Praca w Biedronce - Temperatura w kontenerach chłodniczych
Helmut - 2014-06-18, 08:13 Temat postu: Temperatura w kontenerach chłodniczych Czy mierzycie podczas dostawy temperaturę w kontenerach chłodniczych? Jaka powinna być optymalna dla mięs i dla mrożonek? Niby oczywiste ale wiadomo że jest wyższa niż powinna... tak przynajmniej mi się wydaję. Nigdzie nie znalazłem odpowiedniej procedury która jasno by określała tą sprawę. Ani PKS ani HACCP o tym nie mówi ( poza tym że trzeba ją mierzyć i wpisywać do "zielonej książki" ).
czarownica25 - 2014-06-18, 08:22
Nie pamietam, ale możesz przy dostawie zmierzyć priometrem potem sprawdzić na opakowaniu produktów, jakie warunki są zalecane i wybrać te najniższe jako kryterium oceniania.
Helmut - 2014-06-18, 13:20
Mrożonki powinny być przechowywane w temperaturze -18 o ile się nie mylę. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby pirometr pokazał mi taką temperaturę... stąd moje pytanie.
lokii - 2014-06-19, 10:10
mieso nie wiecej jak +4
mrozonki generalnie nie wyzsza niz -18
w mrozonkach nigdy takiej temp nie odnotowalem zawsze byl duzo wyzej
a jak nie przyjalem bo lody poplynely (W KONTENERZE BYLO +2) to bob nie uznal i poszlo w straty sklepu
ale i tak kr pierwsze pytanie jakie zadal to czy lody byly miekkie a nie obchodzilo go ze temperatura jest nie zgodna
DarkSide - 2014-06-19, 13:18
Helmut, u Nas jak przyjechał kontener z lodami to wyszlo +1 i od razu tel do KR i problem z głowy.
Mieso jakby miało 5 lub wyżej też do kosza.
Helmut - 2014-06-19, 21:20
lokii napisał/a: | ale i tak kr pierwsze pytanie jakie zadal to czy lody byly miekkie a nie obchodzilo go ze temperatura jest nie zgodna |
I właśnie o to mi chodzi... wszyscy wiedzą że kontenery nie koniecznie utrzymują odpowiednią temperaturę ale i tak nie ma to znaczenia. Liczy się kasa. HACCP jest w tym momencie nieistotny.
lokii - 2014-06-21, 08:09
DarkSide napisał/a: | Helmut, u Nas jak przyjechał kontener z lodami to wyszlo +1 i od razu tel do KR i problem z głowy.
Mieso jakby miało 5 lub wyżej też do kosza. |
to ze do kosza to jasne ale pytanie czy wliczone w wasze straty czy nie
DarkSide - 2014-06-22, 21:01
lokii, nie, wtedy z tego co wiem centrum jest obciążone czy jakoś tak :D
lokii - 2014-06-23, 13:08
DarkSide napisał/a: | lokii, nie, wtedy z tego co wiem centrum jest obciążone czy jakoś tak :D |
no wlasnie jakos tak ze poszlo w nasze straty a nie w straty dc ot taka nowa nowosc
20081692 - 2014-06-25, 22:49
na mięso mielone powinna być od 0-2 ponieważ mięsko mielone jest bardziej wrażliwe na temperature. Przy normalnym mięsie może byc do 0-4. Dopuszczalny jest limit +/- 2 stopnie powyżej tej różnicy musza w bobie uznać.jeśli chodzi o produkty głęboko mrożone to -22 stopnie. (=
|
|
|