Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
praca na odpieku
Autor Wiadomość
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-27, 10:17   

Na chlebie ciężkim:
słonecznikowy 99, całe ziarno 55, żytn 61, z pieca opalanego drzewem 457, coś jeszcze?

Na chlebie lekkim:
rycerski 528, słowiański 81, rodzinny 590 i baltonowski 465, kieszonka z jabłkiem 59, pizza 67? (upiekłam na snackach mrożonych i faktycznie trochę przypieczona była, ale zeszła, ale na snackach niemrożonych było ok, więc chyba i tak można ;) ) a te inne pizze wege 460 i z szynką 564 tak samo?

Na bułkach i bagietkach:
bagietka 64 i półbag 94, bagietka z ziarnem 616 i półbag 66, półbag rustiego 91 i rustiego z oliwkami 110, bagietka w stylu włoskim 623, poranna 45 i poranna fitness 570, orkiszowa 502, wieloziarnista 89, codzienna 97, z dynią 95, ciabatty 513 i z susz pom 472, z oliwkami 625, czosnkową 90, jeszcze coś można?

na snackach:
hotdog z berlinką 511, czosnkowa 90, francuskie z pieczarkami i grzybami 86, gyros 526, hotdog duble 613 też? albo przekąskę z kiełbasą 53? a te małe paszteciki 41 nie spalą się? ( nie było ich jak piekłam, ale gdyby były to nie wiem jak je ustawić ... i co jeszcze na tym programie?

na ciastkach:
duet z morelą i serem 84, duet leśny 83, duet trusk 455, kieszonkę z wiśnią 674, warkocz z malinami, croissantyz masłem 80, z maliną 549, z orzechami 550, ślimak z rodzynkami 503 jeszcze coś wam do głowy przychodzi?

a np żytni z owocami goi? na ciężkim czy lekkim, żeby się te goje nie spaliły?
_________________
Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą, być kimś wyjątkowym
 
     
tadam 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 06 Gru 2012
Posty: 674
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-27, 16:56   

kieszonke z jabłkiem u nas na snackach pieką
mini pizze na bułki/bagietki i czosnkowa też na bułki /bagietki na górnych blachach.
żytni na chlebie lekkim.




Zobacz sobie na opakowaniu Pisze raczej zawsze jak piec i jeszcze powinne być wydrukowane gdzieś obok pieczywa kartki .Pisze na nich na jakim programie piec i czy trzeba coś rozmrozić i ile się rozmraża i czy możemy zamrożone piec.
 
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-27, 18:33   

tadam napisał/a:
kieszonke z jabłkiem u nas na snackach pieką
mini pizze na bułki/bagietki i czosnkowa też na bułki /bagietki na górnych blachach.
żytni na chlebie lekkim.




Zobacz sobie na opakowaniu Pisze raczej zawsze jak piec i jeszcze powinne być wydrukowane gdzieś obok pieczywa kartki .Pisze na nich na jakim programie piec i czy trzeba coś rozmrozić i ile się rozmraża i czy możemy zamrożone piec.


kieszonka na pewno na chlebie lekkim, bo wtedy jest dobrze wyrośnięta, na snackach była zawsze klapnięta i od jakiegoś czasu mamy przykaz piec ją na pr do chleba, żytni też na lekkim był gliniasty dlatego na ciężkim, a za radę gdzie szukać wytycznych dziękuję, spróbuję się tam dopatrzeć tych informacji.
Może jednak ktoś z was podpowiedziałby coś jeszcze z własnego doświadczenia, pracuję rok, przez ten czas pytałam, rozmawiałam, trochę podglądałam jak robią to dziewczyny, ale sama nie piekłam, może poza jednym czy dwoma razami na początku, gdy pokazywali mi co do czego, dopiero teraz zdarzają się syt że nie ma na zmianie kogoś bardziej dośw. i mnie ten zaszczyt spotyka ...
Poza tym dochodzą nowe osoby i miałyby taką przydatną ściągę, wszystko w jednym miejscu odnośnie odpieku zebrane ;)
 
     
tadam 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 06 Gru 2012
Posty: 674
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-27, 19:24   

Kieszonka na snackach u nas jest fajnie wyrośnięta.Dużo też zależy od czego czy pieczesz na środkowych blachach czy do góry na blachach.Fajnie to właśnie widać na czosnkowej.Na górnych blachach jest fajnie wypieczona a jak dasz na środek lub dół to widać że jest nie dopieczona Musi być wysoko.
 
     
@maniek19 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 246
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-27, 19:27   

Ostatnio była rekomendacja aby własnie kieszonke i gyrosa piec na lekkim.
  Ocena JMP: 2/10
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-27, 19:41   

maniek19 napisał/a:
Ostatnio była rekomendacja aby własnie kieszonke i gyrosa piec na lekkim.

aaa to już wiem dlaczego gyros mi się zbytnio przyrumienił, nie był spalony, ale bardziej podpieczony niż bym chciała

a jakie indeksy trzeba rozmrażać, a jakich nie można?

[ Dodano: 2017-10-27, 21:25 ]
Może komuś się przyda taki plik z rozpiską co na jakim progr wypiekać
 
     
+marta1 

Stanowisko:
klient

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Gru 2011
Posty: 4494
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-28, 10:36   

MalaAsia, ? A jak tyś się uchowała przez rok nie podchodząc do pieca ;)
jeśli chodzi o pieczenie to każdy kto często pełni tą zaszczytną funkcję ma swoją metodę , oczywiście każdy komu zależy żeby jego wypieki schodziły jak świeże bułeczki :P
na wygląd odpieku ma wpływ wiele czynników np : czy piec jest rozgrzany czy "zimny" , czy rozmrażamy wg wytycznych , na jakim programie pieczemy , na których blachach , jeśli piekąc lubisz pokombinować i zauważasz szczegóły i różnice to z czasem opracujesz swój system
jeśli chodzi o podpowiedzi to każdy piec ma opcję "dopiekania" która umożliwia przyrumienienie ;) bladych bułek lub oklapniętych kieszonek , gyrosów , podkówek .
Pytasz o rozmrażanie , jeśli chodzi o to bezpośrednio przed wypiekiem to są na to tabele a jeśli chodzi o to co bezwzględnie musi być przechowywane w mroźni lub lodówce to są to : snacki , ciastka , bagietka czosnkowa , mini pizza , zapiekanka i cebulak , wszystko inne od momentu rozmrożenia/wyciągnięcia z lodówki bądź kontenera ma termin 36 godz , tak też musisz opisać karton własnoręcznie lub okleić nalepką z centrum .
_________________
Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego...
 
     
@maniek19 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 246
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-28, 19:54   

Bagietki czosnkowej nie można rozmrażać? U nas na pewno była zmiana bo i zdarza się że rozmrożona przyjeżdża z CD.
  Ocena JMP: 2/10
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-28, 21:03   

marta1, Miałam zawsze więcej popołudniówek niż porannych zmian, a na rankach ponieważ zawsze był ktos bardziej doświadczony, to żeby było szybciej piekła ta co potrafi i nie będzie się motać ... rozmrażane opisywane i zostawiane poza mroźnią to u nas tylko poranne codzienne czasem jakiś chleb jak się nie zmieści, to, czego dużo się wypieka, żeby zdążyć zanim czas się temu skończy i nie wyrzucić
_________________
Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą, być kimś wyjątkowym
 
     
Biurowa 

Stanowisko:
klient

Dołączył: 19 Wrz 2016
Posty: 427
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-28, 23:20   

U nas funkcjonuje to tak:

Chleb ciężki: chleb słonecznikowy, chleb całe ziarno

Chleb lekki: wszystkie pozostałe chleby

Bułki i bagietki: bułki, bagietki, półbagietki, mini pizza, zapiekanka

Ciastka snacki: wszystkie pozostałe ciastka i snacki
 
     
+marta1 

Stanowisko:
klient

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Gru 2011
Posty: 4494
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2017-10-29, 14:03   

maniek19, do nas ta "nowość" nie doszła i mam nadzieję że nie dojdzie :D i ciekawe czyj to pomysł , może jakiegoś nadgorliwego "świeżaka" ;) ?
_________________
Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego...
 
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-01-17, 11:08   

Nie wiem czy słyszeliście, że mini pizza ma być pieczona na "bułkach i bagietkach" na górnych półkach. wypiekłam tak także gyrosa i czosnkową i ok wyszło, ciekawe jak hot dog by wyszedł i czy coś jeszcze np ze słodkich by się udało dopiec z bułkami zamiast 2 piece uruchamiać?
 
     
Larrikol
[Usunięty]

Wysłany: 2018-01-17, 14:01   

Niezły pomysł, upiec jakieś słodkie ciastko razem z mini pizzą... Walory smakowe bezcenne.
 
     
Biurowa 

Stanowisko:
klient

Dołączył: 19 Wrz 2016
Posty: 427
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-01-17, 16:44   

MalaAsia napisał/a:
Nie wiem czy słyszeliście, że mini pizza ma być pieczona na "bułkach i bagietkach" na górnych półkach. wypiekłam tak także gyrosa i czosnkową i ok wyszło, ciekawe jak hot dog by wyszedł i czy coś jeszcze np ze słodkich by się udało dopiec z bułkami zamiast 2 piece uruchamiać?


Przecież od dawna pizza, zapiekanka i bagietka czosnkowa są pieczone na programie "Bułki/bagietki" i są wytyczne aby piec je na górnych blachach, aby bułki z dołu nie przesiąkały ich zapachem. Wiec to nie żadna nowość.

Natomiast gyrosa i hot-doga pieczemy na "Ciastka/snacki", bo na programie "Bułki" wychodzi niedopieczony i ma zimne nadzienie.
Kombinowaliśmy z pieczeniem ciastek na programie "Bułki", ale wychodziły niedopieczone ;)
 
     
@MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1532
0 UP 0 DOWN
Wysłany: 2018-01-17, 20:08   

Larrikol napisał/a:
Niezły pomysł, upiec jakieś słodkie ciastko razem z mini pizzą... Walory smakowe bezcenne.

sarkazm też bezcenny, szczególnie, gdy pytam o jedno, a ironizujesz drugie, bo sama sobie coś dopowiedziałaś :)

Biurowa napisał/a:


Przecież od dawna pizza, zapiekanka i bagietka czosnkowa są pieczone na programie "Bułki/bagietki" i są wytyczne aby piec je na górnych blachach, aby bułki z dołu nie przesiąkały ich zapachem. Wiec to nie żadna nowość.

Natomiast gyrosa i hot-doga pieczemy na "Ciastka/snacki", bo na programie "Bułki" wychodzi niedopieczony i ma zimne nadzienie.
Kombinowaliśmy z pieczeniem ciastek na programie "Bułki", ale wychodziły niedopieczone ;)

Dzięki Biurowa za konkretną, pomocną, życzliwą odpowiedź.
O zapiekankach, że można z bułkami nie wiedziałam, piekłam na snackach ...
skoro takie macie doświadczenia, to z nich skorzystam i ani z ciastkami, ani hot dogami na bułkach kombinować nie będę ....
a na lekkim chlebie coś poza kieszonką z jabłkiem można wstawić? może podkówkę, bo na snackach jakaś taka plaskata mi wyszła, pamiętam, że jak zaczynałam pracę kieszonki dziewczynom na snackach takie nie za ładne wychodziły i potem przyszło zalecenie, żeby na lekkim je wypiekać, to może te podkówki też by ładniejsze były?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Promocje Biedronka


phpBB by przemo