Praca w Biedronce - Wypiek Pieczywa
darkmack - 2013-12-05, 08:48 Temat postu: Wypiek Pieczywa Siemka
Ostatnio na mojej Biedronce jest piec świetna sprawa moim zdaniem. Pieczywo smaczne.
Tylko żadnego praktycznie szkolenia nie mieliśmy, nawet tej książki nie mogę przeczytać bo jest przy piecu, a wiadomo jak się zaczyna pracę to nie ma czasu przeglądać książkę
Chciałbym by ktoś podał najważniejsze zasady w punktach czyli ::
Co rozmnażamy na noc, w tych dwóch wózkach czy w jednym ?
Rozmnażamy produkty na magazynie ? Czy w chłodni na magazynie?
Gdzie wpisujemy rozmnażanie produktów? przy piecu ? czy przy lodówce z mrożonymi ciastami?
Pieczemy na tych pustych blachach? czy należy nałożyć na te blachy ten papier ?
Będę wdzięczny za każdą dobrą wypowiedz
Uprzedzając pytania co do szkolenia, to dostałem odpowiedz masz obrazki na piecu i listę ile minut co się rozmraża i tyle koniec szkolenia - Uwielbiam tych kierowników
marta1 - 2013-12-05, 08:57
na noc rozmrażamy chleby , duży wózek lekkie mały ciężki , rozmrażamy wg. podręcznika w miejscu do tego przeznaczonym (gdzieś na magazynie nie wiem gdzie to jest u was ), wpisujesz gdzie chcesz oby tylko na odpowiednim druku i tak żeby wszystko grało ,nasze blachy już sa stare więc na każdą kładę papier ale jak masz nowe blachy to pod chleb , bułkę z dynią , korzenną , katalońską nie musisz ...a jeżeli chodzi o podręcznik wypieku to poproś kierownika i zabierz do domu tam sobie poczytasz ...
kostuch - 2013-12-05, 21:26
A kiedy odgrzewacie niesprzedany chleb alpejski? Bo MY po co drugi dzień
DarkSide - 2013-12-05, 21:35
kostuch, haha dobre :D
stoneczka - 2013-12-05, 21:39
bułek , bagietek i francuskich często wcale nie rozmrażamy, ładnie sie wypieką i bez tego, ale na druku musi być ok
etaba - 2013-12-07, 15:48
Nie można niczego odgrzewać- u nas jest to bardzo ważna zasada.
[ Dodano: 2013-12-07, 15:49 ]
Wszystko nie sprzedane idzie w PL
kostuch - 2013-12-07, 21:12
etaba napisał/a: | Wszystko nie sprzedane idzie w PL |
tzn. w Polskę???
ontakisam - 2013-12-07, 21:34
Nie tylko u Was etaba,
Przecież odgrzewanie pieczywa to łamanie procedury..A wiemy co się z takimi dzieje.
alexxx21 - 2013-12-08, 13:13
ktoś kto kupi odgrzewane pieczywo to szybko się zrazi i więcej nie kupi, ja bym już nie kupiła jak by mi się stary chleb odgrzany trafił...dlatego kupuje u siebie bo u nas jest to surowo zabronione, a PL na pieczywo wypiekane codziennie wynosi koło 20zł bo pod wieczór już staramy się nie wypiekać dużo lepiej jak zabraknie przez pół godziny przed 21 niż ma zostać...
Coccinella - 2013-12-11, 06:52
Hej, pracuję zaledwie miesiąc ale cośtam zdążyłam się już dowiedzieć;) Spróbuję odpowiedzieć, a w razie czego bardzo proszę o poprawki ze strony doświadczonych pracowników;)
-Teoretycznie ciastka/snacki (te na słodko+kapuśniaki) powinny się 20min(?) rozmrażać, bułki/bagietki i chlebki nie są w sumie mrożone i mogą być poza chłodnią do 12godzin(??).. U nas, za dnia, na bieżąco wkłada się wszystko do pieca prosto z chłodni/mroźni, bo jak napisała Stoneczka-wszystko się ładnie wypieka;) A na noc szykujemy 1 wózek: bułki/bagietki na dole i chleby lekkie na górze, wózek zostawiamy w chłodni do rana i tyle;p
-Wpisy z tego co widzę, uzupełniane są w tzw "wolnej chwili";)
-Pergamin kładziemy pod ciastka/snacki i pod bagietki czosnkowe bo się przyklejają, a pod chleby i bułki nie trzeba.. I jeszcze mówiono, żeby przy wypieku ciastek, blachy z kapuśniakami dawać na samej górze, żeby słodkie ciacha nie przesiąkły zapachem kapusty;)
aa no i ciastka, croissanty i kapuśniaki układamy w większych odstępach, żeby się ładniej wypiekły i nie pozlepiały:D
Nie wiem czy pomogłam, mam nadzieję, że przynajmniej nie narobiłam szczególnych błędów merytorycznych;)
Pozdr;)
markmarcin26 - 2013-12-11, 14:01
bułki i bagietki oraz chleby mogą być trzymane do 36 h od wyjęcia z zamrażarki, natomiast bagietka z czosnkiem jest traktowana teraz jak ciastka i ma tylko 30m od rozmrożenia. reszta ok .pozd
madziusi4a - 2014-04-23, 21:57
Wiecie moze ile sie miesci rogalikow croisant w kartonie?
DarkSide - 2014-04-23, 22:36
madziusi4a, zapytaj ks lub zks to Ci powie, czyżbyś nie chcący rozmroziła ?
Anonymous - 2014-04-24, 11:39
Nie trzeba nikogo pytać, na opakowaniu jest napisane
|
|
|