Praca w Biedronce - OCENIANIE PRACOWNIKÓW W STYCZNIU??/
kasia1980 - 2012-10-16, 17:25 Temat postu: OCENIANIE PRACOWNIKÓW W STYCZNIU??/ na czym ma to polegać ??/
Anonymous - 2012-10-16, 17:42
Pierwsze słyszę
Schweppes - 2012-10-16, 18:04
O jakiej ocenie pracowników mowa? SOP dla ZKS? Bo jeżeli tak to prawidłowo miało być w sierpniu, natomiast październik, a o nim ani widu ani słychu.
Agnieszka83 - 2012-10-16, 18:05
ja tez o niczym nie slyszalam
Anonymous - 2012-10-16, 21:02
co kwartał podlegajecie ocenie.
Mała82 - 2012-10-16, 21:04
I gdzie ta ocena?
Anonymous - 2012-10-16, 21:08
tajna i poufna - brana pod uwagę w momencie awansu vel. degredacji
Mała82 - 2012-10-16, 21:11
Neo zasięgnij ucha jaki mam stopień :D
Anonymous - 2012-10-16, 21:14
podaj swoje dane i nr tel.
Mała82 - 2012-10-16, 21:19
A myślałam że rejon i nr sklepu i takie tam :lol:
Anonymous - 2012-10-16, 21:20
takie tam to m.in nr tel. :D
Mała82 - 2012-10-16, 21:24
Nie mam telefonu :lol:
Affik65 - 2012-10-16, 21:49
Serio z tymi ocenami przy awansie Neo?
Anonymous - 2012-10-16, 21:53
Brane są pod uwagę.
Roksana - 2012-10-17, 10:55
Do tej pory SOP obejmował tylko KS i ZKSów na sklepie , teraz ma się to zmienić i kasjerzy też będą podlegać ocenie. Chodzi przede wszystkim aby sprawdzić czy w naszych zasobach ludzkich są osoby z potencjałem do ewentualnego awansu ( rozwój wewnątrz firmy - po co szukać jeśli mamy ludzi których potrzebujemy ) . Jak wszyscy wiemy firma się bardzo szybko rozwija i potrzebuje kierowników i zastępców. Osoby zatrudnione z zewnątrz mają większe problemy z pojęciem tego wszystkiego. Około 75 % osób nowo zatrudnionych na stanowiska kierowniczych w tym KR-owie odchodzi w pierwszym roku pracy i są to różne powody na ogół nie dają sobie rady.Po za tym że ma to swoje plusy i minusy to będzie też dobry moment aby podsumować rok pracy kasjera i ocenić go zgodnie z naszymi normami ( ocenami) - standaryzacja , chcemy ludzi którzy chcą pracować a nie jak to się teraz niestety zdarza są bo są ( zwolnienia lekarskie, UŻ, itp)- oczywiście to się tyczy wąskiej grupy pracowników którzy przychodzą do pracy bo muszą a nie bo chcą.
|
|
|