Oceny produktów - Dania gotowe
DarkSide - 2012-06-29, 20:31
skazany24, takie coś
jest pakowane w czarnym opakowaniu i powinno znajdowac sie przy krokietach
Anonymous - 2012-06-29, 20:34
Fajnie znasz asortyment sklepu
Blondi86 - 2012-06-29, 20:37
katmro88 napisał/a: | Mój mąż zachwyca się kotletem z ryżem i marchewką, spaghetti oraz plackami po węgiersku.
Pyszna też jest pizza z pieca kamiennego. |
To macie placki po węgiersku ? kurcze a u nas nie ma takich dobroci
DarkSide - 2012-06-29, 20:38
Cytat: | Fajnie znasz asortyment sklepu |
zboczenie zawodowe
Blondi86 napisał/a: | To macie placki po węgiersku ? |
U Nas też niema Ale takie wyroby to wolę mojej żony :D
Anonymous - 2012-06-29, 20:45
DarkSide napisał/a: | Cytat:
Fajnie znasz asortyment sklepu
zboczenie zawodowe |
DarkSide, to byla ironia skierowana do skazanego a placki po wegiersku podobno najlepsze sa moje hehe
Moze jej chodzilo o te ziemniaczane z paczki polane leczo
Blondi86 - 2012-06-29, 20:53
moje placki po węgiersku też są ponoć najlepsze :D
DarkSide - 2012-06-29, 22:01
Temat posprzątany, kontynuowac offtop możecie tu https://nasza-biedronka.pl/viewtopic.php?p=23257#23257
Proszę teraz trzymac się tematu
Anonymous - 2012-06-30, 14:07
przeciez to sa pyzy:p
DarkSide - 2012-06-30, 14:58
skazany24, odróżnij pyzy od kulek na parze :rool:
Anonymous - 2012-06-30, 15:38
to sa pyzy na parze:p
DarkSide - 2012-06-30, 15:44
skazany24, nie nerwicuj mnie...
tak wyglądają twoje pyzy z mięsem
Anonymous - 2012-06-30, 16:07
bo zaraz pojde ci zrobic zdjecie pyz na parze;p w poznaniu to sa pyzy to nie slask;p. NIE MOWIE O PYZACH MROZONYCH Z MIESEM.
DarkSide - 2012-06-30, 16:09
skazany24, ale to się właśnie nazywa kluski na parze, i w całej polsce tak jest tylko nie u Was pyrki
Anonymous - 2012-06-30, 16:13
Pyzy (inaczej kluchy na łachu) -
drożdżowe kluski w kształcie i
wielkości bułki, gotowane na
parze, podawane do mięs i
sosów. W innych regionach
Polski nazywane są
pampuchami.Pyzy drożdżowe – kluski z
ciasta drożdżowego z
dodatkiem soli gotowane na
parze; tradycyjne polskie danie.
W różnych regionach Polski są
podawane z różnymi
dodatkami, noszą też różne
nazwy.
W Poznańskiem (kluchy z
łacha, kluchy na lumpie) ciasto
na nie robi się z wody, mąki,
drożdży, doprawione solą i
cukrem. Wyrobione ciasto
formuje się w spłaszczone kule,
które następnie gotuje się
około 5 minut na parze.
Tradycyjnie polegało to na
obwiązaniu garnka z wodą
fragmentem niezbyt napiętego
kawałka płótna, na który
układało się pyzy (stąd nazwa
"z łacha"), całość zaś
przykrywało się pokrywką. Pyzy
drożdżowe wraz z modrą
kapustą i pieczoną kaczką z
jabłkami stanowią typowy dla
poznańskiego uroczysty obiad.
W Kaliskiem (pyzy, parówki,
pampuchy) ciasto na pyzy
przygotowuje się z zaczynu
drożdżowego z dodatkiem
mleka, cukru i mąki
wyrabianego z mąką, jajami,
masłem i dodatkiem soli.
Tradycyjnie podaje się je do
pieczonego schabu i słodko-
kwaśnej zasmażanej białej
kapusty lub nadziewane
owocami z topionym masłem,
cukrem i cynamonem.
Na Górnym Śląsku (buchty)
podawane są zazwyczaj z
jagodami, powidłami,
wieprzowiną, kapustą kiszoną
lub polane topionym masłem i
posypane cukrem.
Anonymous - 2012-06-30, 19:58
Wątpie, zeby w kazdym regionie inaczej nazywali gwara produkty dostepne w calej polsce. Skoro u mnie sa kluski i na ślasku są kluski, to watpie, zeby na region skazanego specjalnie dawali pyzy...
|
|
|