To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Pierwsze dni w pracy... - praca na odpieku

HejaBanana - 2015-03-12, 13:05
Temat postu: praca na odpieku
Heja! :D

Mam kolejne pytania, tym razem związane z odpiekiem.

Po 2 tygodniach, dopiero wczoraj zostałam "przeszkolona" na odpieku ,ale słabo to wyglądało bo co chwilę dzwonek na kasę, tu paleta do rozładowania, tu ktoś zbił słoik i lecę uporzątnać itd.

Byłam na rannej zmianie,
Wiem, że jak przychodzę rano to najpierw mam iść włączyć piec aby się nagrzał na odpowiednich programach.
Nastepnie idę i uzupełniam wózek z odpieku każdy ma swój sposób, ale mi pokazano że np. na górze same snaki na dole same bułki, nastepny wstawiany wózek do pieca to znów góra snaki a dół chleb.


Tylko jest dla mnie magią to, że jedne kartony leżą poza zamrazarką, a inne są w mroźni.
Poza mrożnią leżały chleby, półki, i półbagietki. a w chłodki snaki i bagietka czosnkowa i bodajże zamrożone jeszcze chleby.

Wytłumaczono mi że te które lezą na zewnątrz przyjeżdzają z dostawą i tak juz zostają, sa opisane data na kartonie kiedy się rozmroziły i od tej daty wpisuje się chyba 3 dni do kiedy trzeba to wypiec.

Z zamrażarki snaki i czosnkowe trafiały prosto na blachy bez rozmrazania i od razu do pieca.

trzeba było tez wypełnić tabelkę z rodzajami pieczywa data i partią.


Mam pytanie co do tego jak np. skończy mi się chleb alpejski a jest w mrożni, to muszę go wyjąć i rozmrozić i dopiero iść na wypiek, czy taki zamrozony mogę włozyć w piec? No i czy datę na kartonie wtedy mam wpisać rozmrożenia od momentu już wyciągnięcia z zamrażarki,czy od momentu gd będą już miękkie, i odłożyć na resztę tych co juz leżą na magazynie???


I takie może głupie, jak włączam piec na 1/2 to skąd piec "wie" że np w górnym wsadzie ułozyłam blaszki na górnej części czy na dolnej, Jak to w ogóle działa??? bo nie wiem, zielona jestem. .^.

I jak piszczy piec że sie nagrzał to jak go "uciszyc". Jak sie uchyli drzwi to przestaje ale po chwili wyje że drzwi są otwarte. .^.

Chyba to nie bedzie moim ulubionym obowiązkiem, gdy przypadnie na mnie wypiek. :#)

Liczę jak zawsze na waszą nieocenioną pomoc :D


Dziękuję i pozdrawiam!!!

marta1 - 2015-03-12, 13:12

po dwóch tygodniach -to już a nie dopiero :D
-możesz zamrożony chleb piec ;) (złamanie procedury)
-dla pieca to nie różnica czy na dole czy na górze , chodzi o ilość blaszek
-nie uchylaj drzwi bo temperatura spada , wyłączasz naciskając pokrętło
....i proponuje przeczytać książkę z procedurami pieczenia :)

HejaBanana - 2015-03-12, 13:14

marta1, u mnie nie ma żadnego pokrętła :szczena:
marta1 - 2015-03-12, 13:16

a czym wybierasz program ?
HejaBanana - 2015-03-12, 13:17

jest ekran dotykowy z poszczególnym pieczywem do wyboru

[ Dodano: 2015-03-12, 13:19 ]
książkę z procedurami pieczenia czytałam chyba w 3 dniu, ale myślisz że coś z niej pamiętam ? ;)

marta1 - 2015-03-12, 13:19

aaa no tak masz inny piec :) to musisz dopytać koleżanki , pewnie jest jakiś sposób :)

[ Dodano: 2015-03-12, 13:21 ]
...to poczytaj znowu , teraz już możesz zderzyć teorię z praktyką :D

HejaBanana - 2015-03-12, 13:23

Martuś tylko , że ja nie mam tam czasu żeby do tego wrócić ;(
marta1 - 2015-03-12, 13:25

nie powinnam tego pisać ...ale... ja czytałam w domu
Mariano - 2015-03-12, 13:29

Ja pracuję od października, a nigdy jeszcze nie prowadziłem samodzielnie wypieku. Ot, wykorzystywanie młodych pracowników, żeby odwalali robotę na jedynce albo trójce ;)
adrianooo - 2015-03-12, 13:29
Temat postu: Re: praca na odpieku
HejaBanana napisał/a:


Nastepnie idę i uzupełniam wózek z odpieku każdy ma swój sposób, ale mi pokazano że np. na górze same snaki na dole same bułki, nastepny wstawiany wózek do pieca to znów góra snaki a dół chleb.


Rób tak ja ja robię z rana: wstawiam piece góra chleb i ciastko de Pastel(czy jak się tam nazywa) 5 bochenków z każdego rodzaju na cały wózek
Dół Bułki czyli pół bagietka, pół bagietka z ziarnem ,bułka wielo ziarnista, poranna.
Idz to wrzucić bierz 2 wózek (o ile macie) Górę naszykuj sobie słodkie czyli pizzerina z boczkiem i te inne francuskie a na dół Bagietkę czosnkową i ewentualnie pół bagietkę bądź inną bułkę którą stwierdziłaś że w 1 wszym wrzucie jest za mało . gwarantuję ze zdążysz z naszykowaniem zanim wypiecze się pierwszy wózek

HejaBanana napisał/a:
Mam pytanie co do tego jak np. skończy mi się chleb alpejski a jest w mrożni, to muszę go wyjąć i rozmrozić i dopiero iść na wypiek, czy taki zamrozony mogę włozyć w piec? No i czy datę na kartonie wtedy mam wpisać rozmrożenia od momentu już wyciągnięcia z zamrażarki,czy od momentu gd będą już miękkie, i odłożyć na resztę tych co juz leżą na magazynie???

Podręcznik wypieku się kłania . Jeżeli podpisywałaś cos takiego to powinnaś i poczytać ;) Czas rozmrożenia chleba to 20 min bodajże i po tym czasie powinien się zacząć proces wypieku. Jeżeli wyjmujesz chleb z zamrażarki odrazu opisujesz karton datą i godziną rozmrożenia oraz do kiedy należy odpiec . Nie zapominaj wpisać w kartę co i kiedy rozmroziłaś ;)


HejaBanana napisał/a:
I takie może głupie, jak włączam piec na 1/2 to skąd piec "wie" że np w górnym wsadzie ułozyłam blaszki na górnej części czy na dolnej, Jak to w ogóle działa??? bo nie wiem, zielona jestem. .^.
Proponuje skierować pytanie do producenta pieca ;)
HejaBanana napisał/a:
I jak piszczy piec że sie nagrzał to jak go "uciszyc". Jak sie uchyli drzwi to przestaje ale po chwili wyje że drzwi są otwarte. .^.


włożyć produkt wypiekany i zamknąć drzwiczki przestanie brzęczeć
Grunt to spokój. Ja miałem gorzej bo na otwarcie sklepu wsadzili mnie na wypiek i dopiero trzesłem portkami ale dałem rade a dziś na sklepie koledzy i koleżanki od tamtego momentu wołają na mnie Piekarz! ;)

Trzymaj się ,,Ciepło,, ;)

marta1 - 2015-03-12, 13:35

adrianooo twoja metoda nie musi sie sprawdzać wszędzie :) każdy sklep ma innego klienta rano więc co innego piecze jako pierwsze :)
adrianooo - 2015-03-12, 13:36

To jest propozycja dla koleżanki i wcale nie musi z tego korzystać ale spróbować można :boks:
marta1 - 2015-03-12, 13:39

spokojnie :) nie będziemy się bić :) przecież nie napisałam że twój sposób jest zły :P
Hell - 2015-03-12, 13:39

HejaBanana, a pieczesz zgodnie z listą-historią sprzedaży czy co łaska? :D
Poproś żeby ci wydrukowali potrzebne materiały instruktażowe do wypieku bo szkoda żeby się taki potencjał z braku wiedzy teoretycznej zmarnował. ;)

adrianooo - 2015-03-12, 13:45

marta1 napisał/a:
spokojnie :) nie będziemy się bić :) przecież nie napisałam że twój sposób jest zły :P

No mam nadzieje tak? 8)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group