To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza-Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Kuchnia - Sprawdzone przepisy biedronek

marzena1283 - 2014-02-16, 14:10
Temat postu: Sprawdzone przepisy biedronek
Witam
Zakładam ten temat , ponieważ jak zapewne każdy z nas nie wie czasami co zdobić na obiad czy na deser, bo wyczerpały się pomysły ;( . Będziemy tutaj podawać swoje sprawdzone przepisy z których każdy będzie mógł sobie co¶ wybrać i upichcić

Zaczynamy :em29:

Podaję tutaj przepis na przepyszne rogaliki. Wychodz± naprawdę puszyste i smaczne.

6 szklanek m±ki
2 margaryny
10 dag drożdży
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek cukru
1 szklanka ¶mietany
4 jaja
1 puszka mleka skondensowanego krówka


Do miseczki wkładamy drożdże i sypiemy cukier. Rozcieramy , po czym dodajemy szklankę ¶mietany. Odstawiamy.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski sypiemy m±kę, proszek do pieczenia, 4 jaja , drożdże i wystudzon± margarynę.
Wszystko razem zagniatamy na jednolit± masę. Je¶li potrzeba m±ki to dosypujemy.
Gotowe , wyrobione ciasto zawijamy w ¶ciereczkę i wkładamy do miski wypełnionej dosyć ciepł± wod±. Zostawiamy tak w tej wodzie na około 30 -40 minut. Po tym czasie wyci±gamy ciasto na stolnicę uprzednio posypan± m±ka. Posypujemy m±k± i jeszcze raz lekko zagniatamy.
PóĽniej odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy na koło lub kwadrat i wykrawamy trójk±ty. Po czym kładziemy masę krówkow± lub dowolne nadzienie i zawijamy rogaliki. Gotowe rogaliki smarujemy po wierzchu roztrzepanym uprzednio jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nie układamy zbyt gęsto ponieważ rogaliki bardzo rosn± i je¶li jest za ciasno sklejaj± się. Z podanego przepisu wychodzi około 60 rogalików.

SMACZNEGO !!

zjebosz - 2014-02-16, 14:23

¦wietny pomysł, jak wpadnie mi co¶ do głowy to wstawię również ;] narazie mam pustkę w głowie ;]
Anonymous - 2014-02-16, 15:38

Ja lubie np. wrapsy :)

¦rodek:
-papryka
-pomidor
-ogórek swiezy
-ogorek kwaszony
-cebula
-kukurydza
-salami albo kielbaska (wedle uznania :) )

(wszystko pociachane :P )

wrapsy mozecie kupic albo zrobic wlasnej roboty. ja robie wlasnej roboty z m±ki, wody i soli(tylko. bez jajka!)

pozniej zawijam skladniki we wrapsa i zapiekam w piekarniku :)

no i oczywiscie sos czosnkowy :) smietana + duzo czosnku, sol i pieprz :D

Anonymous - 2014-02-16, 16:11

- pieczarki
- cebula
- filet z kurczaka

- ciasto francuskie

Podsmażamy każde oddzielnie: pieczarki, cebulę i fileta, przyprawy wedle uznania. Ja dorzucam tylko vegetę i czosnek. Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do momentu upieczenia ciasta, jakie¶ 20 min i gotowe :)

Mega szybkie i bardzo dobre :) Można dodać jeszcze ser i jakie¶ warzywko, je¶li lubimy :)

biedronka1477 - 2014-02-16, 16:47

Będę próbować :D
marzena1283 - 2014-02-16, 16:52

Z racji tego , iż niedługo Tłusty Czwartek polecam p±czusie z ziemniaków.
Czytaj±c przepis może się niektórym wydawać , ze jak to p±czki z ziemniaków , ale jak raz się spróbuje to się zmienia zdanie na temat tycz p±czusi. Bardzo szybko się je robi i s± naprawdę smaczne. Gor±co polecam.

1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 kilograma ugotowanych ziemniaków
1/2 kilograma m±ki

Do miski wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wbijamy 2 jajka i dodajemy olej i drożdże. Wszystko razem mieszamy widelcem.
Do drugiej miski wkładamy ugotowane ziemniaki przeci¶nięte przez praskę albo dobrze ubite tłuczkiem do ziemniaków ( ziemniaki powinny być wystudzone, mog± to być ziemniaki które zostały nam z obiadu ). Do ziemniaków dodajemy przesian± m±kę i resztę wymieszanych składników. Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy m±k±. Z gotowego ciasta formujemy małe kulki i smażymy w głębokiej patelni lub garnku na złoty kolor. Przestudzone p±czusie posypujemy cukrem pudrem.

82kasia - 2014-02-16, 22:31

Sałatka z brokułem uwielbiam j± :)
-brokuł ( gotować 7 minut wtedy jest pyszny i chrupi±cy )
- ser feta
sos (majonez jogurt najlepiej grecki i czosnek)
-posypać słonecznikiem
Smacznego

marzena1283 - 2014-02-16, 22:34

Wła¶nie miałam dzisiaj ochotę na brokuła i nie wiedziałam co z nim zrobić >:D
Jutro wypróbuję wg Twojego przepisu

[ Dodano: 2014-02-16, 22:35 ]
A i do tego chlebek alpelski z biedronkowego odpieku :yeah:

marta1 - 2014-03-26, 21:11

dajcie przepis na jak±¶ dobr± , szybk± i łatw± w zrobieniu sałatkę... :)
owadzik2 - 2014-03-27, 08:56

Proszę :)
2 zupki chińskie pikantne
1 pier¶ z kurczaka
kapusta pekińska
4-5 ogórków konserwowych i puszka kukurydzy
majonez
sól
pieprz

Pier¶ z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć. Makaron pokruszyć,wsypać do talerza i dodać tylko przyprawy oprócz oleju.Zalać makaron niewielka ilo¶ci± wody. Ogórki i kapustę pokroić, wsypać wszystkie składniki, posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. I sałatka gotowa do jedzenia.

marta1 - 2014-03-31, 11:25

dzięki za przepis :) wła¶nie zrobiłam i jest bardzo smaczna aż się boję że zjem cał± porcję która miała wystarczyć dla całej rodzinki :)
pc - 2014-06-27, 20:07

Marta popro¶ o przepis na jajka niespalone :D ;)
marta1 - 2014-06-27, 20:09

nie spaliłam :P przesoliłam :D
Jahanna - 2014-06-27, 20:33

przydalyby sie jeszcze makroskladniki ;p
ale ogolnie temat supcio, postaram sie i ja cos wrzucic :)

marta1 - 2014-06-27, 20:39

tylko co¶ prostego , co¶ czego nie da się przesolić i nie da się przypalić :D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group