.s. i nie wierzę że taki standard narzuca dyrektor |
|
|
|
|
szklankaaa
0
0
|
Wysłany: 2017-02-28, 19:15
|
|
|
marta1 napisał/a: | a dyrektor to kto ? bóg ? Zacznij od ks on jest Twoim bezpośrednim przełożonym , skoro dzieją się takie rzeczy to coś tu jest nie tak .
tak się dzieje w całym rejonie z tego co mi wiadomo, kierownicy na gwałt wydają urlopy z początkiem roku, nie pytając nikogo o zdanie.Ja wszystko rozumiem , nie chcemy całego urlopu i dat narzucić Ks-owi bo oczywiste jest że w pewnym momencie musiałby zamknąć sklep.Chcemy móc sobie coś zaplanować, tym bardziej że plany urlopowe owszem są tylko nikt nie dostał tego do podpisania, nikt z nikim niczego nie konsultował a np. w moim przypadku widze jak ten plan urlopowy ulega co chwile zmianie, widze że w planach mam sierpień ok dobrze może być ,coś sobie planuje , a faktycznie poszłam w lutym (w planach to nie było ujęte)z info zwrotnym że więcej o dwa tygodnie nie proś.
Ks mówi że ma związane ręce ,narzucił im taki system dystrykt i musi sie do tego dostosować( miejscowością turystyczną nie jesteśmy) . |
|
|
|
|
@piivko19
Stanowisko: kadry
0
0
|
Wysłany: 2017-03-01, 08:27
|
|
|
szklankaaa napisał/a: | marta1 napisał/a: | a dyrektor to kto ? bóg ? Zacznij od ks on jest Twoim bezpośrednim przełożonym , skoro dzieją się takie rzeczy to coś tu jest nie tak .
tak się dzieje w całym rejonie z tego co mi wiadomo, kierownicy na gwałt wydają urlopy z początkiem roku, nie pytając nikogo o zdanie.Ja wszystko rozumiem , nie chcemy całego urlopu i dat narzucić Ks-owi bo oczywiste jest że w pewnym momencie musiałby zamknąć sklep.Chcemy móc sobie coś zaplanować, tym bardziej że plany urlopowe owszem są tylko nikt nie dostał tego do podpisania, nikt z nikim niczego nie konsultował a np. w moim przypadku widze jak ten plan urlopowy ulega co chwile zmianie, widze że w planach mam sierpień ok dobrze może być ,coś sobie planuje , a faktycznie poszłam w lutym (w planach to nie było ujęte)z info zwrotnym że więcej o dwa tygodnie nie proś.
Ks mówi że ma związane ręce ,narzucił im taki system dystrykt i musi sie do tego dostosować( miejscowością turystyczną nie jesteśmy) . |
Jak dla mnie, skoro nie jesteście miejscowością turystyczną to jest to zła wola ks'a, jeśli się chce to można to ogarnąć. |
|
|
|
|
gosiulka
0
0
|
Wysłany: 2017-03-09, 15:15 urlop
|
|
|
witam
jest prawda godziny w zaznaczonym dniu jakim jest niedziela schodzi z limitu urlopu jest myk mozna wstawic uw w niedziele w biedronce koszmar ;( |
|
|
|
|
|