Prawa pracownika

Porzucenie pracy

Nieco mniej przyjemny ale i intrygujący przynajmniej mnie temat.

Czy były u was na sklepach jakiekolwiek przypadki porzucenia pracy przez kogoś z kasjerów lub co gorsza ZKS/KS?
Ja ze swojego miasta znam 2: jeden dotyczył kasjera któremu przy wykładaniu towaru z chłodni poleciały na klientów paletki z jogurtami opryskując i brudząc ubranie 2 klientów sklepu. Po tej akcji poszedł na socjal przebrać się bez zgody prowadzącego zmianę i wyszedł ze sklepu nie odbijając się. Potem 2 nieusprawiedliwione nieobecności, gdy na sklep przyjechał KR ten podjął decyzję o nieprzedłużeniu umowy o pracę bo aktualna mu się kończyła i do końca miał około 3 tygodnie. Może był zbyt łaskawy nasz ówczesny KR...
Drugi mi znany przypadek porzucenia pracy dotyczył 2 dopiero co zatrudnionych osób. Następnego dnia po zatrudnieniu dwójka nowych kasjerów przyszła normalnie do pracy, potem kontakt już trzeciego dnia się urwał. Po UWAGA miesiącu czasu owa dwójka kasjerów (bardziej: niedoszłych kasjerów) przy stanie coś koło 20 absencji NN, została rozwiązana umowa o pracę bez wypowiedzenia. Nie przynieśli nawet wypowiedzień.
Sortuj: 12 komentarzy

Komentarze