Kuchnia - Ciasto na pierogi.
Anonymous - 2013-04-08, 09:26 Temat postu: Ciasto na pierogi. Moje kochane Biedroneczki
Jak wy robicie ciasto na pierogi?
U mnie jest woda, m±ka, sól, to wszystko.
Ciasto dobrze się wyrabia.
Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika?
Dodawałam kiedy¶ jajko-ten sam efekt, więc nie ma różnicy ;P
nn79 - 2013-04-08, 14:22
Robiłam na Wigilię i wyszły twarde Dlaczego?
blablo - 2013-04-08, 14:49
Ja robię z m±ki, soli i gor±cej wody. Dzięki temu, że woda jest gor±ca, ciasto i potem pierogi s± pysznie mięciutkie
kluq - 2013-04-08, 15:36
Cytat: | Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika? |
Porz±dniej sklejaj brzegi i uważaj na zabrudzenia z m±ki czy farszu a nie dogotowuj± się ,bo jest ich za dużo na raz wrzucanych i przerywa to wrzenie wody.
Cytat: |
Robiłam na Wigilię i wyszły twarde Dlaczego? | za dużo m±ki w cie¶cie:)
Ciasto nie powinno być zbyt ¶cisłe a m±ka do niego do¶ć dobrej jako¶ci ,woda najlepiej ciepła lub gor±ca ale ja osobi¶cie nie lubię pierogów wcze¶niej zaparzonych.
Mała82 - 2013-04-08, 17:55
Ja w tym roku dodałam do ciasta trochę oleju i ciasto wyszło delikatne, pyszne i mięciutkie -.-
Anonymous - 2013-04-08, 18:15
Nic tylko trenować i trenować to ciasto kluq, swoj± drog± to nie daję do garnka jako¶ strasznie dużo pierogów do gotowania... a jeżeli chodzi o zabrudzenia m±k±, czy farszem, bardzo uważam... więc nie wiem już jak to :nie:
Wiosenka - 2013-04-08, 18:27
Mój przepis Na ciasto pierogowe.
1 kg m±ki
gor±ca woda
sól
2 łyżki masła
M±kę przesiej, dodaj 2 łyżki masła i sól,ciasto posiekaj.Do ciasta stopniowo dolewaj ciepłej wody i zagniataj ciasto na jednolit± masę.Wszystko
Anonymous - 2013-04-08, 18:28
Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma?
stonka13 - 2013-04-08, 18:33
ja jeszcze do 1 kg m±ki ,margaryny, ciepłej wody i soli dodaje jajko
blablo - 2013-04-08, 18:43
od jajka pierogi s± twardsze
Anonymous - 2013-04-08, 18:51
Ja po jajku nie widziałam różnicy. A na jak± grubo¶ć rozwałkowujecie ciasto? Bo może od tego to wszystko zależy
kluq - 2013-04-08, 18:59
U mnie robi się to na dotyk ale jak wszystkie tego typu potrawy s± one do¶ć cienkie ale maj± jeszcze możliwo¶ć się rozci±gn±ć na farszu
Anonymous - 2013-04-09, 07:38
Moja mama jako¶ tak umie rozwałkować, że cieniutkie, ale się nie rozwalaj± Może to też wynika z urobienia ciasta?
Anonymous - 2013-04-09, 14:37
a ja zawsze robię ze wrz±tkiem, ciasto ma konsystencję plasteliny, oleju dolewam do wody w której gotuję pierogi. a najlepsze ze szpinakiem :D
Wiosenka - 2013-04-09, 14:39
biedronella33 napisał/a: | Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma? |
a to różnie nie zwracam na to uwagi jakie masełko
|
|
|