To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Ostatnie wydarzenia - Odpiek pieczywa

realistka - 2013-01-29, 18:36

Ja ostatnio to sama kupuję co mi jest potrzebne-długopisy,taśmy klejące,zszywki do zszywacza,a czasami ręczniki jak braknie,a brakuje bo idą jak diabli,przecież szyby wiecznie urąbane w taką pogodę,chyba będę musiała zabrać z domu stare prześcieradło do czyszczenia bo nie wyrobimy 8)
marta1 - 2013-01-30, 10:01

no piec to chyba wszędzie stoi na sklepie...no bo gdzie ma stać ?
realistka - 2013-01-30, 19:10

Cytat:
no piec to chyba wszędzie stoi na sklepie...no bo gdzie ma stać ?


W mniejszych sklepach ma stać w wyznaczonym miejscu na magazynie-przynajmniej tak słyszałam ;)
Nam w końcu Sanepid wydał zezwolenie,nawet już nie przyjechała :D i pieczemy,co prawda nie mamy takiej wprawy ale początki są z reguły trudne. W związku z tym mam pytania do tych Biedroneczek,które wypiek mają opanowany:
-przy wkładaniu do nagrzanego pieca i zamknięciu drzwi temperatura zaczyna szybko spadać,a potem rośnie-to chyba normalne-dobrze myślę?
-czy wieczorem możemy wyłożyć na blachy pieczywo i zamknąć wózek co by ranna zmian tylko włożyła do pieca? (mam na myśli bagietki i bułki z dynią bo rogaliki i ciastka to do rana by się chyba rozmroziły na amen,zresztą czas odmrażania mają 15min)
Jak macie jakieś sugestie albo dobre rady będę wdzięczna :em29:

Mała82 - 2013-01-30, 20:01

My zawsze wykładamy na wózek pieczywo dla rannej zmiany, żeby nie musieli rano biegać z językami na brodzie
realistka - 2013-01-30, 22:08

A w niedziele też pieczecie? Bo u nas w taki dzień słaby ruch.
lokii - 2013-01-30, 23:39

wypiek caly czas w niedziele tez
pieczywo ktore ma termin rozmrazania wystarczajaca dlugi przygotowujemy wieczorem dla rannej zmiany i zamykamy w wozku piekarniczym
pieczywo po ostudzeni przekladamy recznie do ekspozytorow klapke zamykamy po uplywie 10 min do tego czasu otwarta
wg procedury piec myjemy 3 razy w tyg chyba ze wymaga czescie a wg zalecenia firmy dostarczajacej piec tylko raz na tydz narazie nie wiadomo kto ma racje czekamy na info

nn79 - 2013-01-31, 11:22

W jaki sposób transportujecie upieczone pieczywo do ekspozytorów?

Jak kształtują się u Was PLki z tego odpieku?

fruzia1 - 2013-01-31, 18:12

My przewozimy pieczywko w wózkach piekarniczych i przekładamy do ekspozytorów ręcznie, a pl-ki mamy niewielkie bo pieczywko sprzedaje się super poza tym nauczyłyśmy się już wieczorem piec tyle ze mało nam zostaje , mniej więcej wiemy ile się sprzedaje od 17-18 bo mamy stałych klientów. Wieczorkiem szykujemy pieczywko dla pierwszej zmiany zeby szybciutko mogli upiec dla potrzebujących z ranka klientów
marta1 - 2013-02-01, 09:07

to macie wszystko obcykane :) ciekawe jak u nas będzie narazie wszyscy pytają kiedy ruszamy z pieczeniem bo piec stoi ale nic się nie dzieje,....
Anonymous - 2013-02-01, 13:39

Dobrze rozumiem, to pieczywo nie świeże, a z mrożonek?
kluq - 2013-02-01, 14:24

Świeżo rozmrożone i u pieczone :P
Anonymous - 2013-02-01, 17:30

Jednym słowem luksus. Wniosek jeden - nawet na świeżo upieczone nie ma się co kusić.
Anonymous - 2013-02-01, 17:34

A myslisz, ze w innych marketach, gdzie maja świeże pieczywo, to jest wlasnej produkcji? Kto by te ciasta zagniatal, a co wiecej gdzie? Piekarni z magazynu to my na pewno nie zrobimy. Owocow przekrajac nie mozna, bo przepisy sanepidu zabraniaja, a moze pozwola na stole na odpisy drozdzowki zagniatac?
Anonymous - 2013-02-01, 18:43

Gdyby takie mini piekarnie powstały w nowych Biedronkach prędzej uwierzyłabym w zaplecze do przygotowania wypieków od podstaw, w przypadku wydzielenia klitek na piece raczej trudno się tego spodziewać i wiadomo, że w samej Biedronce ich przygotowanie ogranicza się do pieczenia. Raczej spodziewałam się dostaw przygotowanego do wypieku ciasta od współpracujących piekarni. Ale widzę, że zbyt wiele oczekiwałam ;)


Teraz przyznam, że jestem ciekawa jak to wygląda np. w Lidlu. Mają większe zaplecza, widoczne z sali sprzedaży. Nigdy nie przyglądałam się, ale jak czasu na samodzielne upieczenie nie było, to czasem biorę ich chleby. Całkiem fajnie przygotowane, do pakowania nie dają worków, więc wygląda to profesjonalnie, a jak jest w rzeczywistości pewnie się nie dowiem ;)

Anonymous - 2013-02-01, 18:48

tez lecą na mrożonkach :) przykro mi


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group