Otwarty przez: DarkSide 2012-06-29, 23:01 |
Dania gotowe |
Autor |
Wiadomość |
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2012-06-29, 21:31
|
|
|
skazany24, takie coś
jest pakowane w czarnym opakowaniu i powinno znajdowac sie przy krokietach |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-29, 21:34
|
|
|
Fajnie znasz asortyment sklepu |
|
|
|
|
@Blondi86
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 01 Lis 2010 Posty: 787
0
0
|
Wysłany: 2012-06-29, 21:37
|
|
|
katmro88 napisał/a: | Mój mąż zachwyca się kotletem z ryżem i marchewką, spaghetti oraz plackami po węgiersku.
Pyszna też jest pizza z pieca kamiennego. |
To macie placki po węgiersku ? kurcze a u nas nie ma takich dobroci |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2012-06-29, 21:38
|
|
|
Cytat: | Fajnie znasz asortyment sklepu |
zboczenie zawodowe
Blondi86 napisał/a: | To macie placki po węgiersku ? |
U Nas też niema Ale takie wyroby to wolę mojej żony :D |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-29, 21:45
|
|
|
DarkSide napisał/a: | Cytat:
Fajnie znasz asortyment sklepu
zboczenie zawodowe |
DarkSide, to byla ironia skierowana do skazanego a placki po wegiersku podobno najlepsze sa moje hehe
Moze jej chodzilo o te ziemniaczane z paczki polane leczo |
|
|
|
|
@Blondi86
Stanowisko: kasjer
Dołączyła: 01 Lis 2010 Posty: 787
0
0
|
Wysłany: 2012-06-29, 21:53
|
|
|
moje placki po węgiersku też są ponoć najlepsze :D |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
|
|
|
|
skazany24 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-30, 15:07
|
|
|
przeciez to sa pyzy:p |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2012-06-30, 15:58
|
|
|
skazany24, odróżnij pyzy od kulek na parze :rool: |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
skazany24 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-30, 16:38
|
|
|
to sa pyzy na parze:p |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2012-06-30, 16:44
|
|
|
skazany24, nie nerwicuj mnie...
tak wyglądają twoje pyzy z mięsem
|
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
skazany24 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-30, 17:07
|
|
|
bo zaraz pojde ci zrobic zdjecie pyz na parze;p w poznaniu to sa pyzy to nie slask;p. NIE MOWIE O PYZACH MROZONYCH Z MIESEM. |
|
|
|
|
DarkSide
Stanowisko: były pracownik
Dołączył: 22 Sty 2011 Posty: 3461 Skąd: Polska
0
0
|
Wysłany: 2012-06-30, 17:09
|
|
|
skazany24, ale to się właśnie nazywa kluski na parze, i w całej polsce tak jest tylko nie u Was pyrki |
_________________ Życie bez biedronki jest możliwe a do tego wspaniałe!!! |
|
|
|
|
skazany24 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-30, 17:13
|
|
|
Pyzy (inaczej kluchy na łachu) -
drożdżowe kluski w kształcie i
wielkości bułki, gotowane na
parze, podawane do mięs i
sosów. W innych regionach
Polski nazywane są
pampuchami.Pyzy drożdżowe – kluski z
ciasta drożdżowego z
dodatkiem soli gotowane na
parze; tradycyjne polskie danie.
W różnych regionach Polski są
podawane z różnymi
dodatkami, noszą też różne
nazwy.
W Poznańskiem (kluchy z
łacha, kluchy na lumpie) ciasto
na nie robi się z wody, mąki,
drożdży, doprawione solą i
cukrem. Wyrobione ciasto
formuje się w spłaszczone kule,
które następnie gotuje się
około 5 minut na parze.
Tradycyjnie polegało to na
obwiązaniu garnka z wodą
fragmentem niezbyt napiętego
kawałka płótna, na który
układało się pyzy (stąd nazwa
"z łacha"), całość zaś
przykrywało się pokrywką. Pyzy
drożdżowe wraz z modrą
kapustą i pieczoną kaczką z
jabłkami stanowią typowy dla
poznańskiego uroczysty obiad.
W Kaliskiem (pyzy, parówki,
pampuchy) ciasto na pyzy
przygotowuje się z zaczynu
drożdżowego z dodatkiem
mleka, cukru i mąki
wyrabianego z mąką, jajami,
masłem i dodatkiem soli.
Tradycyjnie podaje się je do
pieczonego schabu i słodko-
kwaśnej zasmażanej białej
kapusty lub nadziewane
owocami z topionym masłem,
cukrem i cynamonem.
Na Górnym Śląsku (buchty)
podawane są zazwyczaj z
jagodami, powidłami,
wieprzowiną, kapustą kiszoną
lub polane topionym masłem i
posypane cukrem. |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-30, 20:58
|
|
|
Wątpie, zeby w kazdym regionie inaczej nazywali gwara produkty dostepne w calej polsce. Skoro u mnie sa kluski i na ślasku są kluski, to watpie, zeby na region skazanego specjalnie dawali pyzy... |
|
|
|
|
|