Nasza-Biedronka.pl Strona Główna

Nasza-Biedronka.pl

Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto na pierogi.
Autor Wiadomość
biedronella33
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-08, 09:26   Ciasto na pierogi.

Moje kochane Biedroneczki :)

Jak wy robicie ciasto na pierogi?

U mnie jest woda, mąka, sól, to wszystko.
Ciasto dobrze się wyrabia.

Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika?

Dodawałam kiedyś jajko-ten sam efekt, więc nie ma różnicy ;P
 
     
@nn79 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 12 Mar 2011
Posty: 215
Wysłany: 2013-04-08, 14:22   

Robiłam na Wigilię i wyszły twarde :( Dlaczego?
 
     
@blablo 


Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 02 Paź 2011
Posty: 210
Wysłany: 2013-04-08, 14:49   

Ja robię z mąki, soli i gorącej wody. Dzięki temu, że woda jest gorąca, ciasto i potem pierogi są pysznie mięciutkie
 
     
@kluq 


Stanowisko:
centrum dystrybucyjne

Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 1751
Wysłany: 2013-04-08, 15:36   

Cytat:
Tylko jedna rzecz mnie nurtuje. Bo przy gotowaniu to połowa mi się rozkleja, a połowa nie dogotowuje. Z czego to wynika?

Porządniej sklejaj brzegi i uważaj na zabrudzenia z mąki czy farszu a nie dogotowują się ,bo jest ich za dużo na raz wrzucanych i przerywa to wrzenie wody.
Cytat:

Robiłam na Wigilię i wyszły twarde :( Dlaczego?
za dużo mąki w cieście:)
Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe a mąka do niego dość dobrej jakości ,woda najlepiej ciepła lub gorąca ale ja osobiście nie lubię pierogów wcześniej zaparzonych.
_________________
Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm
 
     
@Mała82 


Stanowisko:
klient

Dołączyła: 15 Paź 2010
Posty: 613
Wysłany: 2013-04-08, 17:55   

Ja w tym roku dodałam do ciasta trochę oleju i ciasto wyszło delikatne, pyszne i mięciutkie -.-
 
     
biedronella33
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-08, 18:15   

Nic tylko trenować i trenować to ciasto :) kluq, swoją drogą to nie daję do garnka jakoś strasznie dużo pierogów do gotowania... a jeżeli chodzi o zabrudzenia mąką, czy farszem, bardzo uważam... więc nie wiem już jak to :nie:
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-08, 18:27   

Mój przepis Na ciasto pierogowe.
1 kg mąki
gorąca woda
sól
2 łyżki masła
Mąkę przesiej, dodaj 2 łyżki masła i sól,ciasto posiekaj.Do ciasta stopniowo dolewaj ciepłej wody i zagniataj ciasto na jednolitą masę.Wszystko ;)
 
     
biedronella33
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-08, 18:28   

Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma?
 
     
~stonka13 

Dołączyła: 12 Gru 2011
Posty: 39
Wysłany: 2013-04-08, 18:33   

ja jeszcze do 1 kg mąki ,margaryny, ciepłej wody i soli dodaje jajko
_________________
stoneczka
 
     
@blablo 


Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 02 Paź 2011
Posty: 210
Wysłany: 2013-04-08, 18:43   

od jajka pierogi są twardsze
 
     
biedronella33
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-08, 18:51   

Ja po jajku nie widziałam różnicy. A na jaką grubość rozwałkowujecie ciasto? Bo może od tego to wszystko zależy :/
 
     
@kluq 


Stanowisko:
centrum dystrybucyjne

Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 1751
Wysłany: 2013-04-08, 18:59   

U mnie robi się to na dotyk ale jak wszystkie tego typu potrawy są one dość cienkie ale mają jeszcze możliwość się rozciągnąć na farszu :)
_________________
Niejeden, komu się wydaje, że umie mówić, po prostu nie umie milczeć. Epicharm
 
     
biedronella33
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-09, 07:38   

Moja mama jakoś tak umie rozwałkować, że cieniutkie, ale się nie rozwalają :) Może to też wynika z urobienia ciasta?
 
     
asia30
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-09, 14:37   

a ja zawsze robię ze wrzątkiem, ciasto ma konsystencję plasteliny, oleju dolewam do wody w której gotuję pierogi. a najlepsze ze szpinakiem :D
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-09, 14:39   

biedronella33 napisał/a:
Wiosenka, a jakiego masła Ty używasz? Jaka firma?


a to różnie nie zwracam na to uwagi jakie masełko
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo