Kuchnia - Ciasto na pierogi.
DarkSide - 2013-04-16, 07:55
1kg mąki, 1 jajko, gorąca woda, troszkę oleju, ewentualnie troche letniego mleka to przepis mojej żonki stosowany i w życiu nie jadłem lepszych a jeszcze jak farsz dowali to mniami :D
fruzia1 - 2013-04-17, 17:14
J a zalewam make wrzątkiem, wyrabiam do tego momentu żeby się nie kleiło , potem robię dołek w cieście i wlewam do niego olej i wyrabiam tak długo aż ciasto będzie gładziutkie i konsystencji miękkiej plasteliny, potem to już tylko cieniutko rozwałkować , dać pyszny farszyk i do gara z wrzątkiem
sewilka - 2014-11-28, 22:16
a takie pierogi później mrozicie?? myślałam żeby zrobić sobie wcześniej na święta bo to już końcówka ciąży i nie wiem czy dam rade później tak przy garach stać;)
nie wiem czy mrozić ugotowane czy surowe i jak je później gotować/rozmrażać?
alan12 - 2014-11-29, 09:15
radze ugotować polać oleje i poruszać od czasu do czasu, żeby się nie posklejały. Jak będą już zimne włożyć do woreczków i zamrozić. Rano na Wigilię wyciągnąć i wieczorem podgrzewamy delikatnie w mikrofali i polewamy rozpuszczonym masełkiem z solą
beatqa - 2014-11-29, 09:34
sewilka napisał/a: | nie wiem czy mrozić ugotowane czy surowe i jak je później gotować/rozmrażać? |
Najlepiej mrozić ugotowane. Te które chcesz zamrozić obgotuj tylko delikatnie, później będziesz mogła je wrzucić do wrzątku tak jak mrożone pierogi ze sklepu. A co do mrożenia po wyjęciu z wody i osuszeniu np na talerzu czy blaszce delikatnie je natłuść olejem - nie będą się sklejać. Najlepiej mrozić rozłożone na płasko i dopiero zamrożone powkładać do woreczków. Będą wtedy pojedyncze i a nie w jednej bryle i łatwiej będzie wyjąć tyle pierogów ile Ci potrzeba na raz i na pewno dobrze się ugotują.
sewilka - 2014-11-29, 11:23
dziękuję;) nie kupuje mrożonych bo właśnie boje się co tam w środku zmielili a mam ochotę takie z mięsem czasem to teraz zrobię na zapas;)
Miawka - 2014-11-29, 21:14
Ja do mąki daję jedno jajko, łyżkę masła i wodę ciepłą
sewilka - 2014-12-09, 18:10
a ma ktoś sprawdzony przepis na farsz do ruskich? Ruskie można mrozić jak coś? chce zrobić mężowi przed porodem jakby mnie w szpitalu przetrzymali to żeby z głodu nie umierał;)
Gazela34 - 2014-12-09, 18:20
Ee nie tak łatwo umrzeć z głodu wody w Kranie nie zakręcaj a przeżyje
kluq - 2014-12-09, 18:44
sewilka, Ty odpoczywaj póki jeszcze możesz a facet na pewno sam sobie poradzi , dzieckiem nie jest
sewilka - 2014-12-09, 21:12
kiedy mnie się instynkt macierzyński włączył i bym tylko wszystkich karmiła;) dziś już zrobiłam 5 słoików kapusty z grochem, 20 mielonych kotletów i 40 pierogów z miesem... zostało mi farszu to jutro pewno krokiety zrobie;)
kluq - 2014-12-09, 21:17
Na miesiąc się wybierasz czy tylko rodzić nie szalej
Miawka - 2014-12-09, 22:49
Ja mam to samo jak wiem że przez dwa trzy dni nie będę mogła gotować ani robić zakupów to załatwiam wszystko wcześniej żeby moje stukilowe maleństwo głodne nie chodziło
beatqa - 2014-12-10, 08:28
sewilka napisał/a: | a ma ktoś sprawdzony przepis na farsz do ruskich? |
Jeśli chcesz dobre ruskie, to najlepiej pół na pół ser biały i ziemniaki gotowane. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej żeby dobrze przestygły a ser lepszy będzie tłusty ale nie taki kremowy albo mielony tylko normalny. Do tego wszystkiego dodajesz cebulkę smażoną najlepiej na smalcu i sól i pieprz do smaku.
sewilka - 2014-12-10, 09:26
dziękuję;) już nauczyłam sie ciasto robić to teraz będę z farszami szaleć;) bardzo fajne zajęcie to lepienie... siedzę na stołeczku barowym w kuchni w laptopie leci komedia a ja zawijam;) może jak przekroczę 100 to nauczę się zawijać w warkoczyk;)
|
|
|