zwolnienie a ciaza |
Autor |
Wiadomość |
qweerty [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-09-11, 21:14
|
|
|
beatqa napisał/a: | Alice Dj napisał/a: | mam podobny problem umowe mam do grudnia 2015
jestem w ciazy - jeszcze pracuje bo boje sie isc na l4
do grudnia chyba jednak nie dociągne - no nie dam rady na bank a i ciaza bedzie widoczna
boje sie ze przedluza mi tylko do porodu a potem siooo ...
pracuje juz sporo w tej firmie -teraz mialabym umowe na czas nieokreślony |
kobieto, niezależnie od tego czy pójdziesz na zwolnienie dziś czy w grudniu umowę i tak dostaniesz do porodu (chyba że taki świetnyz, niezastąpiony z Ciebie pracownik to dostaniesz następna umowe). Jak sobie wyobrażasz pracę w markecie będąc w cciąży? Wiesz ile wolno Ci dźwigać, jakie są przepisy? A pomyślałam do kogo będziesz miała pretensję jak co stanie ssię Tobie albo jak poronisz? Nie zastanawiaj sięttylko marsz na zwolnienie. |
ALICJA DJ POWIEM TAK, UMOWA DO DNIA PORODU, ALE JAK POTEM STRACISZ PRACĘ , TO I TAK OD 2016 WCHODZI USTAWA ,ŻE DOSTAJESZ PRZEZ 12 MIES PO 1000 ZŁ NA MACIERZYNSKIM |
|
|
|
|
@kluq
Stanowisko: centrum dystrybucyjne
0
0
|
Wysłany: 2015-09-11, 21:27
|
|
|
Przecież ona macierzyński dostanie na normalnych zasadach więc jej ten 1000 nie obowiązuje
Ten 1000 to pomoc dla bezrobotnych i tych od umów śmieciowych co teraz na macierzyński szans nie mają żadnych |
_________________ Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm |
|
|
|
|
@misia27
Stanowisko: kasjer
0
0
|
Wysłany: 2015-09-12, 11:47
|
|
|
Prawda lepiej zgłosić od razu ze jest się w ciąży niż żałować jak poronisz |
_________________ Wszystko zależy od nas samych |
|
|
|
|
~Alice Dj
0
0
|
Wysłany: 2015-09-12, 13:33
|
|
|
wiec tak - to jest 6tc - wizyte u gina mam pod koniec wrzesnia i tak na chwile obecna gin nie potwierdzi ciazy -zrobi to dopiero jak zobaczy bijace serce -wiec dopiero wtedy wyda zwolnienie ...
pozatym przyslugiwac mi bedzie zasilek macierzynski -ale juz urlop maciezynski nie ...
jesli oczywiscie nie przedluza ze mna umowy ...
kurcze a ja sie tak starałam --- chodzilam solidnie do pracy /zadnych uz nie brałam - zgadzalam sie na kazdy grafik jaki dostawałam - bylam zawsze dyspozycyjna /nigdy niczego im nie odmówiłam
etat dostalam po 3 miesiacach pracy .... ocena pracownicza -powyzej oczekiwan
no szkoda mi sie bedzie rozstawac z ta firmą bardzo szkoda
[ Dodano: 2015-09-12, 14:35 ]
czekajcie jakto przez 12m-cy po 1000zł - ja wraz z ustaniem zasilku macierzynskieo czyli jakies 20 tygodni po porodzie staję sie osoba bezrobotna - wtedy moge skorzystac z tego 1000???? troche tego nie kumam . |
|
|
|
|
@moli
0
0
|
Wysłany: 2015-09-12, 13:55
|
|
|
Może Ci przedłużą- nie martw się na zapas Ja byłam w takiej sytuacji jak Ty no i mi przedłuzyli tylko do dnia porodu... Ale teraz znow pracuje |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-09-12, 17:43
|
|
|
1000 zł dotyczy pomocy materialnej dla osób bezrobotnych, które nie mają prawa do zasiłku macierzyńskiego, np. Studentki, które nie pracują i nie odprowadzają składek, po porodzie nie dostawalyby macierzyńskiego, od nowego roku będą. Tobie będzie przysługiwał macierzyński, więc te 1000 zł niestety nie jest skierowane do Ciebie. |
|
|
|
|
@Hell
Stanowisko: z-ca kierownika
0
0
|
Wysłany: 2015-09-12, 17:54
|
|
|
Trzeba urodzić dopiero w 2016 żeby się załapać? |
_________________ Ludzie zapomną to co powiedziałeś, zapomną to co zrobiłeś ale nigdy nie zapomną jak poczuli się dzięki Tobie.... |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-09-12, 18:02
|
|
|
Tak, ustawa zaczyna obowiązywać dopiero od przyszłego roku. |
|
|
|
|
@Hell
0
0
|
Wysłany: 2015-09-12, 18:14
|
|
|
A właśnie że nie. Już sobie wyguglałam że można urodzić w 2015 i się kwalifikować gdy 1 stycznia 2016 nie minęło jeszcze 52 tygodni od urodzenia dziecka ale świadczenie otrzymywać dopiero od stycznia 2016 do czasu kiedy dziecko skończy rok. |
_________________ Ludzie zapomną to co powiedziałeś, zapomną to co zrobiłeś ale nigdy nie zapomną jak poczuli się dzięki Tobie.... |
|
|
|
|
Larrikol [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-09-12, 18:46
|
|
|
Mądre to google w takim razie ustawa podoba mi się jeszcze bardziej |
|
|
|
|
@Hell
0
0
|
Wysłany: 2015-09-12, 18:51
|
|
|
Żeby się tylko nie rozmyślili. :D |
|
|
|
|
#beatqa
0
0
|
Wysłany: 2015-09-13, 09:01
|
|
|
Alice Dj napisał/a: | wiec tak - to jest 6tc - wizyte u gina mam pod koniec wrzesnia i tak na chwile obecna gin nie potwierdzi ciazy -zrobi to dopiero jak zobaczy bijace serce . |
Kiepskiego masz ginekologa w takim razie. Ja na pierwszą wizytę zgłosiłam sięw piątym tygodniu i od tamtego czasu da porodu byłam na zwolnieniu. Co prawda lekarz nie był bardzo chetny ale zwolnienie wystawił. |
|
|
|
|
~Alice Dj
0
0
|
Wysłany: 2015-09-13, 14:52
|
|
|
beatqa, o jego "kiepskości" bym tu podyskutowała ale... nie chce mi się ...
zwolnienie by mi wystawil nawet jutro -- tylko ze ja chcialabym odejsc jak czlowiek - wrzesien wiadomo ostatni m-c rozliczeniowy - mamy mało godzin - 4 osoby na l4 - po dwoch kasjerów na zmianie .... nie nie zrobie tego kierowniczce - po prostu powiem prawde i poprosze o prace na 1 / to chyba bedzie najlepsze wyjscie ...
wiadomo chcialoby sie miec tą umowę w grudniu -ale.... to nie najwazniejsze - aby dziecko zdrowe bylo reszta sie jakos ulozy ... musi . pozdrawiam i dziekuje za wszystkie komentarze . |
|
|
|
|
#anne
Stanowisko: klient
0
0
|
Wysłany: 2015-09-13, 15:20
|
|
|
Alicja a może zapytaj KS czy jest szansa na umowę na czas nieokreślony ?? Wg tego co napisałaś masz ogromną szansę !! Gratulacje i powodzenia !! |
|
|
|
|
@Hell
0
0
|
Wysłany: 2015-09-13, 15:57
|
|
|
Alice Dj z tą małą niespodzianką w brzuszku nawet na jedynkę możesz się nie nadawać. Normy dźwigania dla kobiet w ciąży są mało życiowe. :D |
|
|
|
|
|