To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Praca w Biedronce - Inwentury

janekd71 - 2018-02-14, 21:19
Temat postu: Inwentury
Witam od jakiegoś czasu lub dłuższego czasu rejonowi dają nacisk na inwenture.Niestety jeśli o czas to jest bardzo czasochłonne i często sie nie robi, bo są rzeczy ważniejsze...I pytanie czy ma ktoś sposób by szybko i efektywnie to zrobic?Na naszym rejonie taka inwentura musi wyjśc na plus czyli dodatkowy czas na przeliczanie ręcznie indeksów i ich wyrównanie...Jedna taka inwentura mnie osobiście okolo 2h.Z góry dzięki za pomoc i jakiejś wskazówki...
u8t3io3p - 2018-02-15, 10:43

Wybrać jeden dzień gdy jest mniejszy ruch, zamówić mniej by można było łatwiej policzyć albo przed dołożeniem dostawy
Eri - 2018-02-15, 11:41

Zgadzam sie u nas tez swieze na plus. Ale ja to robie sobie mm- w kolektorz potem tylko drukuje mm i sprawdzam stany troszke szybciej niz latanie z kalkulatorem szczególne przy 80 kg fileta i innych wagowych ...
maniek19 - 2018-02-15, 17:11
Temat postu: Re: Inwentura na świeże
janekd71 napisał/a:
\Na naszym rejonie taka inwentura musi wyjśc na plus czyli dodatkowy czas na przeliczanie ręcznie indeksów i ich wyrównanie...



Zawsze mnie ciekawiło to podejście że inwentury mają być na +. Może ktoś wyjaśnić czemu?

Hell - 2018-02-15, 18:31

Żeby nie pogarszały wyniku okresowej. ;)
maniek19 - 2018-02-15, 18:38

W sumie jak nie masz premii za PL to może tak być.
nisiapr - 2018-02-15, 19:51

My robimy to tak: robimy inwentaryzacje ale dokładnie nie zajmuje to tak bardzo dużo czasu, potwierdzamy i sprawdzamy wynik i powiedzmy jest -250 . Drukujemy sobie protokół niedoborów i wiemy już że skoro inwentaryzacja wyszła 250 na minusie to musimy zrobić pl na co najmniej 260. Wyszukuje sobie z protokołu indeksy które dadzą nam taką sumę odpalam nowa inwentaryzacje indeksy te które wybrałam doprowadzam do stanu poprzedniego a z niedoborów robię pl zawsze wychodzi
ellsi - 2018-02-24, 15:34

Robisz fałszywe MM-. Klikasz indeksy i wszystko co się nie zgadza w stanach na - wrzucasz do mm. Drukujesz niezatwierdzoną mm i z tego robisz pl-kę. Stany masz wyrównane i możesz zrobić inwenturę ze stanów. Ewentualnie jak coś masz na plus spisujesz sobie na kartce. Nacisk na plusowe inwentury jest spowodowany tym że inwentura siedzi na sklepie przez rok. Kiepska inwentura nawet przy super niskich pl-kach może pozbawić sklep na rok premii z pl-ki. Kiepska pl-ka przy dobrych inwenturachh rzutuje na dany miesiąc.
aga_1 - 2018-02-24, 21:02
Temat postu: inwentury
Jestem świeżym zastępcą kierownika i prosiłabym doświadczonych zastępców o porady i pomoc.Koleżanka robiła inwenturę na pieczywo,wyszła na minusie.Rejonowa miała pretensje,że nie umie zrobić tego właściwie,że jedna bułka może wejść w drugą,że trzeba sobie błędną sprzedaż wydrukować,poza tym ,że wydrukować towary,na które nie było sprzedazy od kilku dni.Nie bardzo wiem o co chodzi,czy ktoś umie mi to wytłumaczyć?Z góry dzięki
fryndzel - 2018-02-24, 21:54

Trzeba sprawdzić czy indeksów z grupy pieczywo nie ma w towarach bez ruchu przez X dni oraz towary w kartotece z ujemnym stanem
stoneczka - 2018-02-25, 09:56

Być może chodziło też o to żeby inwentura wyszła na plus. U nas musi. Bez sensu to jest i bardzo czasochłonne ale polecenie odgórnie.
Lujan - 2018-02-25, 14:45

Inwentaryzacja na swiezych (pieczywo, mieso, ow) nie moze wyjsc na minus (jakies tam 50zl to nie problem). Robiac inwentaryzacje wydrukuj sobie z kartoteki produkty ze stanem ujemnym (trzeba ptaszka postawic w odpowiednim miejscu) i tak samo towary bez ruchu w ciagu 21 dni. Ja zawsze robie tak, ze najpierw przeklepuje je na ilosc 0, a potem licze towar ze sklepu i magazynu. Gdy inw wyjdzie na minus trzeba odksiegowac wartosci (np. Gdy wyszlo 100zl na minusie to musisz powiekszyc ilosci o 100zl) i wrzucic je w pl by stany graly. Lepiej nie umiem wytlumaczyc.
realistka - 2018-02-25, 16:03

Tak czytam i mam pytanie, Wy na świeżych robicie inwentaryzacje cząstkowe? My PL-ki, a nadwyżki w cząstkowe, mało tych nadwyżek, najbardziej brakuje nam wypieku i mięsa, są to braki kartonowe:-(
welnaewa - 2018-02-25, 17:30

u nas tak samo Musimy robic pl i to sa calokartonowe braki!!
Lujan - 2018-02-27, 10:17

Mozecie robic czastkowe, ale musza wyjsc mniej wiecej na zero. Czyli jak wam wyjdzie na minus to musicie zrobic na plus.i wtedy pl.
Braki kartonowe najlatwiej wyeliminowac sprawdzajac dostawe z dokumentem MM.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group