Pierwsze dni w pracy... - Podział obowiązków
Pacikowski - 2012-04-16, 15:38 Temat postu: Podział obowiązków Heja.Jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie podziału obowiązków w pracy w biedronce.Chiałbym widzieć DOKŁADNIE jak to wygląda czyli:
1.ile dni w tygodniu siedzi się tylko na kasie ,a ile tylko poza nią?
2.Ile dni w tygdoniu siedzi się w ciągu dnia po trochę na kasie i po trochę przy rozładowywaniu dostaw
3.Ile najwięcej dni pod rząd siedzieliście tylko na kasie a ile najwięcej dni pod rząd tylko przy układaniu towaru itp.
4.Początkujący pracownik siedzi z reguły cały czas tylko na kasie czy to prawda? i przez jaki okres?
Zapewne większość z was odpowie na te pytania TO ZALEŻY,więc zapytam jasno nie mówcie mi że raz na kasie a raz przy układaniu,tylko ILE TAK PRZECIĘTNIE W CIĄGU TYGODNIA DNI SPĘDZACIE NA KASIE A ILE PRZY UKŁADANIU TOWARU.
I jeszcze jedno-nigdy nie pracowałem na kasie,jedynie w markecie trochę większym od biedrony na stoisku z mięchem,serami itp. i nawet jak była kolejka to nie stresowałem się jakoś zbytno tylko przyśpieszałem żeby się wyrobić.po pracy nie szumiało mi w uszach,nie byłem wycieńczony,padnięty itp. Więc mam pytanie-jak jest na kasie? czy to bardzo stresująca robota? czy nie boli was łeb od tego ciągłego pikania? czy nie przeraża was wizja tego że trzeba siedzieć i cały czas kasować,i cały czas to pikanie,i cały czas kolejka która w ogóle się nie zmniejsza i tak cały czas przez 8 godzin? czy myślice że robota na kasie jest cieższa niż tak którą miałem na stoisku z mięchem? lżejsza czy powównywalna?
DarkSide - 2012-04-16, 16:47
Pacikowski, jako nowa osoba będziesz częściej na kasie po to żeby się wdrożyć szybko.
Pacikowski napisał/a: | 1.ile dni w tygodniu siedzi się tylko na kasie ,a ile tylko poza nią?
2.Ile dni w tygdoniu siedzi się w ciągu dnia po trochę na kasie i po trochę przy rozładowywaniu dostaw
3.Ile najwięcej dni pod rząd siedzieliście tylko na kasie a ile najwięcej dni pod rząd tylko przy układaniu towaru itp.
4.Początkujący pracownik siedzi z reguły cały czas tylko na kasie czy to prawda? i przez jaki okres? |
Kasy nie unikniesz, a widzę że się obawiasz jej :rool:
malenstwo20088 - 2012-04-16, 16:53
Pacikowski, Jesli przeraża ciekasa i pikanie to myslę ze inny zawód będzie bardziej dla Ciebie odpowiedni .... musisz sie z tym liczyc ze 80% swojej pracy spędzisz na kasie a napewno na początku bo zawsze świeżaki na kasie są sadzani
gregori0708 - 2012-04-16, 17:03
no w biedronce niestety kasa jest nie unikniona więcej będziesz na niej jak na sklepie ale szybko się nauczysz nawet jak nie miałeś z nią wcześniej do czynienia.... a nie ma czegoś takiego ze dzień bez siedzenia na kasie a jeśli jest to baaarrrdddzo rzadko .....a co do nowych to fakt czesto siadaa na 1 ;] ;] ;]
Anonymous - 2012-04-16, 17:30
a co do nowych to fakt czesto siadaa na 1 ;] ;] ;][/quote]
ewentualnie teraz na ostatniej bo dużej różnicy nie ma hehehe a co do siedzenia na kasie to nie uniknione i nie ma podziału kto ile na sklepie czy na kasie itd... :nie: a jako nowy zapewne kasa bedzie na pierwszym miejscu dopiero później sklep :eee:
Pacikowski - 2012-04-16, 18:03
sorry ale prosiłem O KONKRETNE ODPOWIEDZI NA MOJE KONKRETNE PYTANIA ZADANE W PIERWSZYM POŚCIE byłbym wdzięczny za DOKŁADNE odpowiedzi i odpowiedź jak wam się pracuje na kasie
.
ona1969 - 2012-04-16, 18:18
a ja lubię siedzieć na kasie-nie przeraża mnie już nawet 1 a pracuję w Biedronce zaledwie 9 m-cy.Pozdrooooooooooooooo
Anonymous - 2012-04-16, 18:57
Pacikowski napisał/a: | sorry ale prosiłem O KONKRETNE ODPOWIEDZI NA MOJE KONKRETNE PYTANIA ZADANE W PIERWSZYM POŚCIE byłbym wdzięczny za DOKŁADNE odpowiedzi i odpowiedź jak wam się pracuje na kasie
. |
A co nie dokładnego napisaliśmy?? samą prawdę nie licz że będziesz tylko na kasie czy na sklepie nie da sie tego określić tak precyzyjnie jakbyś chciał :nie: raz siedzisz wiecej na kasie raz biegasz na sklepie ot co, a co do kasy to nie gryzie i nie jest źle tylko częsty problem to brak drobnych i klienci z rana po 2 bułki płacacy seteczką ale ogólnie przynajmniej ja nie narzekam a jako nowy zapewne więcej czasu na początku spędzisz na kasie by się wyuczyć :rool: Pozdrawiam i mam nadzieję że Cię satysfakcjonuje taka odpowiedź >:D
DarkSide - 2012-04-16, 19:04
Pacikowski, mam wrażenie że chodzi Ci tutaj o co innego -.-
malenstwo20088 - 2012-04-16, 19:42
kasa od 7- ok.13,30 w tym czsie przerwa 15min.
Anonymous - 2012-04-16, 19:57
cały czas siedzę "na kasie" i nawet nie mam kiedy jej wydawać
nn79 - 2012-04-16, 20:14
malenstwo20088 napisał/a: | Pacikowski, Jesli przeraża ciekasa i pikanie to myslę ze inny zawód będzie bardziej dla Ciebie odpowiedni .... musisz sie z tym liczyc ze 80% swojej pracy spędzisz na kasie a napewno na początku bo zawsze świeżaki na kasie są sadzani |
Co wy piszecie.
Zgodnie z nowymi założeniami i programem szkoleniowym kasjer najpierw poznaje sklep (wykłada towar i sprząta kartony itp.) W międzyczasie siada na dalszą kasę, kasuje, a nad nim ma stać osoba, która się nią "opiekuje" i na bieżąco tłumaczy i podpowiada. Dopiero po szkoleniu można posadzić taką osobę na jedynkę.
Ja na takie coś się nie załapałam, ale szkoliło się tak parę osób u nas.
Od razu powiem, ze zmiany tak są ustalane, żeby szkolenie nie było zbyt dużym obciążeniem, a osoby towarzyszące się zmieniają (nudno stać nad głową, gdy robota czeka;)).
Pacikowski nie przejmuj się. Najpierw się upewnią, czy możesz usiąść na 1 kasę
Co do podziału pracy na kasę/sklep, to zależy jak duża jest biedrona. Są sklepy, ze oprócz "1" na kasę lata jeden czy dwóch kasjerów. Są też sklepy, że non stop chodzą 3 kasy.
Do tego są sklepy, które mają swoich "jedynkowców", a są takie jak mój, że jesteśmy sadzani na tyle sprawiedliwie, na ile się da.
Jeżeli do tej pory pracowałeś na jednym dziale, to tutaj trzeba się przestawić na pracę przerywaną Czasem zanim coś zrobisz, to kilka razy na kasę biegasz
Witamy w szeregach i powodzenia
Pacikowski - 2012-04-16, 21:46
no nie satysfakcjonują mnie wasze wypowiedzi,może dla ułatwienia odpowiedzcie według poniższego schematu jak wygląda dzień pracy u mnie było tak 6:00 zaczynam prace wykładamy z chłodni wszystkie mięsa i garmażerkę co zajmuje tak z 1.5 godziny o 7:30jedna osoba iidzie myć pojemnikiz których wyciągane było mięcho co zajmuje jakąś godzinę półtorej (ze 20-30 pojembików do umycia) od 8:00 otwierają sklep więc jak już pojemniki umyte to dołączam obsługiwać klientów w międzyczasie uzupełnia się brskującą harmażerkę i mięso i o 14 fajrant. w przypadku 2 zmiany około 20 ktoś chodzi i zamista podłogę na dziale potem zmywa około 21 myje się pomału maszyny do krojenia za pietnaście 22 już wszystko jest w sumie umyte punkt 22 ayjeżdza sie paleciakiem wkłada mięso do pojembików garmzażerkę do chłodni a paleciak z mięchem odstawia do chłodni i góra 22.15 fajrant.TERAZ WASZA KOLEJ
Anonymous - 2012-04-16, 21:55
A w Biedronce zaczynasz prace np 6.00 albo 6.30, towar Ci zjezdza miedzy 6.00 - 9.00 czasami pozniej, sciagasz towar z tira, a w miedzyczasie dosiadasz na kase, jak jest taka potrzeba. Pozniej rozkladasz towar w odpowiedniej kolejnosci, a w miedzyczasie dosiadasz na kase, na koniec porzadkujesz sklep, a w miedzyczasie dosiadasz na kase. czy Ty chcesz, aby ktos Ci nakreslil konkretne godziny, w ktorych siedzisz na kasie, a kiedy nie? Czegos takiego u nas nie ma. jednego dnia bedziesz siedzial 8 godz, a innego 2. I nie ma mozliwosci, ze robisz jedno i nie siadasz na kase, chyba, ze nie dostaniesz kasetki.
jagodak - 2012-04-16, 22:05
Dobra to teraz tak, tylko czytaj uważnie, w naszej firmie wszystko działa według ustalonych schematów, ale tak naprawdę podział obowiązków w czasie zmiany, zależy tylko od prowadzącego zmianę. Napiszę jak to wygląda u mnie.
Poranna zmiana
6.30-6.40 rejestracja czasu pracy w programie OHR, liczenie kasetek, określenie piorytetów czyli najważniejszych rzeczy które musimy danego dnia zrobić, ustalenie kto siedzi na której kasie i kto się zajmuje jakim stoiskiem czyli o/w, pieczywo lub nf
6.40-07.00 Zalogowanie się na kasie, kasjer z kasy 1 zostaje na lini kas, zbiera raporty dobowe, dokłada rolki na wszystkie kasy, uzupełnia podajniki z papierosami na wszystkich kasach, sprawdza czy są dostępne foldery. W tym czasie 1 kasjer wykłada pieczywo, 1 kasjer wyjeżdża kontenerem
7.00 OTWARCIE SKLEPU
7.00-14.00 Trzymamy się ustalonych priorytetów i każdy wykonuje swoje zadania, ja kontroluje ich wykonanie i przekazuje info zwrotne kasjerom.
Co jest najważniejsze na 1 zmianie>Rozłożenie towaru i sukcesywne kartonowanie sklepu, tak żeby około 14 sklep był w najważniejszych strefach uporządkowany.
Zmiana popołudniowa
14-14.10- rejestracja czasu pracy w programie OHR, liczenie kasetek, określenie piorytetów czyli najważniejszych rzeczy które musimy danego dnia zrobić, ustalenie kto siedzi na której kasie i kto się zajmuje jakim stoiskiem czyli o/w, pieczywo lub nf, staram się zawsze uzyskać od kasjerów z 1 zmiany informację co na swojej zmianie robili i co jest do zrobienia, aby móc przekazać 2 zmianie najważniejsze informacje. Zmiana kasjerów na sklepie
14.10- 20.59 - Praca na sklepie i kasie według ustalonego planu.
21.00- zamknięcie zmiany, zakupy pracownicze, rozliczenie zmiany
21.10- Rozdzielnie zadań po rozliczeniu kasjerów, u mnie zazwyczaj kasjer z kasy nr. 1 myje sklep, żeby mógł się rozruszać po ośmiu godzinach na kasie.
22.00- rejestracja czasu w programie ohr, zakończenie pracy.
Teraz już rozumiesz?
|
|
|