To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Kuchnia - Ciasto na pierogi.

Anonymous - 2013-04-08, 09:26
Temat postu: Ciasto na pierogi.
Moje kochane Biedroneczki :)

Jak wy robicie ciasto na pierogi?

U mnie jest woda, m±ka, sól, to wszystko.
Ciasto dobrze się wyrabia.

Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika?

Dodawałam kiedy¶ jajko-ten sam efekt, więc nie ma różnicy ;P

nn79 - 2013-04-08, 14:22

Robiłam na Wigilię i wyszły twarde :( Dlaczego?
blablo - 2013-04-08, 14:49

Ja robię z m±ki, soli i gor±cej wody. Dzięki temu, że woda jest gor±ca, ciasto i potem pierogi s± pysznie mięciutkie
kluq - 2013-04-08, 15:36

Cytat:
Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika?

Porz±dniej sklejaj brzegi i uważaj na zabrudzenia z m±ki czy farszu a nie dogotowuj± się ,bo jest ich za dużo na raz wrzucanych i przerywa to wrzenie wody.
Cytat:

Robiłam na Wigilię i wyszły twarde :( Dlaczego?
za dużo m±ki w cie¶cie:)
Ciasto nie powinno być zbyt ¶cisłe a m±ka do niego do¶ć dobrej jako¶ci ,woda najlepiej ciepła lub gor±ca ale ja osobi¶cie nie lubię pierogów wcze¶niej zaparzonych.

Mała82 - 2013-04-08, 17:55

Ja w tym roku dodałam do ciasta trochę oleju i ciasto wyszło delikatne, pyszne i mięciutkie -.-
Anonymous - 2013-04-08, 18:15

Nic tylko trenować i trenować to ciasto :) kluq, swoj± drog± to nie daję do garnka jako¶ strasznie dużo pierogów do gotowania... a jeżeli chodzi o zabrudzenia m±k±, czy farszem, bardzo uważam... więc nie wiem już jak to :nie:
Wiosenka - 2013-04-08, 18:27

Mój przepis Na ciasto pierogowe.
1 kg m±ki
gor±ca woda
sól
2 łyżki masła
M±kę przesiej, dodaj 2 łyżki masła i sól,ciasto posiekaj.Do ciasta stopniowo dolewaj ciepłej wody i zagniataj ciasto na jednolit± masę.Wszystko ;)

Anonymous - 2013-04-08, 18:28

Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma?
stonka13 - 2013-04-08, 18:33

ja jeszcze do 1 kg m±ki ,margaryny, ciepłej wody i soli dodaje jajko
blablo - 2013-04-08, 18:43

od jajka pierogi s± twardsze
Anonymous - 2013-04-08, 18:51

Ja po jajku nie widziałam różnicy. A na jak± grubo¶ć rozwałkowujecie ciasto? Bo może od tego to wszystko zależy :/
kluq - 2013-04-08, 18:59

U mnie robi się to na dotyk ale jak wszystkie tego typu potrawy s± one do¶ć cienkie ale maj± jeszcze możliwo¶ć się rozci±gn±ć na farszu :)
Anonymous - 2013-04-09, 07:38

Moja mama jako¶ tak umie rozwałkować, że cieniutkie, ale się nie rozwalaj± :) Może to też wynika z urobienia ciasta?
Anonymous - 2013-04-09, 14:37

a ja zawsze robię ze wrz±tkiem, ciasto ma konsystencję plasteliny, oleju dolewam do wody w której gotuję pierogi. a najlepsze ze szpinakiem :D
Wiosenka - 2013-04-09, 14:39

biedronella33 napisał/a:
Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma?


a to różnie nie zwracam na to uwagi jakie masełko



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group