Kuchnia - Przepisy na święta Bożego Narodzenia
sewilka - 2014-11-28, 22:19 Temat postu: Przepisy na święta Bożego Narodzenia Biedroneczki co gotujecie na święta Bożego Narodzenia? co można przygotować wcześniej? Umieszczajcie proszę tutaj sprawdzone przepisy (najlepiej łatwe)... chętnie się czegoś nauczę bo niestety Babcia choć świetnie gotuje to ciężko z niej wyciągnąć jakiś przepis bo wszystko robi na oko... a ja no cóż nie mam oka do gotowania;)
kogata - 2014-11-28, 23:31
karpik zapiekany w śmietanie z pieczarkami - pyyyychaaaa
Gazela34 - 2014-11-29, 00:00
Jeszcze nie wiem co pomyśleć trzeba
Kogata
A jakoś inna ryba może być?
Jak tak to proszę o przepis
sewilka - 2014-11-29, 11:24
o takim karpiu nie słyszałam... tak tak koniecznie przepis proszę;) i kiedy go zrobić w wigilie czy mozna wczesniej
kogata - 2014-11-30, 18:50
Przepis prosty i szybki, taki dla zabieganych.
Pokrojone pieczarki przesmażyć z cebulą (ilość i proporcja dowolne w zależności od gustu), doprawić solą i pieprzem.
Karpia mocno skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i na ok 12 godzin do lodówki - nie śmierdzi wtedy mułem. Później obtoczyć w mące i podsmażyć.
Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego zasypać pieczarkami i zalać słodką śmietanką 18% - wystarczy ok 500 ml.
Zarówno rybę jak i pieczarki proponuję przyprawić dość hojnie, bo śmietana "wyciąga" sól i pieprz.
Wkładamy do piekarnika 180-200 stopni na 30-40 minut.
Farsz pieczarkowy przygotowuję wcześniej i mrożę, całą potrawę można przygotować dzień wcześniej, po trzecim podgrzewaniu jest jeszcze lepsza .
Robiłam w ten sposób też szczupaka i pstrąga - obydwa bardzo smaczne, ale na wigilię tylko karp
Życzę smacznego
Gazela34 - 2014-11-30, 20:51
Wypróbuje napewno tylko 18% gesta jest a czy słodka? Kurcze u mnie słodka to 30%
kogata - 2014-11-30, 20:52
zalać słodką śmietanką 18%
Gazela34 - 2014-11-30, 21:18
Ok zrozumiałam
sewilka - 2014-12-01, 21:29
a jak robicie kapustę z grochem?? pół na pół czy jakoś inaczej? coś jeszcze dodajecie? a tak w ogóle można kupić w biedronce groch?
Gazela34 - 2014-12-01, 22:15
Jasne ze można połówki,łuskany
sewilka - 2014-12-06, 10:11
na świeta planuje zrobić zamiast zwykłego ciasta popisowy torcik bez mąki;) TORT ORZECHOWO- CZEKOLADOWY
Biszkopt orzechowy należy upiec dzień wcześniej.
Proporcje na 1 biszkopt orzechowy:
200g orzechów (dowolnych)
¾ szklanki cukru
5 średnich jaj (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
Krem:
250 g sera mascarpone
100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka z pomarańczą - daje świąteczny klimat)
2 łyżki mleka 2 % i 2 Łyżki masła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać- łyżką
Do masy orzechowej dodawać partiami (po 1/3) ubitą pianę z białek i za każdym razem delikatnie wymieszać aż do połączenia składników.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek po wyjęciu powinien być suchy). Zostawic w otwartym piekarniku. Później przykryć i odstawić do następnego dnia
Przygotować krem. Czekoladę połamać na kawałki i w kąpieli wodnej zalać gorącym mlekiem i dodać masło. Po chwili dokładnie rozmieszać, aż do powstania jednolitego kremu. (Uwaga: Powinien on mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Odstawić aby czekolada przestygła.
Bardzo zimne Mascarpone ubić na najwyższych obrotach. Ubijając stopniowo dodawać letnią roztopiona czekoladę.
Zbudować tort. Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki. Kolejne „piętra” tortu nasączać ponczem i smarować z obu stron kremem. Resztą kremu wygładzić wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami. Gotowy tort trzymać w lodówce do momentu podania.
OSTRZEŻENIE: tort jest przepyszny;)
można nasączać alkocholem z sokiem pomarańczowym ale jeżeli robimy dla dzieci to nie trzeba bo np. z orzechów laskowych wychodzi mega wilgotny biszkopt.
W oryginalnym przepisie dodaje się zwykła gorzką czekoladę a do kremu z mascarpone 2-3łyżki likieru kawowego i kawą nasącza się biszkopt... jak kto lubi... Tort jest dość sycący. Na 12 osób robię z podwójnej porcji i starcza jeszcze na dokładkę;) Tort nadaje się do mrożenia
celina - 2014-12-07, 14:40
Ja poprosze o dobry przepis na gałki rybne w galarecie.Oczywiście jeżeli ktoś ma taki
tuliusz - 2014-12-10, 14:12 Temat postu: Re: Przepisy na święta Bożego Narodzenia
sewilka napisał/a: | Biedroneczki co gotujecie na święta Bożego Narodzenia? co można przygotować wcześniej? Umieszczajcie proszę tutaj sprawdzone przepisy (najlepiej łatwe)... chętnie się czegoś nauczę bo niestety Babcia choć świetnie gotuje to ciężko z niej wyciągnąć jakiś przepis bo wszystko robi na oko... a ja no cóż nie mam oka do gotowania;) |
O tak ja też kocham te porady"na oko" U nas każdy przygotowuje coś na Wigilie. Moja siostra rybę w galarecie, a ja co roku mam jakąś nową misję zrobić coś zaskakującego. W tym roku planuję zrobić papryki zapiekane z ryżem i warzywami;) Posypie je serem, a po wyjęciu posmaruję ketchupem. Ostatnio znalazłam taki naturalny, eko. Może posmakuje;) Więcej tutaj o nim, jakby kogoś to interesowało;) Ja jeszcze zrobię kapustę z grochem i ciasto z dżemem aroniowym;))) mniam
sewilka - 2014-12-17, 00:49
o papryka to by było coś nowego;) a ja przetestowałam przepis na kapuśniaczki drożdżowe... ale moi smakosze stwierdzili że jednak tradycyjne kruche lepsze a i roboty z nimi o wiele mniej:) zamroziłam część i będę sobie dogadzać w świąteczne popołudnia gdy mąż będzie w pracy;)
kluq - 2014-12-17, 17:42
U mnie kapuśniaczki to tylko z ciastem francuskim
|
|
|