Kuchnia - Przetwory na zimę
frania25 - 2014-07-25, 07:52
Ja po żydowsku konserwuje ogórki krojone w grube plastry,1,5-2cm.
marta1 - 2014-07-25, 07:55
tak też można ale najlepsze są takie malutkie..
sewilka - 2014-07-28, 15:06
na tą ilość zalewy jaka jest w przepisie na ogórki z musztardą weszło mi dokładnie 3kg ogórasków z tego wyszło 6 słoików takich chyba 0,65 pojemność... mniejsze niż te litrowe... po żydowsku też na próbę zrobiłam 2 słoiki zostało miałam same duże ogóry więc przekroiłam je na 4... do tego jeszcze sałatka szwedzka... i tak 6kg ogórków w sumie zleciało;) zobaczymy co z tego wyjdzie;)
jonka - 2014-07-28, 15:14
to zaszalałaś ogórkowo :D
sewilka - 2014-07-29, 09:33
no a jak;) dziś byłam na grzybach.. miałam nadzieje, że dołączę słoiki z grzybkami a tu susza... jedna Kania na 3 osoby;/... na szczęście nie wzięłam portfela bo pewno bym wróciła z workiem ogórków z tych grzybów.... to by się dopiero mąż zdziwił;)
[ Dodano: 2014-08-01, 07:59 ]
a dziś robię ogórki na zupę z tego przepisu https://kotlet.tv/ogorki-na-zupe/ .... babcia kiedyś w podobny sposób pozbywała się poprzerastanych ogórasków;)
MalaAsia - 2018-07-06, 11:22
Czy do kiszenia na zimę w poprzednich sezonach kupowaliście biedronkowe ogórki i czy się sprawdziły?
Patrycja. - 2018-07-06, 11:39
tak ! póki mi na działce nie wyrosły kupowałam u nas. jak udało się trafić na polski czosnek to też kupowałam i od tego czosnku ogórki robiły się gazowane (nie mylić z zepsute ). a co do ogórków problem w tym że ciężko trafić na malutkie. robiłam z nich zwykłe małosolne, kiszone, w zalewie musztardowo-miodowej. :D
kostuch - 2018-07-06, 13:07
qarwa, kiedyś to były ogórki, wy niepamiętata >:D
Meer - 2018-10-19, 11:08
A znacie jakieś przepisy na nalewki? ;D to chyba najlepszy sposób na odporność :D
Anonymous - 2018-10-19, 18:18
Meer napisał/a: | A znacie jakieś przepisy na nalewki? ;D to chyba najlepszy sposób na odporność :D | powiedz to swojej wątrobie
kluq - 2018-10-21, 19:38
Przepis bazowy
2 kg owoców
0,5-1 kg cukru zależy jak słodkie owoce
1 l spirytusu
1 l wódki
Owoce rozdrobnić zasypać cukrem, jak puszczą sok zalać alko i odstawić na 2-3 miesiące.
Odcedzić, przefiltrować i zlać do butelek.
Po roku a najlepiej dwóch delektować się tak aby wątroba nie ucierpiała
Anonymous - 2018-12-01, 18:59
Meer napisał/a: | A znacie jakieś przepisy na nalewki? ;D to chyba najlepszy sposób na odporność :D |
Wiśnie, najlepiej niedrylowane, zasypać cukrem i zalać mieszanką 50% wódki i 50% spirytusu rektyfikowanego. Można dolać nieco przegotowanej wody. Musi stać w chłodzie minimum 6 miesięcy.
|
|
|